Moldovenii trebuie să fie conștienți că „narativul” lui Putin despre gazul ieftin este unul fals, iar adevărata prioritatea, ce ar duce la reducerea facturilor pentru încălzire, nu este să negociem cu liderul de la Kremlin un preț mai bun pentru gaze, ci să investim în eficiența energetică. Este declarația ministrului Energiei, Victor Parlicov, care susține că, în prezent, jumătate din energia ce ajunge în clădirile publice, se pierde.
„Atacul informațional principal pe care îl are Rusia, cu referire la sectorul energetic, ține de următorul narativ: toate problemele cetățenilor Republicii Moldova, inclusiv problemele legate de energie, sunt din cauza faptului că R. Moldova a ales să meargă în UE. Toate aceste probleme ar dispărea dacă Maia Sandu s-ar duce și s-ar închina lui Putin și el ar da un preț bun la gaze. (…) Realitatea e mult mai complicată. Cei de la Gazprom au avut un preț necompetitiv pentru gaze pe parcursul anului trecut. Problema prețurilor gazelor a fost umflată artificial la nivel informațional. Acestea au fost narativele Rusiei și în UE, în Germania, de exemplu. Până la urmă, vedem că nimeni nu a avut de suferit, nu a colapsat Germania. Trebuie să le explicăm oamenilor că narativul lui Putin despre un gaz ieftin este unul fals, iar adevărata prioritatea care ne-ar permite să reducem facturile la gaze, la încălzire, nu este să negociem cu Putin un preț mai bun la gaze, este să investim în eficiența energetică a clădirilor noastre, pentru că peste 50 la sută la sută din energia care ajunge în clădiri o pierdem”, a declarat Victor Parlicov, potrivit Vocea Basarabiei, într-un interviu pentru Deutsche Welle.
Demnitarul a precizat că, în urma crizei energetice și a celei provocate de războiul din Ucraina, R. Moldova a ieșit mai puternică și nu mai poate fi șantajată energetic. Un argument, în acest sens, fiind interconexiunea cu rețelele din România.
„Dacă e să identificăm un factor care a rezolvat această problemă, a fost o decizie politică luată la Bruxelles, la scurt timp, la câteva săptămâni după începerea războiului lui Putin asupra Ucrainei și a fost decizia privind acceptarea sincronizării sistemelor electroenergetice ucrainene și moldovenești cu sistemul continental european. De obicei, aceste procese durează ani. Noi am obținut însă un vot de sprijin în câteva săptămâni. Acest lucru a însemnat că R. Moldova, printr-o interconexiune, care până atunci nu funcționa, adică tehnic exista linia, dar nu puteam aduce energie din România, pentru că nu erau sincronizate aceste sisteme, linia Isaccea-Vulcănești, a devenit activă și acest lucru ne-a ținut cu luminile aprinse și în noiembrie 2022”, a mai declarat Victor Parlicov.
În contextul conferinței de la Berlin, demnitarul a precizat că energia regenerabilă înregistrează un „boom” în prezent și s-a arătat încrezător că Moldova va suprarealiza țintele către anul 2030, de a avea 30% energie regenerabilă din consumul de energie electrică.