Posesoare a unei diplome de medic stomatolog și a unei specializări în cosmetologie estetică în țara noastră, Svetlana Mereuță a fost reclamată după efectuarea mai multor intervenții de microchirurgie estetică, pentru care nu avea autorizație de practică în România. Ea făcea operații de lifting de sprâncene, mărire de buze, rinocorecție, precum și alte proceduri.

„Mi-a distrus fața «dr.» Lana”

Cazul „Dr Lana” a fost mediatizat după ce mai multe cliente și-au prezentat experiențele pe o pagină de Facebook intitulată „Mi-a distrus fața «dr.» Lana”.

Poliția a reacționat și a reținut-o pe Svetlana Mereuță alături de soțul său, Eugen Mereuță, care, potrivit anchetatorilor, era cel care achiziționa substanțele și materialele folosite în cadrul intervențiilor.

Potrivit rechizitoriului prin care procurorii au trimis-o în judecată în 2021, Svetlana Mereuță își găsea clienții pe rețelele sociale.

„Pentru a atrage cât mai multe cliente și pentru a le induce în eroare cu privire la calitatea sa de medic, inculpata a utilizat platformele online, respectiv Facebook și Instagram, unde s-a promovat ca Dr. Lana. Aceasta a solicitat programările doar prin intermediul aplicațiilor de telefonie mobilă, respectiv Whatsapp, Facebook Messenger, Viber, evitând convorbirile telefonice ce ar fi putut fi înregistrate. Aceasta s-a prezentat pacientelor ca medic, iar pe rețelele de socializare a menționat denumirea de medic specialist intervenții minim invazive, inducând, astfel, în eroare pacientele cu privire la dreptul de liberă practică al acesteia pe teritoriul României și crescând gradul de încredere al acestora”, se arată în rechizitoriu.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Procurorii au mai reținut că „Dr. Lana” a încasat cash între 150 și 1 000 de euro pentru intervențiile pe care le realiza în diverse apartamente, transformate în clinici.

Cei doi soți au fost acuzați că au înșelat 37 de femei cu suma totală de aproximativ 10 000 de euro și au fost trimiși în judecată sub următoarele acuzații:

  • „Dr. Lana” pentru exercitarea fără drept a unei profesii și înșelăciune în formă continuată – 37 de acte materiale.
  • Eugen Mereuță pentru complicitate la exercitarea fără drept a unei profesii și la înșelăciune, în tot atâtea cazuri probate de procurori.

Soția, sub supraveghere, soțul poate ajunge la închisoare

Cei doi soți au reușit să scape de acuzațiile de înșelăciune, deoarece a intervenit împăcarea părților. Totuși, au fost condamnați pentru practicarea profesiei de medic fără drept în România.

Svetlana Mereuță a primit 1 an și 6 luni de închisoare cu suspendare și va rămâne timp de 3 ani sub supraveghere judiciară. A primit și o pedeapsă complementară prin care, tot 3 ani, nu are voie să exercite profesia de medic. În plus, ea va trebui să desfășoare 90 de zile de muncă neremunerată în folosul comunității. 

În schimb, soțul ei a primit o pedeapsă privativă de libertatea cu executare – un an. La care se adaugă alte 924 de zile de închisoare, rămase după eliberarea condiționată dintr-un alt dosar. În total, trei ani și jumătate de închisoare în regim de detenție.

Decizia Judecătoriei Sectorului 2 nu este definitivă.