Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Marea Britanie a sancționat cel mai bogat om al Bulgariei

12 Feb. 2023, 12:35
 // Categoria: Uncategorized // Autor:  Realitatea.md
12 Feb. 2023, 12:35 // Uncategorized //  Realitatea.md

Marea Britanie a sancționat vineri, 10 februarie curent, trei cetățeni bulgari, inclusiv pe cel mai bogat om al țării, Vasil Bojkov, pentru ceea ce a calificat o utilizare abuzivă a fondurilor de stat în beneficiul lor, scrie Reuters. Vasil Bojkov este cunoscut și în Republica Moldova ca beneficiar al Loteriei.

Potrivit secretarului britanic de externe, James Cleverley, „cetățenii sancționați au lipsit poporul de resurse vitale petru dezvoltarea economică și socială a țării. Banii – care ar fi putut folosiți la repararea drumurilor, construirea spitalelor și susținerea creșterii economice a Bulgariei – au ajuns în schimb în buzunarele lor”.

Mold-street.com a scris că Vasil Bojkov și-a strâns averea în industria jocurilor de noroc. Se estimează că a făcut avere din afaceri cu loterii private de 1,5 miliarde de dolari. El este dat în urmărire din 2020 pentru fraudă fiscală, cu un prejudiciu de peste 250 de milioane de euro şi dare de mită, inclusiv mai multor politicieni, fiind acuzat de asemenea că a format un grup infracţional organizat.

Până în 2020, Vasil Bojkov alias „Craniul” a fost beneficiar al Loteriei Moldovei, prin intermediul a două companii bulgare – New Games AD și National Lottery AD – ce organizează loterii în Bulgaria și alte state. Acestea au fost, până în iunie același an, fondatoare ale NGM CPC Limited din Dubai, care deține din 2018 firma NGM Company SRL din Moldova, partenerul privat în afacerea cu Loteria Moldovei.

Anterior, Vasil Bojkov a declarat în presă că nu mai deține control asupra Loteriei Moldovei „de la sfârșitul lunii ianuarie 2020”, aceasta fiind confiscată cu ajutorul serviciilor bulgare și al parchetului. Totodată, el a negat informațiile că l-ar cunoaște pe Vlad Plahotniuc, fostul lider fugar al PDM (acum PSDE) și că ar avea afaceri comune.

Sancțiunile vizează, de asemenea, fostul parlamentar Delian Peevski și fostul oficial de securitate națională și membru al consiliului de administrație al celei mai mari companii energetice de stat din Bulgaria, Ilko Jeliazkov.

Marea Britanie a declarat că sancționează corupția în Bulgaria printr-o acțiune coordonată cu Statele Unite, care la fel au sancționat cinci oficiali guvernamentali actuali sau foști bulgari, printre care, inclusiv pe Peevski și Jeliazkov în 2021.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 21:51
 // Categoria: În Lume // Autor:  Ursu Ana
28 Sept. 2023, 21:51 // În Lume //  Ursu Ana

Un jucător la loterie a câştigat al doilea premiu ca importanţă din istoria loteriilor din Statelor Unite, în valoare de 1,6 miliarde de dolari. El s-a prezentat pentru a-și revendica marele premiu, însă identitatea sa va rămâne secretă pentru încă 90 de zile, a anunţat miercuri Florida Lottery, scrie Digi24.

Reprezentanţii Mega Millions au spus că jackpotul de 1,6 miliarde de dolari este cel mai mare câştig din istoria acestei licitaţii, depăşind precedentul său record de 1,537 miliarde de dolari, care a fost stabilit în statul Carolina de Sud în 2018.

Recordul absolut obţinut la o loterie americană îi aparţine companiei rivale Powerball, cu un jackpot de 2,04 miliarde de dolari câştigat cu un bilet vândut în California în noiembrie 2022, potrivit site-ului organizatorilor.

Câți bani primește câștigătorul Câştigătorul din Florida al jackpotului pus în joc de Mega Millions va putea să aleagă între a primi întreaga sumă – ce îi va fi achitată în plăţi anuale întinse pe durata a 30 de ani – sau să accepte suma de 794,2 milioane de dolari, care îi va fi plătită pe loc, în numerar.

Câştigurile la loterie sunt impozitate. Conform legilor din Florida, câştigătorii la loterie care obţin premii de peste 250.000 de dolari nu trebuie să îşi dezvăluie identitatea în mod public decât după 90 de zile după ce şi-au revendicat premiul. Cumpărând cu 2 dolari un bilet de loterie, şansele de a câştiga marele premiu (jackpot) al unei loterii americane sunt de aproximativ 1 la 300 de milioane.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală