Curs valutar
 • EUR
  19.7571
  0.1265%
 • USD
  19.2885
  -0.0389%
 • RUB
  0.3179
  -0.0944%
 • RON
  4.0206
  -0.1119%
 • UAH
  0.5222
  -0.0766%

Marina Tauber îl pune la treabă pe Grigorișin! Deputatul a anunțat startul unei campanii de colectare a problemelor bălțenilor și va cere Primăriei să le rezolve

04 Iul. 2022, 16:30
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
04 Iul. 2022, 16:30 // Societate //  Realitatea.md

Marina Tauber îl pune la treabă pe primarul orașului Bălți, Nicolai Grigorișin. Deputatul Partidului „ȘOR” și fostul candidat la primărie, eliminată din cursă în favoarea actualului primar, a lansat astăzi, la Bălți, o amplă campanie de colectare a problemelor stringente din oraș și, împreună cu locuitorii municipiului, vor cere autorităților să le rezolve. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, organizată de Marina Tauber în fața Primăriei Bălți.

Ea i-a îndemnat pe consilierii municipali și pe reprezentanții subdiviziunilor Primăriei să conlucreze cu ea, pentru a găsi împreună, inclusiv pe dimensiunea parlamentară, soluții la problemele oamenilor.

„Începând de astăzi, dăm startul unei campanii sociale la Bălți. Vom instala mai multe corturi în oraș și vă vom aștepta să veniți să punctați care sunt problemele, care trebuie rezolvate în regim de urgență. Noi vom aduna toate aceste probleme și împreună le vom duce pe masa responsabililor de la Primărie și le vom cere să le rezolve. Vom încerca să conlucrăm cu toate direcțiile Primăriei municipiului Bălți, cu Consiliul municipal Bălți. În calitate de deputat, le propun astăzi, în mod oficial, tuturor consilierilor din Bălți să colaborăm, să identificăm problemele oamenilor, să oferim soluții, inclusiv să elaborăm inițiative legislative. Sunt gata să vin la ședințele Consiliului municipal și să lucrăm împreună pentru locuitorii din Bălți. Sunt sigură că aleșii municipali sunt oameni cumsecade și le este extrem de greu să lucreze cu acest mic uzurpator al puterii locale. PAS a uzurpat puterea în stat, iar el – puterea locală”, a declarat Marina Tauber, în cadrul conferinței de presă.

Tauber a anunțat că după conferința de acum aproape două săptămâni, în cadrul căreia a demonstrat că Grigorișin nu și-a respectat nicio promisiune făcută în campanie, actualul primar s-a activizat și încearcă să le arate oamenilor din Bălți că lucrează.

„Acel raport de inactivitate l-a deranjat atât de mult pe acest pseudo-primar, încât a decis să iasă și el cu un raport, după ce i-am dat în obraz și i-am demonstrat că nu a făcut nimic pentru oraș. Doar că nu a putut să iasă atunci, imediat, cu darea de seamă în fața oamenilor, pentru că era la odihnă, sărmanul. A obosit nefăcând nimic și stând degeaba la Primărie. Abia după ce a revenit a decis să organizeze o conferință. Dar nici atunci nu a avut curajul să iasă în fața oamenilor și a organizat conferința online. Este clar că se teme să dea ochii cu bălțenii, pentru că știe că oamenii i-ar fi spus tot ce cred despre el. Ca să fie clar de la bun început, noi nu avem de gând în niciun fel să obstrucționăm activitatea Primăriei. Vrem însă să îl facem pe acest om care a ajuns accidental în fotoliul de primar să-și respecte fiecare promisiune pe care a făcut-o. Vrem să răspundă pentru fiecare cuvânt pe care l-a spus. I-am cerut să-și depună demisia din funcția de primar. Cred că încă se mai gândește ce să facă. Cât încă se mai gândește, îl invităm să nu stea degeaba și să lucreze pentru oameni. Noi vom colecta problemele, vom merge la Primărie, vom încerca să conlucrăm cu toate departamentele existente, cu Consiliul Municipal Bălți. În calitate de deputat, propun CMC Bălți să colaborăm și să elaborăm inițiative care pot fi promovate la nivel de Parlament.  Vedem că deja sunt rezultate. Au fost anunțate lucrări de reconstrucție. Ședința de Guvern care va avea loc la Bălți, în data de 6 iulie, vor fi discutate problemele abordate de noi. Eu sper că măcar o problemă va fi soluționată. De altfel, banii publici care se vor cheltui pentru această ședință, vor fi în van”, a declarat deputatul.

Tauber a mai anunțat că astăzi, cu câteva ore înainte de conferința de presă, a observat la Bălți o activizare sporită a reprezentanților ministerului de Interne.

„Au început să patruleze zonele centrale, prin curți. Vreau să vă anunț că în acest fel nu ne veți speria. Să nu credeți că ne temem de voi. Luptele politice sunt firești într-o societate democrată. Dar aici nu mai este vorba de o luptă politică. Noi nu luptăm astăzi cu acest impostor. Nu ne trebuie el nouă o mie de ani. Echipa noastră, în frunte cu Ilan Șor, luptă astăzi pentru a-l face să vă respecte. Pentru că voi sunteți demni de o viață mai bună, dragi bălțeni. Înainte de ieși în conferința de astăzi, ne gândeam împreună cu colegii mei unde să o organizăm. Ne-am gândit inițial să o organizăm în fața unui drum stricat pe care a promis să-l repare, ori în interiorul unei curți pe care a promis să o amenajeze, dar nu a mai făcut-o. Totuși, în scurt timp ne-am dat seama că cea mai mare problemă din Bălți, cea mai mare bubă a orașului, se află în interiorul primăriei, în biroul primarului. Până nu va fi rezolvată problema acolo, în interior, șansele ca acest oraș să prospere sunt minime”, a mai spus Marina Tauber.

