Curs valutar
 • EUR
  19.8861
  0%
 • USD
  17.7261
  0%
 • RUB
  0.2374
  0%
 • RON
  4.0177
  0%
 • UAH
  0.6559
  0%

Grama, despre prețul la pâine de la Bălți: „Cauza este cunoscută de toţi”

25 Nov. 2021, 07:36
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
25 Nov. 2021, 07:36 // Societate //  Realitatea.md

La Bălţi, pâinea e din ce în ce mai scumpă. Combinatul de Panificaţie a crescut din nou preţurile, de această dată cu un leu, la trei tipuri de pâine. Pâine rotundă care costa 7 lei şi 50 de bani, în prezent se vinde cu 8 lei şi 50 de bani . Franzela „De dimineaţă” care costa 4,50 de bani este vândută cu 5,50 bani, iar franzela „Orăşenească” a ajuns să coste 6 lei, cu un leu şi 25 de bani mai mult. Directorul Combinatului, Eduard Grama, are o explicație.

„Cauza este cunoscută de toţi. În primul rând s-au scumpit ingredientele, materia primă, apoi s-a scumpit şi gazul, făina, grâul, sarea, uleiul, margarina, totul s-a scumpit”, a explicat Eduard Grama pentru TVR Moldova.

Este a doua scumpire din această toamnă la produsele de panificaţie din Bălţi. În septembrie, preţurile au crescut cu 5,5% iar consumatorii sunt revoltaţi.

„Nimeni nu se gândeşte la noi. Ce pensii avem? Indexaţii vor fi doar o data în an, compensaţii nu ne dau. … Cei mai bogaţi vor rămâne, iar săracii vor muri. Căldura s-a scumpit, totul s-a scumpit, nu ştim cum vom trăi. … De la 1 decembrie, la Bălţi vor creşte şi tarifele pentru călătoriile cu taxiul. Pasagerii vor plăti cu 50 de bani mai mult pentru fiecare kilometru parcurs. Taximetrişti se tem că va scădea numărul clienţilor. … E foarte scump, pentru noi, cu salariul nostru este foarte scump. Circulăm cu transportul, cu rutiera. … Dacă va fi până la 90 – 100 de lei, atunci este mai bine pe jos sau cu transportul public. … Lumea va merge dacă va fi aşa scump? Lumea nu are bani, strâng banii pentru că nu ştiu ce va fi cu conducerea”.

Majorările de tarif sunt o consecinţă a creterilor de preţ la carburanţi. De săptămâna trecută, şi la Chişinău călătoriile cu taxiul s-au scumpit în medie cu 60 de bani pentru fiecare kilometru parcurs.

La Bălți, toate produsele de panificație s-au scumpit cu un leu

Realitatea Live

28 Nov. 2021, 09:52
 // Categoria: Opinii // Autor:  Iulian Ciocan
28 Nov. 2021, 09:52 // Opinii //  Iulian Ciocan

Iulian Ciocan pentru Europa Liberă

Am văzut că mai mulţi colegi de breaslă scriu despre faptul că primarul Chişinăului Ion Ceban, într-o emisiune televizată, a spus că limba de stat e română. S-au făcut ştiri din chestia asta, unii şi-au exprimat uimirea, alţii şi-au arătat admiraţia. Într-un articol, am citit că, alegând româna, Ion Ceban se distanţează de coechipierul său socialist Igor Dodon, fan al limbii moldoveneşti. Aşadar, s-a vorbit mult despre limba română şi Ion Ceban.

Citeam toate aceste ştiri şi opinii ale colegilor de breaslă şi am avut la un moment dat impresia că s-a făcut din ţânţar armăsar, că se acordă prea multă atenţie unui lucru deloc important. Se pare că noi, jurnaliştii, nu avem uneori despre ce să scriem şi ne agăţăm de orice subiect ca de un colac de salvare.

Iar adevărul e că despre denumirea corectă a limbii de stat s-a discutat şi se discută până la saţietate. Şi aceste discuţii nu i-au convins pe politicienii moldoveni să scrie în Constituţie că limba e română. Or acum sunt probleme nu mai puţin importante: Covidul, scumpirile mai multor produse etc.

În fond, nimic extraordinar nu e în faptul că Ion Ceban a realizat că limba pe care o vorbeşte e română. Nu exclud că şi alţi socialişti îşi dau seama, doar că nu pot să declare asta din motive politice. Cu timpul, tot mai mulţi oameni îşi vor da seama că moldovenească nu există, că există româna. Cu sau fără Ion Ceban. Vreau să spun deci că declaraţia lui Ion Ceban e una care nu schimbă substanţial situaţia. Nu e una revoluţionară. Da, poate fi băgată în seamă şi chiar salutată, dar nu e cazul să facem mare gălăgie. Cred că ar merita să facem mai multe ştiri şi mese rotunde atunci când în Constituţie limba moldovenească va fi înlocuită de limba română…

STOP CADRU Ceban e poliglot! De la un an la altul, primarul de Chișinău vorbește ba limba „moldovenească”, ba română

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală