Curs valutar
 • EUR
  21.3640
  0.0936%
 • USD
  17.7774
  0.0478%
 • RUB
  0.2379
  0.2942%
 • RON
  4.3366
  0.1015%
 • UAH
  0.6413
  0.3431%

Mici facilități pentru judecătorii și procurorii care vor dori să obțină licența de avocat

16 Apr. 2021, 17:11
 // Categoria: Politica // Autor:  Valentina Buză
16 Apr. 2021, 17:11 // Politica //  Valentina Buză

Persoanele care au cel puțin 10 ani vechime în funcția de judecător sau procuror, precum și cele care dețin titlu de doctor ar urma să fie scutite doar de la efectuarea stagiului profesiei de avocat, însă nu și de examenul pentru admitere în profesie (de calificare). Până la susținerea examenului de calificare, categoriile de persoane menționate vor fi obligate să urmeze cursuri, în volum de cel puțin 20 de ore, în materia deontologiei profesionale a avocaților și de administrare a formelor de exercitare a avocaturii, conform planului aprobat de Consiliul Uniunii Avocaților. Un proiect de lege a fost votat în prima lectură astăzi de către deputați.

O altă inovație propusă de autorul inițiativei legislative, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco este că, pentru avocatul stagiar contractul de efectuare a stagiului profesional nu va purta caracter împovărător, excluzându-se în acest mod tentativele de comercializare a contractelor de efectuare a stagiului profesional, precum și sporirea nivelului abilităților și capacităților acumulate de avocatul stagiar pe parcursul perioadei efectuării stagiului. Încălcarea acestei reguli va atrage la rândul să răspunderea disciplinară.

În aceeași ordine de idei, întru sporirea eficienței stagiului profesional efectuat și dobândirea unor abilități practice în domeniul specific de activitate, avocatul stagiar va avea dreptul să asiste avocatul îndrumător la orice fază a procesului civil, penal și contravențional. Totodată, prin intermediul proiectului, se propune ca avocatului stagiar să i se permită acordarea asistenței juridice garantate de stat pe cauze civile.

La propunerea Comisiei sesizate în fond, proiectul a fost comasat cu un alt proiect de modificare a Legii cu privire la avocatură, votat în prima lectură la 4 martie curent, care reprezintă  inițiativa legislativă a deputaților din Fracțiunea PSRM, Adrian Lebedinschi și Vasile Bolea.

Realitatea Live

„Dacă rămân acasă, merg la…” Eveniment online de orientare în carieră organizat de #diez
Asociația Obștească „Garda Tânără” organizează „Valsul Victoriei”
Conferință de presă organizată de președintele Comisiei pentru construcții, arhitectură și relații funciare a CMC, Vasili Chirtoca
Masa rotundă aniversară „Academicianul, compozitorul, dirijorul Gheorghe Mustea – 70 de ani de la naștere”
Președintele Maia Sandu, în dialog cu diaspora din Spania și Portugalia
Prezentarea publică a conceptului de proiect „Green Safety Corridor in Chisinau” (bd. Dacia, tronsonul str. Hristo Botev – bd. Traian)
Ședința de judecată în dosarul Accent Group vs Veaceslav Platon, din 5 mai 2021
Ședința Comisiei Electorale Centrale, din 5 mai 2021
Briefing de presă al deputatului Vasile-Andrei Năstase, președintele Comisiei de anchetă „Nicolae Ceaus”
06 Mai 2021, 17:34
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
06 Mai 2021, 17:34 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Serbia este prima țară din lume care a anunțat inițiativa de a oferi cetățenilor o remunerare pentru faptul că aceștia se vor vaccina împotriva coronavirusului. Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat că inițiativa presupune remunerarea cetățenilor pentru „responsabilitatea” lor de a fi imunizați, iar suma plății unice oferite de autorități este de 25 Euro. 

Cetățenii cu vârsta de peste 16 ani care au primit deja ambele doze sau urmează să administreze cel puțin o doză până la 31 mai, vor primi o plată unică de 25 Euro. Suma echivalează cu aproximativ 5% din salariul mediu lunar al țării.

„Am analizat cum să recompensăm oamenii care și-au manifestat responsabilitatea și am decis să acordăm sprijin financiar suplimentar celor care au fost vaccinați”, a declarat președintele Serbiei.

Totodată, președintele a anunțat că angajații din sectorul public care nu au fost vaccinați nu vor mai fi eligibili pentru plata de boală dacă ar contracta COVID-19.

Inițiativa guvernamentală, considerată a fi prima de acest gen din lume, își propune să reînvie campania de imunizare a Serbiei pe fondul interesului public în scădere și al scepticismului în creștere, scrie euronews.

În acest context, Aleksandar Vucic, și-a exprimat speranța că cel puțin 55% din populația Serbiei, va administra o doză de vaccin până la sfârșitul lunii mai.

Până în prezent, aproximativ 22% din cei șapte milioane de locuitori ai Serbiei au primit două doze, comparativ cu 9% din cetățenii Uniunii Europene.

Țara balcanică a cumpărat milioane de doze de vaccinuri, inclusiv Sputnik V din Rusia și Sinopharm din China, dar care nu au fost încă aprobate pentru utilizare în bloc.

 
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Marcajele de străzile Capitalei, invizibile
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă
Parcarea mașinilor în scuarul Circului, interzisă