Exact cu 30 de ani a avut loc startul Jocurilor Olimpice de la Barcelona, care au avut loc în perioada 25 iulie – 9 august 1992. A fost prima ediție după căderea regimului comunist și alte schimbări pe plan internațional. La Olimpiada de la Barcelona a fost consemnată participarea Estoniei şi Letoniei pentru prima oară după 1936 şi a Lituaniei după 1928, conform Olympic.
Celelalte foste republici sovietice au participat, pentru prima şi ultima dată, ca o „echipă unificată” sub numele de Comunitatea Statelor Independente (CSI), chiar dacă învingătorii au fost onoraţi sub steagurile republicilor lor.
Sportivii moldoveni au cucerit o medalie de aur (halterofilul Tudor Casapu), una de argint (înotătorul Iurie Bașcatov) și trei de bronz (arcașa Natalia Valeeva, poloiștii Serghei Marcoci și Alexei Vdovin).
La ediția de la Barcelona au mai concurat Vlad Zadoinov, Olga Bolșov (ambii – atletism), Oleg Carp, Vasile Tănase (ambii – hipism), Serghei Mariniuc (înot), Sveatoslav Reabușenco (ciclism) și Alexandr Britov (canotaj).
Jocurile au fost deschise de regele Juan Carlos I al Spaniei. Pentru organizarea acestei ediţii jubiliare, spaniolii au avut contracandidate de seamă: Amsterdam (Olanda), Belgrad (Iugoslavia), Birmingham (Marea Britanie), Brisbane (Australia) şi Paris (Franţa).
În clasamentul pe medalii, pe primul loc s-a aflat echipa CSI, fosta URSS, cu 45 de medalii de aur, 38 de argint şi 29 de bronz, urmată de SUA, cu 37 de medalii de aur, 34 de argint şi 37 de bronz, şi de Germania, pe locul al treilea, cu 33 de medalii de aur, 21 de argint şi 28 de bronz.