Curs valutar
 • EUR
  19.2067
  0%
 • USD
  17.9940
  0%
 • RUB
  0.1911
  0%
 • RON
  3.8602
  0%
 • UAH
  0.4539
  0%

Ministrul Mihai Popșoi, în presa din România, avertizează că Rusia ar putea influența alegerile din Republica Moldova

28 Feb. 2024, 19:38
 // Categoria: Politica // Autor:  Elena Putregai
28 Feb. 2024, 19:38 // Politica //  Elena Putregai

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, a avertizat marți, 28 februarie curent, într-un interviu pentru Digi24.ro, că Rusia va continua războiul hibrid și în 2024, un an important pentru țara mică de peste Prut, în care cetățenii urmează să-și aleagă un nou președinte pro-european și să voteze pentru aderarea la Uniunea Europeană la referendum. Cu toate acestea, el a dat asigurări că instituțiile statului sunt pregătite să facă față oricăror provocări care ar putea veni din partea Rusiei în următoarea perioadă.

„Cu siguranță Republica Moldova rămâne o țintă a Federației Ruse și în contextul alegerilor prezidențiale pe care îl avem și referendumul despre integrare europeană. Vedem deja de ceva vreme încercări de a stabiliza situația, de a promova narative care sunt împotriva interesului național și al cetățenilor Republicii Moldova”, spune Mihai Popșoi.

Ministrul subliniază însă că instituțiile statului sunt pregătite să acționeze în consecință.

„Republica Moldova, instituțiile statului și societatea în ansamblu devine mai rezilientă pe zi ce trece, pentru că știe să învețe din greșeli și din asemenea situații unde se creează o anxietate la nivel de societate, de altfel, pe loc gol, neavând un fundament real. Cetățenii învață din această experiență să nu se mai lase manipulați de asemenea știri, care tind să creeze animozitate în societate, tind să creeze clivaje false în societate, care tind să ne abată de la drumul nostru european, valorile care țin de procesele democratice, consolidarea democrației Republicii Moldova. Cu siguranță, astfel de încercări vor mai fi, dar instituțiile noastre, fie că e vorba de Centrul de Comunicare Strategică, care în scurt timp urmează să-și înceapă activitatea, fie că e vorba de alte instituții relevante, inclusiv Serviciul de Informații, devine mai rezilient pentru a combate aceste atacuri hibride și statul Republica Moldova este într-o poziție mai bună, decât era acum doi ani în urmă când era mult mai vulnerabil”, a mai spus ministrul.

Mihai Popșoi mai spune despre relațiile dintre Republica Moldova și Rusia că se află la cel mai jos nivel din istorie.

„Relațiile diplomatice sunt la cel mai jos nivel din istoria noastră a relațiilor diplomatice. E un lucru care se explică, având în vedere circumstanțele în care ne aflăm, agresiunea barbară a Federației Ruse împotriva Ucrainei nu poate avea alt rezultat decât reducerea semnificativă a nivelului de relații pe care îl avem cu Federația Rusă. Acest lucru este regretabil având în vedere că avem un număr mare de cetățeni moldoveni în Federația Rusă, avem anumite relații economice, dar costul invaziei Federației Ruse nu doar împotriva Ucrainei, dar și împotriva Republicii Moldova, or impactul economic a fost împotriva Republicii Moldova și impactul a fost unul sever. Cu siguranță, prevalează asupra oricăror considerente. Noi ne dorim să avem relații cu toți, însă atât timp cât cineva încalcă dreptul internațional, ucide zilnic, sugrumă femei, copii, distruge locuințe, omoară civili. Asemenea lucruri cu siguranță nu pot fi tolerate și Republica Moldova rămâne ferm ancorată în sprijinul Ucrainei, în sprijinul dreptului internațional, integrității, suveranității Ucrainei”, susține el.

Încă o încercare a Rusiei de destabilizare a Moldovei

În ce privește anunțul inițial potrivit căruia Tiraspol ar fi urmat să ceară astăzi alipirea Transnistriei la Rusia, ministrul susține că e încă o încercarea a Moscovei de destabilizare a Moldovei.

