Procesul de reglementare a alegerii și numirii membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) urmează să fie modificat, după ce astăzi, deputații majorității parlamentare au aprobat în prima lectură, astăzi, un proiect de lege privind modificarea mai multor acte normative.
Astfel, profesorii în drept din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii ar urma să fie aleși cu 3/5 din numărul total al deputaților, adică 61 de parlamentari și nu cu votul majorității parlamentare așa cum este stipulat în prezent în legislație.
Potrivit autorilor proiectului, norma dată se vrea introdusă pentru „a reduce riscul nominalizărilor politice” și este „în spiritul recomandărilor Comisiei de la Veneția făcute Republicii Moldova în anii 2019 și 2020”.
Inițiativa legislativă prevede ca, cei trei profesori să fie selectați de către Comisia juridică numiri și imunități în baza unui concurs public al studierii dosarelor și al interviului. În cazul neacumulării numărului necesar de voturi de către candidații propuși, concursul va trebui repetat. Spre deosebire de legislația actuală, proiectul mai prevede că profesorii titulari nu vor putea fi reprezentanți în instanțele judecătorești din Republica Moldova, însă vor putea oferi servicii de consultanță sau de reprezentare în arbitraj.
Proiectul mai detaliază modul de alegere a membrilor judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii. Adunarea Generală a judecătorilor va alege șase judecători membri ai Consiliului, patru din cadrul judecătoriilor și câte unul din cadrul curților de apel și al Curții Supreme de Justiție.
Candidații vor avea posibilitatea de a face campanie de promovare în rândurile judecătorilor, iar președinții instanțelor vor fi obligați să asigure acest drept tuturor candidaților în măsură egală. De asemenea, candidații vor fi în drept să solicite diminuarea volumului de lucru cu 50% pe perioada campaniei de înregistrare în cursă.
Autorii inițiativei mai detaliază și modul de organizare a Adunării Generale a Judecătorilor. Adunare poate avea loc și prin teleconferință, așa cum în actuala lege nu este stipulat acest lucru. De asemenea, proiectul introducere posibilitatea folosirii votului electronic, însă acest fapt urmează a fi reglementat în regulamentul Adunării Generale a Judecătorilor. Măsura este luată în contextul situației pandemice, bazându-se pe faptul că Adunarea Generală a Judecătorilor nu s-a mai desfășurat de 2 ani.
Proiectul conține prevederi similare în ceea ce privește alegerile în cadrul Consiliului Superior al Procurorilor. Astfel, CSP va anunța data convocării ședinței cu cel puțin două luni înainte de data ședinței, iar participarea la Adunarea Generală poate avea loc și online. Poate fi ales candidatul care are o vechime în funcție de procuror de cel puțin 3 ani efectiv lucrați și nu a fost sancționat disciplinar, în ultimii 3 ani.
Documentul mai prevede introducerea unui mecanism echitabil de identificare a judecătorilor supleanți. Aceștia nu vor mai trebui să candideze pe o listă paralelă. Ei vor fi considerați următorii candidați în concurs care nu au acces în CSM. Ei vor suplini diferența de mandat, în ordinea descrescătoare a voturilor obținute. De asemenea, numărul judecătorilor supleanți nu va fi limitat, cum este în prezent.
De menționat că ceilalți șase membri ai CSM sunt cei trei membri din oficiu și trei profesori în drept numiți de Parlament. Numărul profesorilor titulari a fost ridicat de la doi la trei, pentru a asigura că în CSM sunt 12 membri, după cum prevede proiectul de modificare al Constituției.
Proiectul urmează a fi aprobat în cea de-a doua lectură.