Curs valutar
 • EUR
  19.1042
  0.1754%
 • USD
  17.8286
  0.0129%
 • RUB
  0.2189
  -0.2284%
 • RON
  3.8512
  0.1714%
 • UAH
  0.4827
  0%

Procurorii au încercat să-l scoată „basma curată” pe un ex-deputat, care nu a putut justifica 800 de mii de lei

19 Mai 2021, 18:09
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
19 Mai 2021, 18:09 // Politica //  Petru Beregoi

Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plângerea Autorității Naționale de Integritate (ANI), a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorului să inițieze un dosar penal pe numele ex-deputatului, Nae-Simion Pleșca, la care ANI a depistat la sfârșitul anului trecut, conform declarației de avere, o diferență de peste 800 de mii de lei din conform venitului obținut și cel declarat, bani pe care fostul parlamentar nu a putut să-i justifice.

Potrivit ANI, la sfârșitul lunii decembrie 2020, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a încheiat procedura de control al averii pe numele fostului deputat, în privința căruia a constatat o diferență de peste 800 de mii de lei indicați în declarația de avere, bani pe care Pleșca nu a putut să le indice proveniența.

Atunci, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze pe aspectul îmbogățirii ilicite. În februarie 2021, procurorul din cadrul Procuraturii municipiul Chișinău, oficiul Buiucani, căruia i-a revenit examinarea acestei cauze, a refuzat inițierea urmării penale în privința fostului deputat și a clasat fapta, invocându-se motivul că „nu întrunește elementele unei infracțiuni penale”.

ANI a insistat și a cerut anularea ordonanței acestuia, însă și procurorul ierarhic superior, adjunctul interimar al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, dar și șeful adjunct al Oficiului Buiucani au emis o altă ordonanță prin care au respins solicitarea ANI. În rezultat, inspectorul de integritate a contestat în instanța de judecată actele emise de către Procuratura municipiul Chișinău, Oficiul Buiucani și a solicitat să fie anulate ordonanțele emise de procurori.

Astăzi, Judecătoria municipiului Chișinău, sediul Ciocana a admis plângerea ANI, a declarat nule ordonanțele procurorilor și a decis reluarea procesului penal și obligarea procurorului să se conformeze celor solicitate de către ANI. Decizia instanței nu este una definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel.

„ANI își exprimă nedumerirea și regretul față de modul prin care au acționat procurorii vizați din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău, oficiul Buiucani, evitând să de-a curs unei investigații ample asupra eventualelor semne constitutive ale infracțiunii prevăzute de Codul penal „îmbogățire ilicită”, se precizează într-un comunicat de presă al ANI.

Realitatea Live

08 Iun. 2023, 07:48
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
08 Iun. 2023, 07:48 // În Lume //  Redacția Realitatea

Vulcanul Kilauea din arhipelagul american Hawaii, unul dintre cele mai active de pe planetă, a erupt miercuri, a anunţat US Geological Survey.

Imaginile arată că în inima vulcanului au apărut crăpături, care se activează în mod regulat, cu aglomerări de lavă topită ţâşnind din lacul situat pe fundul craterului. Vulcanologii au numit această erupţie „dinamică”.

Nivelurile ridicate de gaze vulcanice reprezintă principala preocupare, deoarece acest risc poate avea efecte pe o distanţă mare din cauza vântului”, a menţionat USGS.

Dioxidul de sulf eliberat de vulcan „va avea o reacţie în atmosferă şi va crea o ceaţă vizibilă numită vog (smog vulcanic)” care se va răspândi dincolo de Kilauea.

Acest „vog” poate provoca dificultăţi de respiraţie oamenilor şi animalelor şi poate afecta şi culturile, a avertizat agenţia americană. Ea a avertizat, de asemenea, în legătură cu „părul lui Pelé”, filamente foarte fine de lavă neagră întărită care pot irita pielea şi pot cauza probleme oculare, numite după zeiţa hawaiană a focului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Această erupţie vine la câteva luni după cea a Mauna Loa, cel mai mare vulcan din lume care s-a activat la sfârşitul anului 2022, după mai bine de patruzeci de ani. Fântâni de lavă, care atingeau până la şaizeci de metri înălţime, au erupt şi râuri de rocă topită s-au format.

Kilauea, un aşa-numit vulcan „scut” pentru că este plat, este mai mic, dar mult mai activ decât Mauna Loa. Erupând aproape continuu între 1983 şi 2019, este unul dintre cei şase vulcani activi din arhipelagul Hawaii.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală