Curs valutar
  • EUR
    19.5712
    -0.1206%
  • USD
    18.0629
    0.0177%
  • RUB
    0.2136
    0.0468%
  • RON
    3.9328
    -0.1119%
  • UAH
    0.4337
    -0.2997%

Modul Incognito, „efectiv o minciună”. Google a acceptat să șteargă miliarde de date colectate în modul privat

14 Apr. 2024, 09:52
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Elena Putregai
14 Apr. 2024, 09:52 // Sci-tech //  Elena Putregai

Google a acceptat să șteargă miliarde de înregistrări și să se supună unor restricții cu privire la capacitatea sa de a urmări utilizatorii, conform condițiilor unui acord juridic propus, relatează BBC. Acest lucru se întâmplă după ce gigantul tehnologic a fost acuzat că a încălcat intimitatea utilizatorilor prin colectarea datelor chiar și atunci când aceștia navigau în modul privat sau „Incognito”. Un proces colectiv a fost intentat în SUA, în 2020, în acest sens, iar acordul juridic are ca scop soluționarea acestuia. Erau cerute daune de 5 miliarde de dolari, în cadrul procesului. 

Practic, Google a fost acuzată că a monitorizat activitatea utilizatorilor chiar și atunci când aceștia au setat browserul Google Chrome în modul „Incognito” și alte browsere în „modul privat”.

Chiar dacă contestă acuzațiile, Google susține acordul și menționează că a efectuat deja modificări ca răspuns la proces. Mai mult decât atât, ștergerea datelor  va fi aplicată și în afara Statelor Unite.

Cât de privat era modul „Incognito”

Planurile de soluționare ale cazului au fost comunicate la începutul anului, iar la scurt timp, compania a actualizat informațiile pentru a clarifica faptul că încă urmărește datele utilizatorilor chiar și atunci când aceștia optează pentru căutări în mod privat sau utilizează setarea „Incognito”.

Teoretic, navigarea în modul privat sau „Incognito” oferă un nivel sporit de confidențialitate, pentru că nu stochează activitatea de navigare pe computerul utilizatorului.

Tot la începutul anului, gigantul tehnologic a transmis că testează o funcție care ar bloca automat cookie-urile terților, care ajută la urmărirea activității utilizatorilor, pentru toți utilizatorii Google Chrome.

Încă din 2020, Google bloca automat cookie-urile terților pentru utilizatorii Incognito, după ce a fost intentat procesul. Compania a acceptat ca această limită să fie în vigoare timp de cinci ani, potrivit termenilor acordului de soluționare, depus luni la tribunalul federal din San Francisco.

Miliarde de date vor fi șterse

Potrivit documentelor din instanță, Google a acceptat să șteargă „sute de miliarde” de înregistrări de date colectate din navigarea privată.

„Suntem încântați să soluționăm acest proces, despre care am crezut întotdeauna că este lipsit de temei. Suntem bucuroși să ștergem datele tehnice vechi care nu au fost niciodată asociate cu o persoană și care nu au fost folosite pentru nicio formă de personalizare „, a declarat purtătorul de cuvânt al Google, Jorge Castaneda, într-o declarație, precizând că firma nu va plăti daune, potrivit jurnaliștilor britanici.

Cu toate acestea, compania continuă să fie implicată în procese intentate de persoane fizice pentru încălcarea confidențialității, ceea ce ar putea conduce la sancțiuni financiare.

Acordul a fost descris drept „un pas istoric în a cere onestitate și responsabilitate din partea companiilor tehnologice dominante” de către avocatul David Boies de la Boies Schiller Flexner LLP, care a reprezentat utilizatorii în această luptă.

Modul Incognito – o minciună

În cursul bătăliei legale, au fost aduse în discuție documente în care angajații Google au caracterizat modul Incognito drept „efectiv o minciună” și „o încurcătură confuză”, conform documentelor prezentate luni în instanță.

Anul trecut, o judecătoare a refuzat cererea companiei de respingere a cazului, motivând că nu este de acord cu ideea că utilizatorii au consimțit să permită Google să colecteze informații despre activitatea lor de navigare.

Acordul actual va fi supus aprobării instanței. Aceasta vine în momentul în care marile firme de tehnologie se confruntă cu o supraveghere sporită a practicilor lor în SUA și în afara acesteia.

Totdată, în SUA, Google și compania-mamă Alphabet sunt implicate în două procese separate privind monopolul, inițiate de guvernul federal.

Recent, au fost soluționate și alte procese. Acum doi ani, Google a plătit circa 400 de milioane de dolari pentru a rezolva plângerile depuse de statele americane cu privire la urmărirea locației utilizatorilor care aveau opțiunea de a nu folosi serviciile de localizare pe dispozitivele lor. Iar la sfârșitul anului trecut, compania a acceptat o înțelegere de 700 de milioane de dolari pentru a soluționa o acțiune legală intentată de un grup de state americane care o acuzau că a anihilat concurența la magazinul său Play de pe dispozitivele Android.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Nova Poshta a livrat în Moldova un număr record de colete datorită colaborării cu cele mai mari marketplace-uri mondiale
Nova Poshta a livrat în Moldova un număr record de colete datorită colaborării cu cele mai mari marketplace-uri mondiale
Maib – lider în Programul „373”.  Banca își consolizează poziția de partener principal al antreprenorilor din Moldova
Maib – lider în Programul „373”. Banca își consolizează poziția de partener principal al antreprenorilor din Moldova
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este aliniată la activitățile dedicate Global Money Week 2025
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este aliniată la activitățile dedicate Global Money Week 2025
Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
25 Mart. 2025, 06:47
 // Categoria: În Lume // Autor:  Redacția Realitatea
25 Mart. 2025, 06:47 // În Lume //  Redacția Realitatea

Rusia a lansat un atac cu rachete care a vizat nord-estul Ucrainei, în timp ce oficiali americani şi ruşi s-au întâlnit pentru a face presiuni în vederea unei pauze în război. Delegaţiile ucraineană şi americană se vor întâlni marţi în Arabia Saudită pentru discuţii care vor urma negocierilor dintre Rusia şi SUA, a anunţat postul naţional de televiziune ucrainean Suspilne.

