Curs valutar
 • EUR
  19.2437
  0.0909%
 • USD
  17.7019
  -0.222%
 • RUB
  0.1945
  -0.3085%
 • RON
  3.8679
  0.0827%
 • UAH
  0.4465
  -0.7167%

Prețul grâului trece printr-un carusel neobișnuit. Care sunt estimările pentru această vară?

14 Apr. 2024, 09:30
 // Categoria: Economie // Autor:  Elena Putregai
14 Apr. 2024, 09:30 // Economie //  Elena Putregai

Prețul grâului a avut parte de o călătorie de-a dreptul „nebună” în ultimii patru ani, cu fluctuații neobișnuite pentru această cereală care, până acum, a dat dovadă de stabilitate, arată o analiză de piață financiară semnată de analiștii din cadrul XTB.

După ce s-au bucurat ani întregi de consecvență, o „furtună” de factori a făcut să ca prețurile acestei cereale să crească vertiginos. Deficitul de aprovizionare la nivel mondial, perturbările din perioada pandemiei și războiul din Ucraina au contribuit la această majorare a prețurilor.

Cu toate acestea, în scurt timp, prețurile au scăzut la niveluri care nu au mai fost văzute din 2020. Va continua această pantă descendentă sau viitoarele probleme de producție cauzate de fenomenele meteorologice și de schimbările climatice vor provoca o nouă creștere a prețurilor?

De la consolidare, la un nou maxim istoric

Între 2016 și 2020, prețurile la grâu au rămas relativ stabile în contextul unei supraproducții globale. Situația a căpătat o cu totul altă dimensiune, pe măsură ce perspectivele de producție s-au înrăutățit, parțial din cauza temperaturilor globale în creștere. În tot acest timp, cererea a continuat să crească, în special din partea Chinei și Indiei. Pandemia a provocat, inițial, o scădere a prețurilor, dar problemele întâlnite pe parcursul lanțului de aprovizionare au declanșat, la scurt timp, o nouă tendință de majorare.

Izbucnirea războiului din Ucraina a accentuat și mai mult situația. În calitate de mari exportatori de grâu, Rusia și Ucraina reprezentau o verigă importantă din exporturile globale. Temerile legate de perturbarea exporturilor ucrainene și de sancțiunile impuse Rusiei au dus la dublarea prețurilor. Această explozie previzibilă a prețurilor a fost, însă, una de scurtă durată.

Producția și stocurile record din Rusia au influențat prețul grâului

Accesul la piața din Rusia a rămas, în mare parte, neîntrerupt. Statul condus de Vladimir Putin s-a bucurat de o recoltă record, completându-și depozitele deja supraaglomerate.

La rândul ei, Ucraina a reușit să-și continue unele exporturi prin intermediul rutelor terestre și al unei rute maritime redeschise parțial. Această ofertă masivă, atractivă în special pentru cumpărătorii asiatici datorită prețului scăzut, a devenit o piedică majoră pentru prețurile globale ale grâului.

În prezent, grâul rusesc are un preț de sub 190 de dolari pe tonă în porturile de la Marea Neagră, fiind semnificativ mai ieftin decât cel din SUA (207 de dolari) și decât cel din Europa de Vest (225 de dolari). Este destul de probabil ca această presiune asupra prețurilor să continue până când Rusia își va epuiza surplusul actual și până la sosirea următoarei recolte – care, de asemenea, se așteaptă să fie una bogată, explică analiștii din cadrul XTB.

Exporturile americane se prăbușesc și scade suprafața cultivată

Deși SUA nu este un producător sau exportator de grâu de top, datele sale de piață au în continuare, o influență semnificativă. În condițiile în care exporturile se află la cel mai scăzut nivel din anii ’70, prețul grâului din SUA se confruntă cu o puternică presiune descendentă.

Această prăbușire se datorează unei combinații de factori, printre care se numără cererea crescută de grâu rusesc mai ieftin și un dolar american puternic, care face ca cerealele din SUA să fie mai puțin competitive. Cu toate acestea, există semne ale unor potențiale probleme viitoare pentru piața americană. Raportul prospectiv de însămânțare din martie al USDA (Departamentul pentru Agricultură al SUA) prevede o scădere de 5% a suprafețelor de plantare, față de sezonul precedent.

În ciuda acestui fapt, producția și stocurile finale pentru sezonul 2024/2025 sunt așteptate să crească, deoarece se preconizează că suprafața de recoltare proiectată va fi mai mare. Prețul la poarta fermei estimat pentru sezonul următor este ușor mai ridicat decât prețul actual al pieței. Chiar și în aceste condiții, prețul rămâne mai mic decât din sezonul anterior, de la fermă, subliniază analiștii XTB.

Speranță la orizont sau și mai multe turbulențe?