„Cu siguranță este un element al războiului hibrid. Asemenea anunțuri au mai fost, sunt și probabil că vor mai fi. Anunțuri care să contribuie la anxietatea din Republica Moldova. Este extrem de important ca jurnaliștii din Republica Moldova și cei din afara țării să abordeze aceste subiecte cu responsabilitate maxime, să verifice aceste informații, așa încât să nu se lase epuizați de aceste încercări de atacuri hibride, operațiuni psihologice. Aceasta este chemarea mea și rugămintea, dacă doriți”, a declarat el.

Întrebat ce ar putea însemna pentru Republica Moldova apelul neconstituțional de la Tiraspol către Duma de Stat din Federația Rusă și către Consiliului Federației, Popșoi a răspuns: „Trebuie să înțelegem că asemenea chemare nu a avut loc și din câte cunoaștem noi și informațiile pe care le dispunem, nu urmează să se întâmple. Asemenea chemări au avut loc în trecut. E un pic dificil să comentez pentru că eu sunt responsabil de politica externă, însă dosarul transnistrean este politica internă a Republicii Moldova, însă, sub aspecte de securitate regională, firește, sunt implicații majorare și acele chemări din trecut nu s-au soldat cu nimic. Avem ferma convingere că vom păstra calmul în Republica Moldova și asemenea chemări cu siguranță le descurajăm. Informație pe care o avem nu corespunde planificarea la astfel de demersuri”.

Anul 2030, termenul pentru aderarea Moldovei la Uniunea Europeană

Întrebat când ar putea să se încheie procesul de aderare al Republicii Moldova la comunitatea europeană, Mihai Popșoi a spus: „Noi ne-am propus ca în 2030 să fie momentul când aderăm, asta ar presupune că negocierile ar trebui să se finalizeze ceva mai devreme. Este un termen realist, un termen pragmatic și pentru a obține acest rezultat. Dacă se va primi mai devreme, cu atât mai bine”.  Despre sprijinul pe care îl are Republica Moldova în procesul de reintegrare europeană, spriin inclusiv din partea României, ministrul spune că este cât se poate de generos.

„Sprijinul României, în primul rând și al tuturor țări europene și nu doar este unul cât se poate generos pentru cetățenii R. Moldova. Ne ajută enorm să creștem această reziliență a instituțiilor noastre, a societății în ansamblu, în contextul provocărilor pe care le avem, dar mai cu seamă, procesul de aderare în sine este acea rază de lumină care permite cetățenilor noștri să depășească, să spere că într-un viitor apropiat vom ieși din acest calvar prin care trecem acum. De aceea, procesul de integrare europeană, pe lângă beneficiile tangibile, materiale pe care le comportă, este și un beneficiu, extrem de mare, psihologic, dacă doriți, care reduce din anxietatea prin care trecea țara noastră”, a mai spus acesta.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Vești bune la Cahul! Locuitorii vor beneficia de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare
Vești bune la Cahul! Locuitorii vor beneficia de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare
Start Xiaomi Fan Festival! Reduceri de până la 35% până în 24 aprilie
Start Xiaomi Fan Festival! Reduceri de până la 35% până în 24 aprilie
Consecințele procesului de ardere: Între riscuri și alternative mai puțin nocive
Consecințele procesului de ardere: Între riscuri și alternative mai puțin nocive
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
21 Apr. 2024, 15:49
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
21 Apr. 2024, 15:49 // Economie //  Elena Putregai

Un studiu internaţional privind „securitatea financiară a banilor voștri” indică gradul mare de îngrijorare al părinților privind viitorul copiilor lor, numărul statelor cu părinți optimiști fiind extrem de mic.

Cel puțin jumătate dintre adulții dintr-o serie de economii majore raportează că sunt stresați din cauza finanțelor lor personale și spun că inflația este unul dintre principalele motive, scrie CNBC.

Un număr semnificativ afirmă, de asemenea, că se simt mai prost din punct de vedere financiar decât părinții lor și că sunt pesimiști cu privire la viitorul financiar al copiilor lor, a constatat Sondajul internațional de securitate financiară a banilor tăi, realizat de SurveyMonkey.

