Curs valutar
 • EUR
  19.1702
  -0.2233%
 • USD
  17.8676
  -0.0369%
 • RUB
  0.2074
  -3.2305%
 • RON
  3.8515
  -0.2493%
 • UAH
  0.4409
  -0.0227%

Miliardarii ruşi vor să investească 31 de miliarde de dolari în turismul din Siberia

19 Dec. 2021, 14:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
19 Dec. 2021, 14:23 // În Lume //  Realitatea.md

Peninsula Kamceatka din estul extrem al Rusiei are cratere, gheţari, vulcani, izvoare termale, gheizere, precum şi floră şi faună unice, în timp ce regiunea de vest a Rusiei de la graniţa cu Finlanda şi Norvegia are câmpuri cu zăpadă şi ape adânci cu bogată faună acvatică, transmite digi24.ro.

Miliardarii ruşi precum Vladimir Potanin, Leonid Mikhelson, Andrey Guryev, Viktor Rashnikov şi Viktor Vekselberg încearcă să pună aceste locuri pe harta turismului mondial pentru a arăta că ţara lor are mai multe de oferit decât Piaţa Roşie din Moscova sau muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg.

„Suntem interesaţi în dezvoltarea peninsulei Kamceatka”, spune Viktor Vekselberg, proprietarul grupului de investiţii Renova care este şi acţionar la o companie care construieşte un aeroport în această peninsulă îndepărtată. „Iubesc Kamceatka. Ar trebui protejată şi promovată în mod corect şi la cele mai bune standarde”, adaugă Vekselberg.

Miliardarii şi companiile lor vor colabora cu Guvernul în cadrul unui efort care se va întinde pe parcursul unui deceniu şi care este estimat la 2.300 de miliarde de ruble (31 de miliarde de dolari) pentru a construi drumuri, aeroporturi, stațiuni şi sate turistice pentru a atrage vizitatori în regiuni precum Siberia din nordul îngheţat al Rusiei. Promovat ca un plan destinat să modifice structura economiei ruseşti, această strategie arată convergenţa dintre interesele Guvernului de la Moscova şi cele ale miliardarilor ruşi.

Preşedintele Vladimir Putin vrea de mult timp să reducă dependenţa Rusiei de petrol şi gaze, care în prezent sunt responsabile pentru 20% din PIB şi aproape o treime din buget. La rândul lor, miliardarii ruşi au în vedere potenţialele profituri de pe urma proiectelor din turism şi de asemenea văd în această strategia o modalitate pentru a aduce şi mai multe oportunităţi în zonele îndepărtate unde ei au afaceri.

Preşedintele corporaţiei de stat Tourism.RF, Sergey Sukhanov, estimează că sectorul privat din Rusia ar putea investi 1.700 de miliarde de ruble în aproximativ 600 de proiecte turistice până în 2030.

„Dezvoltarea turismului poate crea un important pol de creştere economică şi socială în regiuni. Vorbim de zeci de mii de noi locuri de muncă, sute de miliarde de ruble aduse de sectorul ospitalităţii la buget precum şi creşterea unor noi IMM-uri”, spune Sukhanov, adăugând că Guvernul federal ar putea investi 529 de miliarde de ruble în infrastructură iar autorităţile regionale alte 72 de miliarde de ruble.

Turismul, care în prezent este responsabil pentru aproximativ 4% din PIB-ul Rusiei, ar putea ajunge la 10% în 2035, crede Tatyana Karavaeva, vicepreşedintele Centrului pentru studii strategice.

Guvernul de la Moscova mizează pe o piaţă turistică de 16.300 de miliarde de ruble în 2035, faţă de una de 3.160 miliarde ruble în 2019.

„Turismul înseamnă noi locuri de muncă. Are un efect pozitiv asupra veniturilor antreprenorilor şi veniturilor din taxe la bugetele locale şi regionale”, spune Karavaeva.

Miliardarii ruşi se numără printre principalii beneficiari ai scumpirii mondiale a materiilor prime. La mijlocul acestei luni averea combinată a celor mai bogaţi 20 de oameni de afaceri din Rusia crescuse cu 12%, până la 37 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index. Această creştere a avuţiei a determinat Guvernul de la Moscova să le ceară miliardarilor să investească mai mult pe plan intern.

Pentru multe grupuri industriale din Rusia, proiectele din turism sunt o modalitate de a dezvolta o serie de locaţii îndepărtate şi a păstra personal în acele zone. Siberia şi estul extrem al Rusiei au multe zone în care se produc materii prime dar în acelaşi timp suferă şi de depopulare.

De exemplu, în oraşul Norilsk din regiunea arctică a Rusiei populaţia a atins nivelul maxim în jurul anului 2006. Vladimir Potanin, al doilea cel mai bogat om din Rusia şi cel mai mare investitor de la Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de nichel, şi-a propus să extindă economia şi să atragă mai mulţi oameni în zonă prin dezvoltarea unui proiect turistic în Platoul Putorana, o zonă înscrisă pe lista monumentelor UNESCO. Norilsk Nickel vrea să investească 20 de miliarde de ruble în proiectul Zatundra destinat construirii unui sat turistic pentru iubitorii de natură.

