Anual, în Republica Moldova sunt înregistrate cheltuieli de milioane de lei pentru spitalizări neargumentate. Numai anul trecut, Compania Națională de Asigurări în Medicină a raportat 140 de cazuri de spitalizare neargumentată în valoare de 1,1 milioane de lei.
Cele mai multe spitalizări neargumentate au fost în anul 2022. Suma invalidată pentru cele 232 de cazuri ajunge la aproape două milioane de lei. În anul 2023, CNAM a descoperit 180 de cazuri de spitalizare neargumentată care au costat sistemul 1,6 milioane de lei, bani invalidați de Compania de Asigurări.
Doina-Maria Rotaru, directoare adjunctă CNAM, a declarat în cadrul emisiunii „Consens Național„ de la Rlive TV că în spitale cheltuielile pentru un caz tratat sunt mai mari în comparație cu cele din instituțiile de asistență medicală primară.
„Uneori aceste spitalizări nu sunt argumentate și din punct de vedere al respectării protocoalelor clinice naționale precum și a standardelor de diagnostic și tratament. Sunt probleme la codificarea unor diagnostice care majorează cheltuielile neargumentate atunci când este verificată fișa pacientului pe marginea procedurilor și tratamentului oferit în cadrul unui spital”, a mai spus Doina-Maria Rotaru.
Prezentă în studio la Rlive TV, Liliana Iașan, directoarea Asociației Medicale Teritoriale Buiucani, a menționat că în ultimii ani a crescut numărul tratamentelor compensate și al investigațiilor paraclinice care nu necesită spitalizare.
„Durata tratamentului în staționar de zi nu trebuie să fie mai mare de 5-7 zile deoarece atunci când este depășit acest termen înseamnă că tratamentul nu este eficient. Populația tânără este mult mai deschisă pentru rezolvarea problemei la nivel de ambulator. În ultimul timp a fost extinsă lista medicamentelor compensate fapt care oferă accesul la un tratament cu un spectru mai larg în condiții de ambulator”, a menționat Liliana Iașan.
Potrivit CNAM, serviciile medicale spitalicești sunt acordate persoanelor prin internare în spital în cazurile când au fost excluse toate posibilitățile de acordare a asistenței medicale în condiții de ambulator sau starea sănătății pacientului necesită a fi supravegheată în condiții de staționar. Asistența medicală spitalicească reprezintă cazul tratat rezolvat care include, de regulă, consultații și investigații pentru stabilirea diagnosticului, tratament medical sau chirurgical, îngrijire, medicamente, consumabile, materiale sanitare, cazare și alimentație, acordată în cazurile justificate din punct de vedere medical și epidemiologic.