Medicul din Comrat, care pe data de 20 octombrie curent, în ziua alegerilor prezidențiale, „a ajutat” 25 de persoane, plasate în azilul de bătrâni din municipiu să voteze, a fost reținut de oamenii legii. Pentru fapta sa, bărbatul riscă închisoare de până la 5 ani, dar și aplicarea sechestrului pe mai multe imobile.
„Oamenii legii au constatat că persoana reținută a contribuit activ la falsificarea buletinelor de vot prin votarea în locul altei persoane, dar și a aplicat abuzul față de funcția deținută pentru influențarea scrutinului electoral și a referendumului. Din probele acumulate s-a stabilit că persoana a admis acceptarea mijloacelor financiare coruptibile pentru a-și folosi funcția în acest scop.
În urma perchezițiilor efectuate la angajatul medical au fost ridicate probe concludente, înscrisuri ale acțiunilor sale coruptibile, inclusiv, transferurile obținute de medic prin sistemul PSB – Promsvyazbank, din partea organizației criminale ȘOR pentru a admite încălcări în procesul electoral utilizând funcția administrativă”, se arată în comunicatul emis de Poliția Națională.
Poliția precizează că medicul reținut are în proprietate mai multe bunuri imobile, asupra cărora urmează să se decidă aplicarea sechestrului pentru a stabili proveniența acestora, iar în lipsa unei justificări financiare se va decide confiscarea proprietăților și mijloacelor financiare deținute de făptaș.
„Pe caz se vor realiza investigații financiare paralele, pentru a fi determinate sursele din care au fost achiziționate proprietățile, inclusiv dacă acestea provin din surse ilegale. Dacă vinovăția acestuia va fi demonstrată, riscă închisoare de până la 5 ani”, mai precizează oamenii legii.
În context, organele de aplicare a legii reiterează ca orice act de constrângere sau influențare asupra votului alegătorului este strict interzis prin lege și se pedepsește penal.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că, în ziua alegerilor prezidențiale din 20 octombrie curent, la Comrat a avut loc un caz ieșit din comun. Potrivit Asociației Promo-LEX, în cazul a cel puțin 25 de persoane, membrii biroului electoral, care s-au deplasat cu urna mobilă la Casa de bătrâni din localitate, nu au fost asigurat dreptul la vot și secretul acestuia.
În unele cazuri ștampila „VOTAT” era aplicată de persoana care îi „asista”, fără manifestarea opțiunii exacte de vot a alegătorului.
La scurt timp, în urma sesizării depuse de către Asociația „Promo-LEX”, IGP a inițiat o cauză penală cu privire la încălcarea secretului votului pentru 25 de alegători plasați în azilul de bătrâni din municipiul Comrat, la scrutinul electoral din 20 octombrie 2024.
VIDEO La Comrat, unii moldoveni ”au votat” doar cu gândul. Ce s-a întâmplat la o casă de bătrâni