Ministrul Mediului, Iuliana Cantaragiu, în cadrul Reuniunii Liderilor Mondiali de la Glasgow a exprimat astăzi acordul președintelui țării Maia Sandu de a semna o declarație prin care 110 lideri mondiali prezenți la summitul pentru climă de la Glasgow și-au asumat angajamentul de a stopa defrișarea pădurilor și degradarea terenurilor. Potrivit Acordului dat defrișările de păduri ar trebui să se stopeze până în 2030.
Astfel, semnatarii Acordului de la COP26 privind pădurile și utilizarea terenurilor au transmis că își vor asuma eforturile comune de a asigura dezvoltarea durabilă la nivel național și internațional, pentru care este nevoie de mari transformări la nivelul dezvoltarii infrastructurii, comerțului, finanțării și investițiilor mari pentru păduri. Prin urmare, exploatarea forestieră ilegală va fi interzisă.
„Aceste ecosisteme grozave – aceste catedrale ale naturii – sunt plămânii planetei noastre. Pădurile sprijină comunitățile, mijloacele de trai și aprovizionarea cu alimente și absorb carbonul pe care îl pompăm în atmosferă. Ele sunt esențiale pentru supraviețuirea noastră. Cu angajamentele fără precedent de astăzi, vom avea șansa să punem capăt istoriei lungi a umanității în care am fost cuceritor al naturii și să devenim, în schimb, protectorul ei.”, se arată în acordul care a fost semnat.
De menționat că, acordul vine după ani de negocieri privind modul în care pădurile trebuie protejate.
Amintim că, defrișările de păduri ar trebui să se oprească, până în 2030, potrivit unui acord pe care îl vor semna peste 100 de șefi de stat și de guvern, prezenți la summitul pentru climă de la Glasgow.