În SUA, Australia, Spania și Mexic, aproximativ 70% dintre adulți au spus că sunt „foarte sau oarecum stresați” din cauza banilor. Procentul s-a redus ușor la 63% în Marea Britanie, 57% în Germania, 55% în Elveția și aproximativ jumătate dintre oameni din Singapore și Franța.

Inflația, principalul factor de stres financiar în rândul adulților la nivel global

Mai mulți adulți indică inflația drept sursă a stresului lor financiar, inclusiv lipsa economiilor personale, instabilitatea la nivelul întregii economii, îmbătrânirea și creșterea ratelor dobânzilor. Șase din zece sau mai mulți adulți în SUA (65%), Australia (62%), Franța (62%) și Germania (66%) și aproximativ jumătate în Singapore (46%), Mexic (56%), Regatul Unit (51%), Spania (55%) și Elveția (48%) menționează creșterea prețurilor ca un factor care contribuie la stresul financiar.

Lipsa economiilor este, de asemenea, o cauză principală a stresului financiar pentru toate țările, cu excepția Franței.

Stabilitatea la nivelul întregii economii este o sursă principală de stres financiar pentru toate țările, cu excepția Australiei, Singapore și Elveției.

Facturile medicale sau de asistență medicală sunt cele mai importante contribuții de stres financiar pentru adulții din Singapore (33%), Franța (28%) și Elveția (37%).

Jumătate dintre adulți la nivel global sunt stresați din cauza finanțelor personale

Șapte din zece adulți din SUA (70%), Mexic (73%), Australia (70%) și Spania (72%) spun că sunt „foarte sau oarecum stresați” de finanțele lor personale. Doar 49% dintre adulții din Singapore raportează același nivel de stres, în timp ce vecinii din nordul Spaniei se confruntă cu diferite grade de stres financiar personal.

Stresați de finanțele lor personale sunt și adulții din Marea Britanie (63%), din Germania (57%) și Franța (48%).

Pe de altă parte, adulții din Mexic și Singapore sunt optimiști cu privire la situația lor financiară, în timp ce majoritatea adulților sunt mult mai puțin optimiști cu privire la perspectivele lor în alte țări

Aproape jumătate dintre adulții din Mexic (47%) și Singapore (49%) spun că situația lor financiară este mai bună acum decât acum cinci ani, aproape de două ori numărul celor care spun că este mai proastă (20% și, respectiv, 25%). Adulții din toate celelalte țări care raportează o scădere a situației lor financiare în ultimii 5 ani sunt mai mulți pe cei care raportează o îmbunătățire:

 • Jumătate dintre adulții din Australia (51%), Germania (51%) și Marea Britanie (51%) spun că situația lor financiară este mai proastă acum, comparativ cu acum 5 ani, comparativ cu trei din zece sau mai puțini care raportează o îmbunătățire ( 29% în Australia, 25% în Germania și 27% în Marea Britanie).
 • Puțin mai puțin de jumătate dintre adulții din SUA (45%), Franța (42%) și Elveția (44%) spun că situația lor financiară este mai proastă acum, comparativ cu acum 5 ani.

Optimismul economic are, de asemenea, tendințe similare în toate țările: majoritatea adulților din Mexic (74%) și Singapore (79%) sunt „foarte sau oarecum optimiști” cu privire la direcția în care se îndreaptă economia țării lor. Elveția este singura țară europeană chestionată în care majoritatea sunt răspunsurilor sunt optimiste, la 57%. Aproape doi adulți din trei din Marea Britanie (63%), Spania (64%), Franța (62%) și Germania (66%) sunt „foarte sau oarecum pesimiști” cu privire la perspectivele economice ale țării lor. Adulții din SUA sunt împărțiți în optimism (49% sunt optimiști, 51% sunt pesimiști).

Puțini părinți se așteaptă să fie depășiți financiar de copiii lor

Părinții care se așteaptă să fie depășiți financiar de copiii lor sunt minoritari în toate țările, cu excepția celor din SUA, Mexic și Singapore.