După atacul de luni, care a rănit zeci de persoane în oraşul Sumy, ministrul ucrainean de externe Andrii Sybiha a declarat că Rusia trebuie să pună capăt atacurilor în loc să „facă declaraţii goale despre pace”.

Ultima rundă de discuţii între SUA şi Rusia s-a încheiat luni în capitala saudită, Riad. Pe primul loc pe ordinea de zi s-ar afla reluarea unui acord privind cerealele pentru 2022, care permite Kievului să exporte peste Marea Neagră. În schimb, se spune că Moscova doreşte să fie scutită de sancţiunile occidentale, ceea ce i-ar permite să exporte îngrăşăminte.

12 ore au durat discuţiile dintre Rusia şi SUA. Agenţiile de presă ruse au declarat că o declaraţie comună va fi publicată marţi. Luni târziu, o sursă de la Casa Albă a declarat agenţiei de ştiri Reuters că discuţiile de la Riad decurg „extrem de bine” şi că se aşteaptă „să avem un anunţ pozitiv în viitorul apropiat”.

Delegaţiile ucraineană şi americană se vor întâlni marţi în Arabia Saudită pentru discuţii care vor urma negocierilor dintre Rusia şi SUA, a anunţat postul naţional de televiziune ucrainean Suspilne. Ambiţiile optimiste ale SUA de a pune capăt acestui război s-au ciocnit frontal cu realitatea.

Găsirea unui teren comun chiar şi pentru o încetare parţială a focului se dovedeşte a fi o sarcină extrem de complexă. Acest lucru nu poate fi rezolvat rapid. Prin urmare, în cadrul discuţiilor actuale, obiectivul a fost să se ajungă la un fel de „încetare uşoară a focului”, concentrându-se asupra Mării Negre. Rusia a încetat să mai permită trecerea în siguranţă a navelor de marfă care merg spre şi dinspre Ucraina la mijlocul anului 2023, când s-a retras din acordul privind cerealele din Marea Neagră, plângându-se că sancţiunile erau încă în vigoare.

Delegaţia ucraineană se află în aceeaşi clădire, dar nu există niciun plan de întâlnire între părţile aflate în conflict. Ucrainenii au rămas acolo după ce s-au întâlnit cu omologii americani duminică seara.

Kievul a descris discuţiile ca fiind „productive şi concentrate”, în timp ce trimisul special al preşedintelui american Donald Trump a declarat că discuţiile separate cu echipele ucrainene şi ruse vor aduce „progrese reale” în vederea încheierii războiului. Atât Rusia, cât şi Ucraina au continuat să lupte, în ciuda discuţiilor în curs de desfăşurare care încearcă să pună capăt ostilităţilor pe vasta linie a frontului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Oficialii ucraineni spun că 65 de persoane, inclusiv 14 copii, au fost rănite în atacul de luni din Sumy. Oraşul a fost mult timp subiectul atacurilor ruseşti – se află chiar peste graniţa cu regiunea Kursk din Rusia, ocupată de Ucraina anul trecut. Însă atacul cu rachete de luni a fost excepţional.

Autorităţile au declarat că o şcoală, un spital şi blocuri de apartamente au fost avariate. Zeci de persoane au fost rănite – inclusiv copii.

Nova Poshta a livrat în Moldova un număr record de colete datorită colaborării cu cele mai mari marketplace-uri mondiale
Nova Poshta a livrat în Moldova un număr record de colete datorită colaborării cu cele mai mari marketplace-uri mondiale
Maib – lider în Programul „373”.  Banca își consolizează poziția de partener principal al antreprenorilor din Moldova
Maib – lider în Programul „373”. Banca își consolizează poziția de partener principal al antreprenorilor din Moldova
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este aliniată la activitățile dedicate Global Money Week 2025
Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) este aliniată la activitățile dedicate Global Money Week 2025
Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Gudronul – pericolul ascuns din aer, alimente și fum
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
Creditul online espresso cu asigurare de la maib – o experiență digitală cu mai multă grijă
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
„Drepturi egale, oportunități egale” – ediția specială a podcastului „Mulțumesc pentru Întrebare”
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Orange Moldova investește în noi licențe pentru creșterea capacității și extinderea rețelei sale 5G
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Cum să alegi buchetul perfect pentru orice ocazie
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
Statele care și-au propus să devină „fără fum”: Modele de succes în combaterea fumatului
 
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI DE LA CEREMONIA DE DEPUNERE A JURĂMÂNTULUI LA ACADEMIA „ŞTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
NO COMMENT | IMAGINI CU EXPOZIŢIA „FENOMENUL REZISTENŢEI” INAUGURATĂ LA MUZEUL NAŢIONAL DE ISTORIE
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI