Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plângerea Autorității Naționale de Integritate (ANI), a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorului să inițieze un dosar penal pe numele ex-deputatului, Nae-Simion Pleșca, la care ANI a depistat la sfârșitul anului trecut, conform declarației de avere, o diferență de peste 800 de mii de lei din conform venitului obținut și cel declarat, bani pe care fostul parlamentar nu a putut să-i justifice.
Potrivit ANI, la sfârșitul lunii decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control al averii pe numele fostului deputat, în privința căruia a constatat o diferență de peste 800 de mii de lei indicați în declarația de avere, bani pe care Pleșca nu a putut să le indice proveniența.
Atunci, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze pe aspectul îmbogățirii ilicite. În februarie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Buiucani, căruia i-a revenit examinarea acestei cauze, a refuzat inițierea urmării penale în privința fostului deputat și a clasat fapta, invocându-se motivul că „nu întrunește elementele unei infracțiuni penale”.
ANI a insistat și a cerut anularea ordonanței acestuia, însă și procurorul ierarhic superior, adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dar și șeful adjunct al Oficiului Buiucani au emis o altă ordonanță prin care au respins solicitarea ANI. În rezultat, inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată actele emise de către Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Buiucani și a solicitat să fie anulate ordonanțele emise de procurori.
Astăzi, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plângerea ANI, a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorului să se conformeze celor solicitate de către ANI. Decizia instanței nu este una definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.
„ANI își exprimă nedumerirea și regretul față de modul prin care au acționat procurorii vizați din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, evitând să de-a curs unei investigații ample asupra eventualelor semne constitutive ale infracțiunii prevăzute de Codul penal „îmbogățire ilicită”, se precizează într-un comunicat de presă al ANI.