Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Miroase urât! Slusari are bănuieli privind datoria recentă la gaz: „Joc între Gazprom și Spânu ca în Tom și Jerry”

25 Nov. 2021, 07:17
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
25 Nov. 2021, 07:17 // Politica //  Realitatea.md

„Noi vedem niște mișcări neclare, netransparente, dar mai grav este, dacă aceste jocuri sunt cumva coordonate cu Gazprom”. Declarația aparține fostului deputat al Platformei DA Alexandru Slusari, care este de părere că, dacă vicepremierul Andrei Spânu a știut despre problema datoriei recente pentru gazele naturale consumate în luna octombrie și jumătate din noiembrie, Guvernul Republicii Moldova ar fi trebuit să o soluționeze. Politicianul califică totul ca un conflict din „Tom și Jerry”. Mai multe declarații a făcut în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, ediția din seara de miercuri, 24 noiembrie curent.

„Au știu cei de la guvernare despre problema datoriilor că trebuie să fie soluționată sau n-a știut? Pe 29 octombrie domnul Spânu și-a asumat din numele Guvernului că Republica Moldova o să achite cumva datoriile pentru MoldovaGaz. Apare întrebarea de atunci, dacă acest angajament era prevăzut foarte clar și toți au știut de termenul de 22 noiembrie, noi cu dumneavoastră n-am știut, întrucât contractul așa și nu a fost publicat. Dar dacă Spânu a știut despre acest lucru, de ce s-a lăsat până la ultimul moment toată această problemă? Dacă el n-a știut, atunci apare întrebarea de competența dânsului, dar eu mă gândesc că el a știut”, se întreabă Alexandru Slusari.

„Ce s-a gândit – că o să uite Federația Rusă de aceste datorii, nu știu care a fost miza, dar miroase foarte urât. Nu știu dacă este bine jocul acesta de Tom și Jerry între Gazprom și Spânu. Sunt multe întrebări cu referire la Guvern, dar eu eram absolut sigur că Gazpromul nu va deconecta din prima Republica Moldova, eu știu precis că era o mare problemă în cadrul negocierilor la Sankt Petersburg pentru Federația Rusă cu Transnistria și să deconecteze din start R.Moldova (Dumenezeu cu Moldova, ei nu au mare grijă de noi), dar iată acolo unde se duc două miliarde de metri cubi cu Bitcoin, cu Cuciurgan, cu Uzina Metalurgică, aici era mare problemă. Noi vedem niște mișcări neclare, netransparente, dar mai grav este, dacă aceste jocuri sunt cumva coordonate cu Gazprom(…) În mod normal, dacă domnul Spânu a știut despre această problemă, de ce din 29 octombrie nu a fost transprent, să spună care este problema, să iasă public și să întrebe cum e mai bine, să achităm cu banii publici datoria istorică unui agent economic contrar regulilor concurenței sau facem un împrumut”, a adăugat acesta.

Amintim că Gazprom a trimis o nouă notificare autorităților de la Chișinău prin care amintește că termenul de achitare a facturii pentru gazele naturale expiră astăzi, 24 noiembrie.

Precizăm că Gazprom a notificat, pe 22 noiembrie, Republica Moldova că va opri furnizarea de gaze peste 48 de ore, dacă astăzi nu-și va achita datoria curentă. Reprezentantul Gazprom a precizat că noul contract a fost semnat cu Moldovagaz practic în condițiile Chișinăului, dar cu un punct esențial și important – plata sută la sută a plăților curente la timp.

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 09:52
 // Categoria: Opinii // Autor:  Iulian Ciocan
28 Nov. 2021, 09:52 // Opinii //  Iulian Ciocan

Iulian Ciocan pentru Europa Liberă

Am văzut că mai mulţi colegi de breaslă scriu despre faptul că primarul Chişinăului Ion Ceban, într-o emisiune televizată, a spus că limba de stat e română. S-au făcut ştiri din chestia asta, unii şi-au exprimat uimirea, alţii şi-au arătat admiraţia. Într-un articol, am citit că, alegând româna, Ion Ceban se distanţează de coechipierul său socialist Igor Dodon, fan al limbii moldoveneşti. Aşadar, s-a vorbit mult despre limba română şi Ion Ceban.

Citeam toate aceste ştiri şi opinii ale colegilor de breaslă şi am avut la un moment dat impresia că s-a făcut din ţânţar armăsar, că se acordă prea multă atenţie unui lucru deloc important. Se pare că noi, jurnaliştii, nu avem uneori despre ce să scriem şi ne agăţăm de orice subiect ca de un colac de salvare.

Iar adevărul e că despre denumirea corectă a limbii de stat s-a discutat şi se discută până la saţietate. Şi aceste discuţii nu i-au convins pe politicienii moldoveni să scrie în Constituţie că limba e română. Or acum sunt probleme nu mai puţin importante: Covidul, scumpirile mai multor produse etc.

În fond, nimic extraordinar nu e în faptul că Ion Ceban a realizat că limba pe care o vorbeşte e română. Nu exclud că şi alţi socialişti îşi dau seama, doar că nu pot să declare asta din motive politice. Cu timpul, tot mai mulţi oameni îşi vor da seama că moldovenească nu există, că există româna. Cu sau fără Ion Ceban. Vreau să spun deci că declaraţia lui Ion Ceban e una care nu schimbă substanţial situaţia. Nu e una revoluţionară. Da, poate fi băgată în seamă şi chiar salutată, dar nu e cazul să facem mare gălăgie. Cred că ar merita să facem mai multe ştiri şi mese rotunde atunci când în Constituţie limba moldovenească va fi înlocuită de limba română…

STOP CADRU Ceban e poliglot! De la un an la altul, primarul de Chișinău vorbește ba limba „moldovenească”, ba română

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală