Românii au ales 330 de deputați și 136 de senatori. Cel puțin unul din cinci va reprezenta Partidul Social Democrat, la mică distanță se plasează Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), urmat de Partidul Național Liberal (PNL) și Uniunea Salvați România (USR), fiecare cu peste zece la sută din voturi. Ultimele trei formațiuni care acced în Legislativul de la București sunt S. O. S, Uniunea Democrată Maghiară din România și Partidul Oamenilor Tineri.
Analiștii prevăd un legislativ fracturat, care va ajunge greu la compromisuri, chiar dacă deja se profilează o majoritate formată din primele trei partide care acced în Parlament. Marea surpriză sunt formațiunile care se etichetează drept suveraniste și care au reușit să obțină mandate, inclusiv cu votul celor din diasporă.
Ce au ales românii și cum se va manifesta votul lor în următorii patru ani atât în politica internă, dar și regională, la nivelul UE, dar și în relația cu Republica Moldova, România fiind o țară importantă în Europa de Sud-Est?
Analistul politic Nicolae Negru și directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al USM Victor Juc vor răspunde luni, 2 decembrie 2024, în cadrul emisiunii „Consens Național” cu Vitalie Dogaru. Urmăriți începând cu 20:00, la RLIVE TV și pe rlive.md.