În cealaltă parte a a regiunii arctice, în Peninsula Kola, în apropiere de graniţele cu Finlanda şi Norvegia, unde Norilsk Nickel are un al doilea mare centru de producţie, grupul vrea să investească alte 28 de miliarde de ruble într-un sat turistic. Construcţia ar urma să înceapă în 2023 iar stațiunea va fi inaugurată în 2026.

Vladimir Potanin nu este un nou venit în sectorul turismului. Compania sa Interros a fost un investitor important în staţiunea de ski Roza Khutor de la Soci, construită înainte de Jocurile Olimpice de iarnă din 2014, care între timp a devenit principala staţiune de ski din Rusia. Interros are de gând să investească 80 de miliarde de ruble într-un proiect cofinanţat de stat la Soci şi alte 40 de miliarde de ruble în proiectul Three Volcanoes Park din peninsula Kamceatka care va avea hoteluri geotermale, infrastructură de ski şi trasee turistice.

Realitatea Live

Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
20 Iun. 2024, 22:25
 // Categoria: Life // Autor:  Olga Soroceanu
20 Iun. 2024, 22:25 // Life //  Olga Soroceanu

Decesul prezentatorului TV britanic Michael Mosley în urma unei drumeții pe caniculă în Symi, Grecia, a stârnit îngrijorări la nivel global, subliniind pericolele acestui fenomen în creștere, raportează CNN. Grecia se confruntă cu temperaturi extreme de la începutul verii, depășind 40 de grade Celsius.

Pe fondul acestor condiții, un turist olandez a fost găsit decedat pe insula Samos, sâmbătă. A doua zi, corpul unui turist american a fost descoperit pe Mathraki, o insulă mică din largul Corfu. Un alt american, Albert Calibet, rămâne dispărut după ce a plecat într-o drumeție pe Amorgos pe 11 iunie. De asemenea, două femei franceze sunt dispărute pe Sikinos după o plimbare.

„Există un tipar comun: toți au plecat la drumeție pe fondul temperaturilor ridicate”, a declarat Petros Vassilakis, purtătorul de cuvânt al forțelor de poliție din sudul Mării Egee.

Un număr tot mai mare de specialiști susțin că valul de decese în rândul turiștilor străini din Grecia, în condiții de caniculă, ar putea fi legat de efectele încă prost înțelese ale căldurii extreme asupra corpului uman, în special asupra creierului. Simptomele cunoscute ale acestui fenomen includ confuzia, alterarea capacității de decizie și a percepției asupra riscurilor.

Efectele căldurii extreme asupra creierului

Cercetările din domeniu se află într-o cursă contra cronometru pentru a ține pasul cu schimbările climatice, care generează valuri de căldură din ce în ce mai lungi și mai severe, conform CNN. Tradițional, studiile se concentrau asupra impactului temperaturilor extreme asupra mușchilor, pielii, plămânilor și inimii.

„Pentru mine însă, creierul este cheia tuturor, pentru că este comutatorul principal pentru organism”, a declarat dr. Damian Bailey, profesor de fiziologie și biochimie la Universitatea din South Wales.

Dr. Damian Bailey subliniază importanța evitării deshidratării, deoarece transpirația excesivă poate epuiza lichidele mai rapid decât pot fi reumplute. Experții recomandă consumul de băuturi cu electroliți pentru a compensa fluidele pierdute. De asemenea, utilizarea aplicațiilor de urmărire GPS este esențială pentru ca persoanele apropiate să fie informate cu privire la locație.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Investigarea cauzelor exacte ale deceselor turiștilor din Grecia va necesita timp, însă o lecție poate fi învățată din aceste tragedii: „Nu contează cât de inteligent ești sau cât de în formă crezi că ești: dacă ieși afară la temperaturi de peste 40 grade Celsius, ești în pericol”, a concluzionat dr. Bailey

Reamintim că recent, prezentatorul britanic Michael Mosley a fost găsit decedat în Grecia după ce a fost dat dispărut în timpul unei vacanțe. Autoritățile elene au descoperit trupul acestuia într-o peșteră din insula Symi.

Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
Tehnologii digitale şi implanturi dentare în 24 de ore. Noile tendinţe în stomatologia din Republica Moldova
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
iute Moldova, Partener General al Ecomaratonului de la Fetești: Sportul, o formă de autodeterminare
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Testează acum adevăratul 5G cu viteză de până la 2 Gbps, doar la Orange
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Fă primul pas spre casa ta! Ia un credit imobiliar de la Moldindconbank
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Statele UE vor să interzică țigările electronice pentru a proteja tinerii. Chișinăul propune creșterea accizei cu 15%
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Brandul premium de cafea Julius Meinl organizează primul campionat barista din Moldova – Julius Meinl Barista Cup
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Sushi Week la Glovo: Poftă bună la prețuri și mai bune!
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
Massimo Andolina: Investițiile PMI în economie – cea mai bună modalitate de a demonstra angajamentul față de o țară
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
VIDEO 16 grădinițe din 8 raioane ale Moldovei vor beneficia de asistență financiară pentru extinderea serviciilor
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală