Curs valutar
 • EUR
  19.9987
  0.075%
 • USD
  19.1312
  0.0659%
 • RUB
  0.3440
  -1.5116%
 • RON
  4.0448
  0.1137%
 • UAH
  0.6477
  0.1081%

Moldova, între „ruskii mir” și Europa. Ai accepta, bade, să îți vină în casă un străin?

22 Mai 2022, 10:42
 // Categoria: Opinii // Autor:  Vitalie Ciobanu
22 Mai 2022, 10:42 // Opinii //  Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu
pentru Europa Liberă

În Republica Moldova ai mereu senzația că istoria se combină cu actualitatea, e un loc pe harta lumii în care se merge în cercuri, se reiau scenariile, se confirmă vechi predicții și constatări.

„Un pământ în calea tuturor răutăților”, scria cronicarul și așa a rămas. La 16 mai 2022 s-au împlinit 210 ani de la semnarea Păcii de la București, prin care Rusia anexa partea răsăriteană a Principatului Moldovei. Am stat de atunci încoace sub semnul unei cvasi-perpetui ocupații rusești – țariste, apoi sovietice – iar din 1991 încoace, de când Republica Moldova și-a declarat independența față de Moscova, o Rusie post-sovietică, setoasă de revanșă, ne-a sabotat cu înverșunare mișcarea spre Europa, căreia îi aparținem prin limbă, civilizație și cultură.

Azi, în plin război sângeros în Ucraina, ne întrebăm dacă acest cadril interminabil între lungi perioade de tiranie și scurte secvențe mai respirabile va înceta, dacă cercul vicios al istoriei va fi spart și vom avea în sfârșit un drum deschis spre realizarea unor obiective naționale.

În 2012, când se împlineau două secole de la primul rapt al Basarabiei, trista aniversare era marcată de simpozioane ale istoricilor și de intervenții literar-publicistice, care recompuneau mitologia Hanului lui Manuc – locul unde s-au purtat negocierile dintre turci și ruși, în primăvara lui 1812, urmărite de aproape de agenți austrieci, francezi, englezi…

Ceea ce reținuserăm în 2012, în siajul acelor evenimente și reconstituiri istoriografice, au fost mai ales acțiunile de stradă ale unor grupuri de tineri unioniști, care plimbau lungi flamuri tricolore în Piața Marii Adunări Naționale și la statuia voievodului Ștefan. Atât. S-au schimbat după aceea guverne, parlamente, s-au comis fraude monstruoase din avutul public, sărăcia s-a adâncit, moldovenii au continuat să-și părăsească țara, am rămas la fel de dependenți de gazul rusesc și la fel de vulnerabili în ce privește securitatea națională.

Azi, românismul se manifestă spectaculos din punct de vedere artistic. „Trenulețul” formației Zdob și Zdub și al fraților Advahov a provocat entuziasmul fanilor Eurovisionului peste tot în lume, chiar dacă mesajul piesei a fost apreciat mai ales de publicul românofon. Dincolo de partea muzicală, efervescentă, a ideii unioniste, contează cât de repede se mișcă „trenulețul” nostru înspre destinația faptelor concrete. România susține consecvent Republica Moldova, lansează proiecte de infrastructură și interconectare energetică, oferă ajutoare financiare consistente, alături de alte țări și instituții occidentale, pentru dezvoltare și modernizare, pentru ancorarea noastră în spațiul european.

„Lumea rusă” a lui Putin este exact contrariul. Se desfășoară în toată hidoșenia ei în Ucraina. Am văzut orașele distruse de aviația rusă, gropile comune de la Bucea, masacrele de la Irpin, Harkov, Mariupol – devenit un oraș-fantomă, precum Cernobîlul după accidentul nuclear din 1986. Circulă multe imagini pe net despre cum arătau orașele ucrainene înainte de război și coșmarul pe care l-a adus „ruskii mir”. Rușii nu și-au schimbat comportamentul de-a lungul veacurilor. Aceeași cruzime și ferocitate fără margini. Același dispreț pentru viața umană, inclusiv față de proprii soldați morți, ale căror cadavre regimul de la Moscova refuză să le recunoască și să le evacueze.

Modelul dictatorial rus este implementat imediat în teritoriile ucrainene ocupate: teroare, arestări, deportări ale locuitorilor, furturi, violuri, asasinate. Multe din aceste crime sunt comise sub imboldul unei fobii iraționale față de un mod de viață superior, pe care soldații lui Putin, recrutați mai ales din regiunile îndepărtate și înapoiate ale Federației Ruse, l-au găsit în orașele și cătunele ucrainene: străzi asfaltate, straturi de flori și grădini îngrijite, școli, spitale, apeducte, iluminare stradală etc. Abundă mărturiile despre „prada de război” colectată de invadatori: aparatură electronică, obiecte electrocasnice, veșminte, bijuterii, lenjerie intimă… O hoardă pusă pe jaf, pe răzbunarea unor frustrări de care nici măcar nu era conștientă.