SUA, Mexic și Singapore sunt singurele țări în care majoritatea părinților sunt optimiști față de viitorul financiar al copiilor lor:

 • 75% dintre părinții din Mexic se așteaptă să fie depășiți financiar de copiii lor, comparativ cu 59% din SUA și 57% dintre părinții din Singapore.
 • Părinții din Marea Britanie care se așteaptă să fie depășiți financiar de copiii lor (45%) depășesc procentul de părinți care cred că le va fi mai rău (29%) sau aproximativ la fel (25%).

Optimismul este cel mai scăzut în rândul părinților din Spania și Franța:

 • 43% dintre părinții din Franța se așteaptă să le fie mai rău copiilor decât le este lor, în timp ce doar 27% cred că vor fi mai bine, iar 29% cred că vor fi similar financiar.
 • 42% dintre părinții din Spania se așteaptă să le fie mai rău copiilor decât le este lor, comparativ cu 32% care cred că vor fi mai bine și 26% care cred că vor fi la același nivel financiar.
 • În timp ce Elveția și Germania au un procent mai mare de părinți care se așteaptă să le fie mai bine financiar copiilor decât mai prost (39% și 29% pentru Elveția, 39% și 28% pentru Germania), aproximativ unul din trei părinți din ambele țări (32% pentru Elveția, 33% pentru Germania) se așteaptă ca fiii lor să fie similar financiar cu ei.

Siguranța locului de muncă – cheia succesului financiar al copiilor

Părinții din toate țările, cu excepția celor din Mexic, consideră obținerea unui loc de muncă drept un factor important pentru succesul financiar al copiilor lor, mai mult decât dacă ar avea o educație complet finanțată sau o moștenire sau o locuință gratuită.

Jumătate dintre părinții din Australia (50%), Marea Britanie (49%), Spania (55%), Franța (47%) și Germania (51%) consideră că asigurarea locului de muncă este cea mai importantă pentru succesul financiar al copiilor lor.

Patru din zece părinți din SUA (43%), Singapore (42%) și Elveția (43%) consideră că stabilitatea în carieră a copiilor lor este cel mai important factor în succesul lor financiar.

30% dintre părinții din Mexic indică faptul că au un loc de muncă sigur ca fiind principalul contributor la succesul financiar viitor al copiilor lor, legat de o educație complet finanțată (31%).

Studiul a fost realizat în martie pe 4.342 de adulți și a fost lansat miercuri,

„Sănătatea economiei globale, deși redusă în unele zone, nu se reflectă în percepțiile omului obișnuit… În ciuda performanței economiei în general, aproximativ jumătate dintre adulți sunt stresați de finanțele lor personale în fiecare țară. studiat în întreaga lume”, a spus Eric Johnson, CEO al SurveyMonkey.

Creșterea economică globală încetinește, dar majoritatea economiilor dezvoltate au evitat recesiunile care au fost prognozate pe fondul inflației ridicate și a creșterilor ratelor dobânzii. Piețele muncii s-au dovedit rezistente, dar numeroase sondaje au sugerat un sentiment sumbru în rândul consumatorilor care au fost puternic afectați de creșterea prețurilor facturilor de uz casnic și al bunurilor de zi cu zi.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Vești bune la Cahul! Locuitorii vor beneficia de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare
Vești bune la Cahul! Locuitorii vor beneficia de servicii modernizate de alimentare cu apă potabilă și canalizare
Start Xiaomi Fan Festival! Reduceri de până la 35% până în 24 aprilie
Start Xiaomi Fan Festival! Reduceri de până la 35% până în 24 aprilie
Consecințele procesului de ardere: Între riscuri și alternative mai puțin nocive
Consecințele procesului de ardere: Între riscuri și alternative mai puțin nocive
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
La 22 de ani, un tânăr din Floreşti administrează o afacere socială dedicată tinerilor
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Ce se întâmplă după privatizare? Istoria a cinci giganți industriali din Moldova
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Somelierul Andrei Cibotaru: „Rara Neagră – un rose de aur de la Castel Mimi”
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Mai multe femei vor beneficia de suport grație mini-turneului de fotbal caritabil Pudra Card de la Moldindconbank
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Start vânzări pentru Xiaomi 14 Ultra. Primii clienți vor primi cadou un Xiaomi Scooter 3 Lite
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
Incident cu final fericit. Intact Asigurări Generale va despăgubi integral daunele unui client rămas fără automobil
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală