Curs valutar
 • EUR
  20.1131
  0.171%
 • USD
  17.7371
  0.0113%
 • RUB
  0.2404
  0.1248%
 • RON
  4.0641
  0.155%
 • UAH
  0.6510
  0.1997%

Medic: După post, organismul e şocat de schimbarea bruscă a alimentaţiei

03 Mai 2021, 11:44
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
03 Mai 2021, 11:44 // Life //  Realitatea.md

Organismul uman poate suferi o reacţie secundară în momentul schimbării bruşte a alimentaţiei, de la una bazată pe vegetale din perioada de post, la una bogată în carne, grăsimi şi carbohidraţi, atrage atenţia Monica Tarcea, şefa Disciplinei de Nutriţie comunitară şi igiena alimentelor din cadrul Universităţii de Medicină din Târgu Mureş, România.

„Trecerea bruscă de la perioada de reţinere la consumul de carne, grăsime, alimente de origine animală, adică de la perioada de post, către acele alimente tradiţionale care sunt pe farfurie în zilele de Paşte practic este un abuz alimentar urmat de o serie de repercusiuni. Nu pentru toată lumea, dar pentru unii poate să apară această reacţie secundară a organismului care este şocat de schimbarea bruscă a alimentelor din farfurie”, a spus medicul.

„Postul este bine-venit, indiferent de motivaţia pe care o avem, şi, în aceeaşi măsură, în momentul în care trecem la acest tip de alimentaţie specifică perioadei de Paşte, trebuie să fim mult mai atenţi la ceea ce punem în farfurie. Ca principale recomandări, pentru cei care au ţinut post şi se apropie de ziua de Paşte, este important să conştientizeze că există acest risc alimentar, că aceste alimente dense de origine animală, de la reţete simple până la alimente care conţin mai multe grăsimi, mai multe proteine, care sunt încărcate din punct de vedere caloric, şi asocierile cu care suntem obişnuiţi pot să aibă repercusiuni neplăcute”, a adăugat ea.

Potrivit specialistului în nutriţie, cei care au ţinut post în ultima perioadă ar trebui să fie atenţi la cantitatea de alimente pe care o consumă şi să reducă numărul de mese cu care erau obişnuiţi în perioada de post.

„Trebuie să fie atenţi în special la cantitatea pe care o consumă, să încercăm să consumăm mai puţin decât am face-o de obicei, să încercăm să reducem numărul de mese cu care eram obişnuiţi în perioada de post, să încercăm să reducem la măcar două mese pe zi, ar fi mult mai uşor pentru organism să se adapteze la această modificare bruscă de dietă. Aceste două mese cu diferenţa între ele de câteva ore generoase, 5 – 6 ore cel puţin, ne-ar ajuta organismul să digere mai uşor, să se adapteze la această încărcătură calorică densă de proteine, de grăsime, inclusiv de carbohidraţi şi să evităm, pe cât posibil, aceste efecte secundare neplăcute care pot să apară”, spus Tarcea.

Pentru evitarea acestui disconfort şi a acestui aport suplimentar caloric, ar trebui să avem o proporţie reprezentativă de vegetale în farfurie, astfel încât să nu fim tentaţi să consumăm alimente grele în mod excesiv, iar astfel să apară disconfortul abdominal.

O altă recomandare formulată de dr. Monica Tarcea este legată de dulciuri, despre care spune că ar fi bine să fie consumate la prânz, dar în niciun caz seara.

„Suntem obişnuiţi să adăugăm dulciurile la final, însă nu este cea mai bună recomandare. În perioada de Paşte, este bine să consumăm aceste dulciuri fie dimineaţa, fie la prânz, dar în niciun caz după cină. Alimentele dense şi mai ales dulciurile, care conţin un amestec mixt de grăsime, făină, zahăr, fructe dulci, încarcă mult organismul, în special peste noapte, îngreunează digestia şi apar acele crize la unii dintre noi, crize biliare, crize pancreatice, din cauza şocului adus de zaharuri şi grăsimi”, a spus Tarcea.

Nutriţionistul ne recomandă să nu uităm de supe, chiar dacă am fi tentaţi să trecem direct la friptura de miel, fiindcă acestea ne vor ajuta la digestie şi ne vor determina să mâncăm mai puţin.

„Poate unii preferă să treacă la un aliment mai consistent de felul doi, dar supa poate preîntâmpina dispepsia, mai reduce din foame şi astfel vom mânca mai puţin şi poate chiar vom renunţa la desert ulterior. Ne dorim să consumăm produse din miel sau diverse reţete de dulce, este în regulă, dar dacă începem cu o supă, restul cantităţilor care urmează se pot reduce”, a spus ea.

Realitatea Live

02 Dec. 2021, 22:03
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
02 Dec. 2021, 22:03 // Actualitate //  Realitatea.md

Partidul „ȘOR” cheamă mâine, la ora 11:00, la un protest de amploare în fața Judecătoriei din Bălți, unde va fi examinată decizia CEC de eliminare din cursa electorală a Marinei Tauber. Într-o adresare video, Ilan Șor i-a îndemnat pe bălțeni să iasă în stradă pentru a-și apăra votul, viitorul și dreptul de a alege. Potrivit lui, decizia de miercuri a CEC este nimic altceva decât un act de vandalism împotriva statului de drept și democrației.

„Stimați bălțeni, vă îndemn ca mâine, la 11:00, să veniți în fața Judecătoriei din Bălți, de pe strada Hotin 43, nu ca să o susțineți pe Marina Tauber, pe mine sau Partidul „ȘOR”, dar ca să susțineți dreptul dumneavoastră de a alege primarul pe care îl doriți voi, dar nu pe cel care vi-l bagă pe gât Maia Sandu. Îi îndemn pe toți locuitori țării care nu sunt indiferenți să vină să lupte pentru democrație. Ceea ce s-a întâmplat astăzi la Bălți, mâine ar putea să se întâmple peste tot în țară. Această liftă și-a ieșit din minți, a întrecut toate granițele, regimul a turbat”.

Ilan Șor a mai adăugat că vineri, la Bălți, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova.

„Maia Sandu le-a interzis locuitorilor din Bălți dreptul de a alege, a spus un mare „NU” democrației din Republica Moldova. Maia Sandu i-a pedepsit pe oamenii care au votat un candidat pe care nu și l-a dorit, un candidat incomod pentru ea.  Miercuri, gașca de hoți ai Maiei Sandu au anulat libertatea în Republica Moldova. Noi trebuie să oprim acest dezmăț. Mâine, la ora 11:00, va fi decisă soarta democrației în Republica Moldova. Mâine se va decide dacă alegătorii din Bălți au dreptul să-și aleagă singuri viitorul primar al orașului sau vor fi obligați să o asculte pe Maia Sandu și pe această gașcă de bandiți din PAS”, a adăugat Ilan Șor.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală