Curs valutar
 • EUR
  21.5040
  -0.0939%
 • USD
  17.6965
  0.0458%
 • RUB
  0.2471
  0.8499%
 • RON
  4.3712
  -0.032%
 • UAH
  0.6549
  0.3817%

Procurorii au încercat să-l scoată „basma curată” pe un ex-deputat, care nu a putut justifica 800 de mii de lei

19 Mai 2021, 18:09
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
19 Mai 2021, 18:09 // Politica //  Petru Beregoi

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plângerea Autorității Naționale de Integritate (ANI), a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorului să inițieze un dosar penal pe numele ex-deputatului, Nae-Simion Pleșca, la care ANI a depistat la sfârșitul anului trecut, conform declarației de avere, o diferență de peste 800 de mii de lei din conform venitului obținut și cel declarat, bani pe care fostul parlamentar nu a putut să-i justifice.

Potrivit ANI, la sfârșitul lunii decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control al averii pe numele fostului deputat, în privința căruia a constatat o diferență de peste 800 de mii de lei indicați în declarația de avere, bani pe care Pleșca nu a putut să le indice proveniența.

Atunci, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze pe aspectul îmbogățirii ilicite. În februarie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Buiucani, căruia i-a revenit examinarea acestei cauze, a refuzat inițierea urmării penale în privința fostului deputat și a clasat fapta, invocându-se motivul că „nu întrunește elementele unei infracțiuni penale”.

ANI a insistat și a cerut anularea ordonanței acestuia, însă și procurorul ierarhic superior, adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dar și șeful adjunct al Oficiului Buiucani au emis o altă ordonanță prin care au respins solicitarea ANI. În rezultat, inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată actele emise de către Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Buiucani și a solicitat să fie anulate ordonanțele emise de procurori.

Astăzi, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plângerea ANI, a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorului să se conformeze celor solicitate de către ANI. Decizia instanței nu este una definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

„ANI își exprimă nedumerirea și regretul față de modul prin care au acționat procurorii vizați din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, evitând să de-a curs unei investigații ample asupra eventualelor semne constitutive ale infracțiunii prevăzute de Codul penal „îmbogățire ilicită”, se precizează într-un comunicat de presă al ANI.

Realitatea Live

Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 14 iunie 2021
Secțiile de vot în diasporă: Curtea de Apel a reluat procesul de judecată
Ședința Consiliului de Integritate, din 14 iunie 2021
Un nou protest în fața Guvernului de la Chișinău
Centrul pentru Jurnalism Independent lansează primul raport de monitorizare a presei audiovizuale în campania electorală
O nouă ședință la Curtea de Apel Chișinău cu privire la numărul secțiilor de votare deschise în străinătate
Protest organizat de Alianța pentru Unirea Românilor la Ministerul Afacerilor Interne
Ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău, din 14 iunie 2021
Evenimentul de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941)
14 Iun. 2021, 20:24
 // Categoria: Alegeri // Autor:  Cristina Vlah
14 Iun. 2021, 20:24 // Alegeri //  Cristina Vlah

Experții în domeniul monitoringului electoral sunt de părere că deschiderea celor trei secții de votare în stânga Nistrului sunt doar o testare a modului, în care vor avea loc alegerile din 11 iulie în acele regiuni, informează Realitatea.md.

O asemenea opinie a fost exprimată de către expertul Watchdog, Valeriu Pașa, care afirmă că miza ar fi obținerea câtor mai multe voturi pentru PSRM. „Aceste trei secții vor fi doar o testare, pentru că la următorul scrutin pot fi acolo deschise 90 de secții de votare. Și asta ei un pic au împins limita de jos. Miza majoră este aducerea organizată a alegătorilor”, a declarat Valeriu Pașa în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Acest lucru este susținut și de către directoarea programului Societate Civilă și Democrație din cadrul CRJM, Sorina Macrinici. Ea consideră că CEC în mod intenționat nu dorește să adopte o decizie, care ar pedepsi mai dur aducerea organizată a alegătorilor și asta pentru că CEC ar fi influențat politic.

Valeriu Pașa a mai adăugat că din acest lucru va avea de beneficiat PSRM, pentru că ministrul interimar de interne, Pavel Voicu, ar fi activat în sectoarele de poliție din acele localități și ar cunoaște multe lucruri din interior. „Pavel Voicu este în strânsă legătură cu PSRM și asta le va aduce câteva mii de voturi în plus”, a menționat Pașa.

Amintim, că pentru alegerile din 11 iulie CEC a decis să deschidă trei secții de votare: 1 în comuna Corjova din raionul Dubăsari; și 2 în municipiul Bender, zone care sunt mai puțin controlate de autoritățile de la Chișinău. În același timp, pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului s-a decis organizarea a 44 secții de votare, doar că acestea vor fi situate pe teritoriul controlat de organele de drept constituționale ale țării noastre.

 
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU
Activități pentru copii, la Școala Securității a IGSU