Confruntând cele două imagini, Europa prosperă și Rusia agresivă, moldovenii n-ar trebui să aibă ezitări. Majoritatea dintre ei nici nu le au, nu pentru că ar împărtăși neapărat nobile idealuri umaniste, ci dintr-un firesc instinct de supraviețuire. Deși mai auzi și destule voci dilematice: „Și Zelenski greșește, Putin își are dreptatea lui…”

Replica potrivită dată unor asemenea „cugetări nuanțate” e simplă, e una de bun-simț: „Ai accepta, dumneata, bade Gheorghe, să îți vină în casă un străin, să-ți ocupe fără voia ta o cameră, să-ți spună că de-acum încolo aici va trăi el? Și să-ți mai ceară și bucătăria, și dormitorul, și debaraua cu produse alimentare… Ți-ar plăcea? Ce trebuia să facă Zelenski, să se închine în fața agresorului, să-i cedeze lui Putin casa, curtea, acareturile, doar ca să-l îmbuneze?”

În anii foametei organizate și ai deportărilor exact așa procedau NKVD-iștii în Basarabia: îi îmbrânceau pe gospodarii satelor în dube negre, le luau vitele din bătătura, găinile din cotețe, le măturau podurile și hambarele… Cu ce drept? Cu dreptul forței!

Nu cred că ne place „russkii mir”. Nu vrem să trăim în robie. Toate mesajele și demersurile guvernării de la Chișinău pe linia integrării europene sunt corecte. Însă până acolo avem de străbătut deșertul mai multor privațiuni – o scumpire tot mai împovărătoare a vieții, care va pune la grea încercare răbdarea și înțelegerea moldovenilor, reanimându-le falsa dilemă: da’ n-o fi mai bine cu Putin?…

Din fericire, dârza rezistență a ucrainenilor ne ajută să nu ajungem în situația de a verifica răspunsul la această întrebare; rămânem spectatori – angoasați, terifiați –, dar spectatori.

După discursul de miercuri al președintei Maia Sandu în Parlamentul European, ar trebui și cetățenii Republicii Moldova să afle de la actuala guvernare mai multe informații și argumente despre starea economiei, medicinei, educației, protecției sociale, siguranței naționale. Să aflăm ce resurse mai avem la dispoziție pentru întreținerea speranței, pentru traversarea deșertului.

Punctele de vedere exprimate în acest acest articol nu reprezintă poziția postului de radio Europa Liberă și nici a grupului de presă „Realitatea”.

Realitatea Live

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
05 Iul. 2022, 22:10
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
05 Iul. 2022, 22:10 // Societate //  Realitatea.md

Problema majorării tarifelor la gazele naturale solicitate ANRE-ului de către Moldovagaz a fost tema discuțiilor cu Președintele Consiliului de Administrație al SA Moldovagaz, Vadim Ceban, la emisiunea „Freedom cu Dorin Galben” de la TV8. Potrivit șefului Moldovagaz la moment s-a format o diferență dintre prețul real la care Republica Moldova importă gaze și prețul la care achită, stabilit de ANRE cu mult mai mic.

„În ianuarie când noi am propus cea de-a doua majorare, prețul de achiziție al gazelor naturale introduse în tarif a fost de 626 de dolari mia de m3. În aprilie am avut prețul de 1200 de dolari, aproape dublu, în luna mai 920 de dolari, în iunie 940, și 980 de dolari acum în iulie. Deci avem diferența de preț dintre 980 de dolari acum și 626 în ianuarie. Dar în prezent, conform ANRE-ului, achităm la nivelul de 696 dolari, diferența fiind de 280-300 dolari. Ce va fi în august nimeni nu știe, deci aceasta este diferența pe care noi de undeva trebuie să o luăm.”

Unica soluție pentru garantarea furnizării în continuare a gazelor naturale este majorarea tarifului, mai afirmă Vadim Ceban.

„Nimeni nu ne creditează și nu putem să luăm nici credit, nimeni nu ne amână plățile, și respectiv unica soluție pe care noi trebuie să o implementăm este conform legii, contractului de achiziție pe care îl avem cu Gazprom.  Nu ne bazăm pe solicitări luate din aer, noi ne bazăm pe lege, pe contractul care este semnat, având în vedere că trebuie să asigurăm continuu furnizarea gazelor naturale pentru care trebuie să obținem anumite încasări ca să ne achităm cu furnizorul. Argumentarea pentru majorarea tarifului este simplă – creșterea prețului de achiziție al gazelor naturale.”

Reamintim că Moldovagaz a cerut ANRE-ului majorarea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali cu începere de la 1 iulie la un preț de 26,5 lei cu TVA inclus, cu 45 % mai mare decât cel actual de 18,6 lei, aprobat de ANRE la 1 iunie curent.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Top destinații de vară în Moldova
Top destinații de vară în Moldova
Crează impact prin implicare
Crează impact prin implicare
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Negre de la Fautor – cel mai bun vin roșu din lume. Istoria, tradițiile și legendele noastre – într-un singur pahar
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Localitățile Bulboaca și Speia vor avea până la sfârșitul anului propria strategie de dezvoltare a turismului
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Investiții importante în transportul public al Capitalei
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Forumul Global al Nicotinei: Țigările și produsele fără fum trebuie reglementate în funcție de gradul de nocivitate
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Top 10 parfumuri bărbătești în 2022
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
Investiții care merită efortul în 2022. Ce spun experții?
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
LINELLA – MARCA COMERCIALĂ A ANULUI 2021
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală