Curs valutar
 • EUR
  21.2165
  0%
 • USD
  17.7805
  0%
 • RUB
  0.2449
  0%
 • RON
  4.3076
  0%
 • UAH
  0.6548
  0%

MEI prezintă raportul preliminar după prăbușirea aeronavei la Vadul lui Vodă. La bord erau 12 litri de combustibil

19 Mai 2021, 18:04
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
19 Mai 2021, 18:04 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

La o lună de la incident, Ministerul Economiei și Infrastructurii prezintă concluziile preliminare ale prăbușirii aeronavei de mici dimensiuni în apropierea aerodromului de la Vadul lui Vodă. Potrivit responsabililor, o posibilă cauză ar fi angajarea aeronavei din viraj cu intrare în spirală abruptă din cauza pierderii puterii motorului.

În consecință, aeronava nu poate fi reparată, daunele fiind semnificative. La fel, toate înregistrările de pe GPS au fost salvate și vizualizate de specialiști.

Chiar și așa, cei de la MEI dau asigurări că investigația va continua, iar după analizarea tuturor materialelor/probelor obținute pe parcurs, comisia specială de la MEI va prezenta raportul final.

Între timp, responsabilii dau mai multe detalii despre accident. Printre acestea se numără:

 • Primul ajutor a fost acordat de membrii A.O. „Aeroclubului din Chișinău” din Vadul lui Vodă aflați în apropiere, aproximativ în trei minute de la impactul aeronavei cu solul;
 • Asistența medicală de urgență a ajuns la locul accidentului aproximativ 11 minute mai târziu;
 • Echipajul de salvatori și pompieri al IGSU a ajuns la locul accidentului aproximativ 15 minute mai târziu, în total fiind antrenate patru unități de tehnică cu efectiv de 12 persoane;
 • Condițiile meteorologice au corespuns zborurilor de antrenament;
 • Toate sistemele și componentele aeronavei, cu excepția motorului aeronavei, erau funcționale înainte de impactul cu solul, fără obiecții cu privire la funcționarea lor din partea echipajului;
 • La bordul aeronavei erau cel puțin 12 litri de combustibil în momentul accidentului;
 • Înregistratorul de satelit GPS instalat la bordul aeronavei R-40F Festival cu numărul de înregistrare 0007 nu a fost deteriorat. Informațiile înregistrate de acesta în momentul accidentului s-au păsatrat, datele au fost extrase;
 • Daunele suferite de aeronavă în urma impactului cu copacii și solul sunt extrem de semnificative, aeronava nu poate fi supusă reparației.

Raportul preliminar îl găsiți AICI.

Amintim că în data de 18 aprilie, o aeronavă de tip Eurostar Festival 0007 s-a prăbușit în apropiere de aerodromul din Vadul lui Vodă. Potrivit informațiilor, aeronava a căzut după ce aceasta a decolat la o înălțime de 200 -300 metri. La bordul avionului se aflau două persoane.  Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 12:45.

La fața locului au fost îndreptate două echipaje de pompieri. Ajunși aceștia au stabilit că în urma prăbușirii aeronavei, persoanele au ieșit de sine stătător, nefiind nevoie de acțiuni de deblocare sau descarcerare. Totodată în urma impactului  obiectului de zbor cu solul nu s-a produs explozie sau incendiu.

În urma incidentului persoanele au primit îngrijirile medicale necesare.

Realitatea Live

19 Iun. 2021, 12:52
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Beregoi
19 Iun. 2021, 12:52 // Actualitate //  Petru Beregoi

În timpul vizitei oficiale de la Roma, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit aseară cu mai mulți reprezentanți ai diasporei din Italia. Șefa statului le-a vorbit despre prioritățile mandatului său și a răspuns la întrebările concetățenilor noștri.

„Avem oameni minunați, oriunde s-ar afla! M-am convins încă o dată de acest lucru ieri seara, la întâlnirea cu concetățenii noștri stabiliți la Roma. M-am bucurat să văd oameni optimiști, care se interesează de situația din Moldova și care vor ca lucrurile acasă să se schimbe în bine. Iar pentru aceasta sunt gata să investească în localitățile de baștină ori să se implice în proiecte de dezvoltare a comunităților”, a spus doamna Maia Sandu.

În discuția cu diaspora s-a vorbit și despre problemele cu care se ciocnesc concetățenii noștri în Italia – pensia, protecția socială, recunoașterea diplomelor de studii moldovenești, dar și despre programele de sprijin de afaceri pentru cei reveniți acasă.

„M-am bucurat să le pot spune că tocmai am semnat, la Roma, Acordul în domeniul securității sociale și despre faptul că, împreună cu echipa mea, am elaborat un proiect de lege care prevede scutirea de plata mai multor taxe pentru bunurile de uz personal introduse în țara noastră de către cetățenii moldoveni din diasporă, care au decis să revină cu traiul acasă”, a afirmat Sandu.

Șefa statului le-a mulțumit tuturor celor care și-au făcut timp să vină la întâlnire, dar și celor care au urmărit discuția online.

„Vă asigur că voi munci în continuare pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Totodată, vă îndemn să mergeți neapărat la vot – aceasta este șansa noastră de a construi o societate în care toți să poată munci și trăi bine acasă”, a încheiat președinta țării.

Amintim că, Maia Sandu efectuează o vizită de trei zile în Italia (18-20 iunie), unde a avut deja mai multe întrevederi cu oficiali italieni, inclusiv președintele țării gazde. Printre evenimentele programate, Maia Sandu are prevăzute întruniri cu diaspora moldovenească din Roma și Milano.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției