Curs valutar
 • EUR
  21.4896
  0.0838%
 • USD
  17.9913
  0.0756%
 • RUB
  0.2489
  0.683%
 • RON
  4.3649
  0.1466%
 • UAH
  0.6535
  -0.8569%

Mamografiile mobile își reiau activitatea! Când vor porni vehiculele prin raioane

31 Mai 2021, 18:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
31 Mai 2021, 18:19 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Începând de mâine, după o pauză luată în perioadă pandemică generată de COVID-19, Institutul Oncologic contractat de CNAM, în conformitate cu ordinul emis de MSMPS reia activitatea de screening mamar prin mamografie digitală mobilă.

Astfel, în perioada 1 iunie – 1 octombrie 2021, femeile cu vârsta de la 45 și până la 65 de ani, asimptomatice la patologia glandei mamare din raioanele Ungheni, Fălești, Soroca, Ialoveni, Telenești, Sângerei și municipiul Chișinău, vor fi investigate de specialiști detașați în teritoriu prin mamografii digitale în cadrul complexelor mobile.

„Această activitate se încadrează în obiectivului II din Programul Național de Control al cancerului în RM pentru anii 2016-2025, aprobat prin HGRM nr. nr.1291 din 2 decembrie 2016 – sporirea ratei de depistare precoce a cancerului mamar”, anunță Institutul Oncologic.

Scopul screening-ului în masă este scăderea morbidităţii şi/sau a mortalităţii într-o populaţie, prin detecţia cancerului în stadii precoce la populația aparent sănătoasă.

„Selectarea femeilor se realizează de către medicul de familie la locul de trai. Se întocmește lista persoanelor eligibile pentru screening, care servește și drept programare pentru efectuare mamografiei digitale în cadrul complexului mobil. Examinării prin mamografie digitală în complex mobil sunt supuse toate femeile cu vârsta de la 45 și până la 65 de ani, asimptomatice la patologia glandei mamare”, se mai precizează în comunicatul instuției.

Examinarea se realizează o dată la 2 ani. Nu se includ în categoria persoanelor pentru screening:

 1. a) femeile, care stau la evidență la IMSP Institutul Oncologic cu cancer mamar,
 2. b) femeile cu maladii severe somatice decompensate,
 3. c) femeile, care au făcut mamografie în ultimele 12 luni.

În dinamica ultimilor ani, în Republica Moldova se atestă o majorare a ponderii numărului de paciente cu diagnosticul de cancer mamar depistat în stadii precoce:

 • anul 2015 – 59,2 la sută;
 • anul 2017 – 64 la sută;
 • anul 2019 – 65,3 la sută.

Indicatorul de rezultat pentru anul 2021 este planificată 68,45 la suta cazuri în stadiile precoce din totalul cazurilor noi înregistrate.

Riscul de apariție a unui cancer mamar de-a lungul vieții (lifetime risk) este (la nivel individual) de 12,33% (SUA și Marea Britanie), în timp ce probabilitatea individuală de deces prin cancer mamar (în absența screening-ului) este de 2,7%. Factorii care influențează în mod absolut apariția cancerului mamar sunt nemodificabili: sexul feminin, vârsta, fondul genetic.

Mai multe detalii la acest subiect pot fi aflate la numărul de contact: 022 852 171.

Realitatea Live

25 Iun. 2021, 08:31
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
25 Iun. 2021, 08:31 // Life //  Realitatea.md

Fie că vrei să le privești împreună cu familia, fie că în singurătate, pentru că demult ai avut nevoie de un pic de respiro, ți-am selectat cinci filme ușoare, interesante și populare acum pe Netflix! Unele din ele sunt animate, dar nu le da la o parte. Este recomandat să mai relaxăm mintea de pandemie, conspirații și lucruri serioase. Apropo, altele sunt bazate pe fapte reale!

Ohana – comoara ascunsă. Aflați în Oahu peste vară, doi frați din Brooklyn își regăsesc familia și originile hawaiiene și caută o comoară pierdută.

Călătoria lui Chihiro. Chihiro rătăcește într-o lume magică unde domnește o vrăjitoare care îi transformă în animale pe cei care nu i se supun.

Castelul umblător al lui Howl. Tânăra Sophie stă într-un oraș anost și lucrează în atelierul de pălării al tatălui ei decedat, dar lucrurile devin interesante atunci când e transformată într-o bătrână.

Vom fi eroi. Niște invadatori extratereștri capturează supereroii de pe Pământ, iar copiii lor trebuie să învețe să colaboreze pentru a-și salva părinții și planeta.

Îmblânzitorul de vânt. La doar 13 ani, William Kamkwamba citește o carte științifică și construiește o turbină eoliană pentru a-și scăpa satul din Malawi de foamete. Bazat pe fapte reale.

Vizionare plăcută! Și vom fi recunoscători, dacă ne vei scrie pe Facebook sau Instagram cât de mult ți-au plăcut. Astfel, pe viitor, vom ști ce filme să mai selectăm pentru tine.