Marea Britanie va găzdui primul summit global dedicat inteligenţei artificiale (IA) la sfârşitul acestui an, cu scopul de a realiza o abordare holistică pentru atenuarea riscurilor asociate cu tehnologia, a anunţat către Washington, prim-ministrul britanic, Rishi Sunak.

„AI are un potenţial incredibil de a ne transforma vieţile în bine. Dar trebuie să ne asigurăm că este dezvoltat şi utilizat în siguranţă.m creat continuu, de-a lungul istoriei, noi tehnologii revoluţionare pe care le-am folosit pentru binele omenirii. Acesta este ceea ce trebuie să realizăm din nou”, a spus Sunak în marja vizitei la Casa Albă.

Summitul ar trebui să aibă loc în toamna anului viitor şi să reunească ţări cu o abordare similară pentru a pune bazele reglementării, a spus un purtător de cuvânt al liderului britanic.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Ideea summit-ului nu urmăreşte însă să zădărnicească exploatarea IA pe care state autoritare, precum China sau Rusia, ar putea-o face, a spus aceeaşi sursă. Cu toate acestea, răspunde dorinţei britanice de a găzdui în cele din urmă sediul unui potenţial reglementator global al IA, dorinţă care ar putea fi totuşi subminată, în timp ce Uniunea Europeană şi Statele Unite au început deja să vorbească despre asta.

Rishi Sunak a dat asigurări că Marea Britanie nu este în pericol să fie exclusă.

„Cred că trebuie să avem încredere în capacitatea ţării noastre de a fi un lider când vine vorba de inteligenţă artificială, pentru că asta indică faptele. Dacă te uiţi la numărul de companii, la sumele investite, la calitatea cercetării noastre, nimeni nu este la nivelul altor ţări democratice, în afară de Statele Unite”, a spus el.

Premierul britanic a mai dat asigurări că preşedintele Biden, deşi aproape de două ori vârsta lui (80 de ani faţă de 43 de ani pentru Sunak) nu este depăşit de această tehnologie.

Da, am discutat despre inteligenţa artificială când am fost împreună în Japonia (pentru summitul G7, NDLR) şi ştiu că este pe deplin conştient de riscurile şi oportunităţile pe care le implică. Dar mai ştiu că preşedintele are în vedere ameninţările cu care se vor confrunta ţările noastre în viitor şi vrea să se asigure că lucrăm împreună pentru a le proteja”, a declarat Rishi Sunak pentru canalul britanic TalkTV, înainte de întâlnirea sa cu preşedintele american.