Realitatea Live

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
10 Aug. 2022, 22:45
 // Categoria: Life // Autor:  Ursu Ana
10 Aug. 2022, 22:45 // Life //  Ursu Ana

Perseidele sau „ploaia de stele”, mai exact de meteori, reprezintă un fenomen cosmic uimitor, care are loc în fiecare an, la sfârșitul verii și ușor de observat de locuitorii emisferei nordice. Privită de la observatorul astronomic, sau chiar dintr-un parc mai izolat, această „ploaie de stele” reprezintă un moment ce nu trebuie ratat.

 Pe ce data sunt Perseidele în 2022

Perseidele 2022 pot fi văzute în acest an, în perioada 23 iulie – 22 august, iar apogeul fenomenului astronomic va fi atins  între 11 august, la miezul nopții, și 13 august, aproape de răsăritul soarelui.

Pentru a putea observa mai bine Perseidele din 2022, astronomii vă recomandă să priviți cerul pentru o oră, în jur de miezul nopții, mai ales în perioada 11-13 august, când fenomenul este la apogeu și devine foarte vizibil. De asemenea, este indicat să mergeți în parcuri sau locuri care se află departe de poluarea atmosferică și ferite de lumina artificială și să utilizați un telescop.

Ce este „ploaia de stele”

Perseide Perseidele reprezintă o ploaie de meteori, care apare în fiecare an, atunci când Pământul traversează orbita unei comete, iar resturile acesteia intră în atmosferă. Meteorii sunt denumiți stele căzătoare, deși ei nu au nimic de-a face cu stelele. În general, Perseidele sunt asociate cu cometa Swift-Tuttle. Atunci când micile trenuri de praf lovesc atmosfera superioară a Pământului, crează un fenomen aparte.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Un meteor tipic Perseid se mișcă la 133.200 mph (214.365 km/h) când intră în atmosfera Pământului.

Majoritatea Perseidelor sunt mici, de dimensiunea unui grăunte de nisip. Aproape niciunul dintre fragmente nu cade de obicei pe Terra, dar dacă o face, se numește meteorit. Orice obiect mai mare decât un strugure va produce o minge de foc, care de multe ori este însoțit de o strălucire persistentă, cunoscută sub numele de tren de meteori. Temperaturile acestor „particule stelare”, denumite Perseide, sunt de peste 1.650 Celsius, pe măsură ce fiecare fragment călătorește prin atmosferă, comprimă și încălzește aerul din fața sa. Cele mai multe dintre fragmente sunt vizibile când se află la aproximativ 97 de kilometri de sol.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Perseidele Ploile de meteoriți sunt numite după constelațiile din care par să vin meteorii. Raportându-ne la Terra, Perseidele par să vină aproximativ din direcția constelației Perseus, situată în emisfera nordică. Meteorologii sugerează evitarea poluării luminoase din jurul locului de observație. Este recomandat să se găsească zone mai puțin locuibile, în mediul rural, într-un parc, pe munte.

Pentru a găsi ploaia de meteoriți Perseide, NASA sfătuiește să căutați punctul de pe cer de unde par să provină, acesta este cunoscut sub numele de radiant.

Potrivit NASA, radiantul Perseidelor se află în Constelația Perseus.

Deși Perseus nu este o constelație ușor de găsit, se află lângă constelația Cassiopeia, mai strălucitoare și mai distinctă, pe cerul nopții. Pentru a putea observa Perseide nu aveți nevoie de un instrument astronomic, de tip telescop. Vă trebuie doar o pătură sau ceva pe care să stati întins. Pentru a vedea cât mai mulți meteori, trebuie să priviti cerul cel puțin o oră, conform Observatorului astronomic de la București.

Ce alte ploi de stele pot fi urmărite în 2022

 • Lyridele: 21-22 aprilie
 • Eta Aquariids: 4-5 mai
 • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie
 • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie
 • Perseidele: 11-12 august
 • Orionidele: 20-21 octombrie
 • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie
 • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie
 • Leonidele: 17-18 noiembrie
 • Geminidele: 13-14 decembrie
 • Ursidele: 21-22 decembrie.

Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Soluția de plată Garmin Pay, disponibilă pentru deținătorii cardurilor Mastercard maib
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Proiect de integrare în câmpul muncii a refugiaților ucraineni, lansat în Republica Moldova
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Compară și găsește cel mai bun: 3 sfaturi pentru o ipotecă avantajoasă
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Pericolul ascuns din fumul de țigară, cafea și alimentele prăjite. Ce este acrilamida și cum o evităm
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Cum poți să-ți decorezi grădina: sfaturi pentru o amenajare creativă
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Sucursala maib „Tighina”, din inima orașului Chișinău, se aliniază identității de brand reînnoite
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Maib lansează a doua ediție a programului de internship pentru studenții din întreaga țară
Top 5 tendințe în materie de mobilier
Top 5 tendințe în materie de mobilier
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
„Ialoveni” – prima sucursală maib renovată în stilul „reduce, reuse, recycle”
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală