Liderul PSRM în demisie, Igor Dodon, vrea să tragă la răspundere responsabilii din sănătate din cauza numărului mare de decese provocate de coronavirus în ultima perioadă, deși pe lângă rata înaltă de morți, cea a infectanților este a doua săptămână în scădere, conform datelor Ministerului Sănătății.
Dodon vorbește despre un număr mare de decese în rândul populației în acest an, dar nu spune nimic despre situația gravă care a mai fost înregistrată în anul trecut, când la guvernare era PSRM.
Astfel, Igor Dodon se întreabă pe cine ar trebui de tras la răspundere în acest an, lansând propunerea de a avea discuții în plenul Parlamentului cu responsabilii din sănătate.
„Colapsul din domeniul energetic este suplinit de o situație catastrofală din domeniul Sănătății:
⁃ la 6 august 2021, media săptămânală de infectări cu COVID-19 era de 153 de cazuri noi și 3 decese;
⁃ la 6 septembrie 2021 – media săptămânală de infectări 497 și 7 decese;
– 6 octombrie 2021, media săptămânală de infectări 1 227 și 25 de decese (11 decese în aceeași perioadă a anului 2020);
⁃ la 4 noiembrie – media săptămânală de 1 282 de cazuri noi și 42 media de decese pe 7 zile (media de decese pentru aceeași perioadă a anul 2020 era de 17).
⁃ la sfârșitul săptămânii trecute a fost înregistrat anti-recordul de morți de la începutul pandemiei (care a fost reconfirmat și în acestă săptămână) – 49 de oameni decedați de coronavirus.
Numărul oamenilor morți de COVID-19 în Republica Moldova a trecut de 8 mii. Cred că a venit timpul pentru discuții, dezbateri mai serioase în societate, în mediul profesional, în plenul parlamentului la subiectul profesionalismului și competențele celor care gestionează acest domeniu în stat. În această toamnă au murit sute de oameni care puteau fi calvați. Cine se face vinovat de acest dezastru și cum îi tragem la răspundere?”, scrie Dodon.
Precizăm că, ieri și-au pierdut viața din cauza coronavirusului 49 de persoane. Totuși, tendințele din ultimele două săptămâni arată că Republica Moldova a trecut de punctul critic din acest val pandemic. Autoritățile, care constată o scădere a ratei de spitalizare a pacienților cu COVID-19, speră că treptat presiunea asupra sistemului de sănătate va scădea. Totodată, atenționează populația că nu trebuie să se relaxeze, pentru că de modul de comportament din perioada următoare va depinde foarte mult evoluția ulterioară a situației epidemiologice la nivel național.
Într-o conferință de presă de astăzi, Svetlana Nicolaescu, secretară de stat a Ministerului Sănătății, a declarat că valul pandemic curent, care a început în Moldova în luna august, este în descreștere. După ce țara s-a aflat pe creasta valului în luna octombrie, în ultimele două săptămâni se înregistrează o pantă descendentă. Săptămâna trecută au fost raportate 8 208 cazuri noi de infectări, ceea ce reprezintă o descreștere cu 16%, comparativ cu săptămâna precedentă.