În ciuda ofertei excedentare actuale și a scăderii exporturilor americane, situația globală rămâne tensionată. Războiul în curs de desfășurare din Ucraina și posibilitatea ca Rusia să restricționeze exporturile ucrainene ridică motive de îngrijorare. În plus, țările vecine ezită să se bazeze pe rutele terestre pentru exporturile ucrainene, ceea ce ar putea perturba transporturile ulterioare.

În paralel, situația volatilă din Orientul Mijlociu și eventualele blocaje la Marea Roșie ar putea perturba și mai mult livrările către importatorii cheie din Africa și Asia. Fenomenele meteorologice reprezintă, de asemenea, un alt factor de incertitudine. Creșterea temperaturilor la nivel global a dus la secete prelungite în ultimii ani în cazul unor producători importanți precum Australia și Canada, iar SUA s-ar putea confrunta cu o soartă similară, mai arată analiștii din cadrul XTB.

Previziunile pentru această vară indică temperaturi mai ridicate decât media normală perioadei și o umiditate mai scăzută, ceea ce ar putea duce la o recoltă mai mică decât sugerează suprafața de plantare preconizată. În plus, prețurile scăzute ar putea descuraja și mai mult plantarea, iar suprafața recoltată ar putea fi chiar mai mică decât anul trecut.

Se va repeta istoria?

Tendința actuală a prețurilor după vârful din 2022 seamănă cu ceea ce s-a întâmplat după vârfurile similare din 1980, 1996 și 2008. Din punct de vedere istoric, ciclul descendent după astfel de vârfuri tinde să se încheie la aproximativ 600 de sesiuni.

Potrivit analiștilor XTB, dacă acest model se menține, o revenire a prețurilor ar putea avea loc în jurul perioadei de recoltare a grâului din SUA, în lunile august și septembrie ale acestui an. În timp ce oferta masivă a Rusiei ar putea continua să exercite o presiune descendentă pe termen scurt, factorii meteorologici ar putea foarte bine să ducă la atingerea unui minim al prețurilor până la sfârșitul verii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Realitatea Live

Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
20 Mai 2024, 22:05
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Ursu Ana
20 Mai 2024, 22:05 // Actualitate //  Ursu Ana

Mama Mădălinei Cojocari, fetiţa dispărută la sfârşitul anului 2022, în Carolina de Nord, a pledat vinovată luni în faţa instanţei. Aceasta își recunoște vina pentru că nu a raportat la timp dispariția, iar acum riscă deportarea, după ce anterior pledase nevinovată, scrie libertate.ro cu referire la Fox News.

Bunica fetei, Rodica Cojocari, o acuză pe fiica ei că a traficat-o pe Mădălina. Judecătorii i-au transmis luni Dianei Cojocari, originară din Republica Moldova, că ar putea fi deportată dacă își schimbă declarația, după ce inițial a susţinut că este nevinovată.

Acum, femeia și-a recunoscut vina în fața instanței. În urmă cu aproximativ doi ani, Mădălina Cojocari a fost văzută ultima dată, când cobora din autobuzul care o ducea spre școală, în orașul Cornelius. În noiembrie 2022, fata avea 12 ani, conform sursei citate. Diana Cojocari și soțul ei, Christopher Palmiter, tatăl vitreg al Mădălinei, nu au raportat dispariția fetei decât câteva săptămâni mai târziu, pe 15 decembrie 2022, deși au spus poliției că au văzut-o ultima dată în seara zilei de 23 noiembrie 2022.

Palmiter a declarat că pe 24 noiembrie 2022 a mers la locuința unor rude din Michigan pentru a-și recupera câteva lucruri, în urma unei dispute cu soția sa, iar Diana ar fi intrat în camera fetei în jurul orei 11:30 dimineața, atunci când a văzut că nu se afla acolo. Când Palmiter s-a întors acasă, pe 26 noiembrie, Diana l-ar fi întrebat unde este fiica lor. Acesta ar fi întrebat-o, la rândul său, același lucru. Pe 17 decembrie 2022, Diana Cojocari, în vârstă de 37 de ani, din Republica Moldova, și tatăl vitreg al fetei, Christopher Palmiter, în vârstă de 60 de ani, au fost arestați, la două zile după ce au raportat dispariție fetei. Ambii părinți au fost arestați pentru că nu au raportat dispariția în termen de 24 de ore. Palmiter a fost eliberat în august pe cauțiune, iar Diana se află încă în arest, în Mecklenburg.

VIDEO Căutările continuă! Poliția din SUA: Obiectivul nostru este să o aducem pe Mădălina acasă

Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
Cardiolog: Dacă pacientul nu poate renunța la fumat, trebuie schimbată abordarea
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
QR Tour dedicat Summitului desfăşurat acum un an la Castel Mimi
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Maib susține antreprenorii cu noi facilități prin Programul guvernamental „373”
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Victoriabank susține echipa olimpică a Republicii Moldova
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
Primește transferuri din străinătate direct pe cardul Moldindconbank și poți câștiga bani
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală