Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Moldova marchează 20 de ani de la aderarea la Organizația Mondială a Comerțului

26 Iul. 2021, 19:50
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
26 Iul. 2021, 19:50 // Economie //  Cristina Vlah

Astăzi este marcată aniversarea a 20 de ani de la aderarea Republicii Moldova la Organizația Mondială a Comerțului. Pe data de 26 iulie 2001, după 7 ani de negocieri, țara noastră a devenit membru cu drepturi depline a acestei Organizații Mondiale.

Pe plan extern, Republica Moldova a inițiat un program de reforme ambițios care viza transformarea unei economii planificate într-o economie de piață deplin funcțională și fortificarea stabilității macroeconomice. Aceasta este o provocare pentru majoritatea țărilor din regiunea noastră cu tipuri similare de economii în curs de dezvoltare – în tranziție.

Aderarea la OMC, de rând cu procesul de integrare europeană a reprezentat catalizatorul transformărilor și reformelor economice în tară. Republica Moldova a îndeplinit în mare măsură obiectivele de bază stabilite, creând o economie orientată spre exterior, integrată la nivel mondial.

Concluziile experților OMC constată că a crescut considerabil comerțul cu mărfuri datorită taxelor mai mici, a barierelor comerciale minime și a reglementărilor previzibile. Structura comerțului la fel a cunoscut îmbunătățit datorită politicilor de diversificare a exporturilor atât în ​​ceea ce privește partenerii, cât și produsele. Comerțul cu servicii, în particular prin sectorul IT, a crescut semnificativ și se dezvoltă în ritm dinamic, depășind inclusiv indicatorul de creștere al comerțului cu bunuri.

Aderarea la sistemul comercial internațional din cadrul OMC a contribuit și la dezvoltarea socială a țării. S-a asigurat o protecție adecvată a producătorilor locali, a fost promovată reducerea costurilor de producție, aceasta oferind o gamă mai largă de bunuri și  într-un final facilitând generarea de venituri și creșterea bunăstării populației.

O prioritate a agendei diplomației economice rămâne susținerea de către Republica Moldova în cadrul OMC a inițiativelor comune privind comerțul electronic, facilitarea investițiilor pentru dezvoltare, grupul informal privind ÎMM-urile, reglementarea internă a comerțului cu servicii, sustenabilitatea comerțului și a mediului, precum și discuțiile ce vizează implicarea femeilor în politicile comerciale.

Cu prilejul celei de-a 20-a aniversări, Republica Moldova reconfirmă angajamentul față de Organizația Mondială a Comerțului, continuând să rămână un susținător ferm al sistemului comercial multilateral creat sub auspiciile acesteia.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 15:18
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 15:18 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Fermierii și agenții economici care au terenuri agricole amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol vor beneficia de coridor verde prin posturile vamale interne și nu vor mai întâmpina dificultăți la transportarea recoltei.

Agricultorii nu vor mai plăti taxa de 3 000 de lei pentru certificatele eliberate de Camera de Comerț, care confirmă originea autohtonă a mărfii. Modificarea a fost anunțată astăzi de prim-ministrul Natalia Gavrilița în cadrul unei întruniri cu mai mulți fermieri din raionul Dubăsari.

Una dintre soluțiile propuse este ca transportarea producției agricole să se facă în baza unui act confirmativ eliberat de către Consiliul raional Dubăsari (Direcția agricultură și cadastru). Totodată, primăriile locale ar urma să elibereze un certificat despre mărimea terenului. În baza acestor două documente fermierii ar putea transporta recolta prin punctele vamale interne.

„Vreau să mă asigur ca va fi un proces corect și echitabil, sperăm că se va reuși asigurarea acestei soluții la nivel local”, a spus prim-ministra.

În cadrul ședinței s-a discutat și despre problema taxelor impuse de structurile din stânga Nistrului, dar și despre impedimentele create prin punctele de trecere. Au fost abordate și potențiale modificări la Regulamentul de subvenționare în agricultură. În acest context, premierul a subliniat că mecanismul de acordare a subvențiilor în agricultură este în prezent în proces de ajustare astfel ca să fie asigurată maximă transparență, echitate și eficiență

Primarul satului Cocieri, Raisa Spinovschi, a menționat că vizita de astăzi a premierului denotă o atenție sporită din partea autorităților pentru localitățile din stânga Nistrului, aflate în jurisdicția autorităților de la Chișinău.

În total, 5 primării din raionul Dubăsari (Molovata Nouă, Cocieri, Coșnița, Doroţcaia și Pârâta) au terenuri amplasate după traseul Râbnița-Tiraspol. Este vorba despre 9544,62 ha de terenuri, inclusiv, 6499 ha cu destinație agricolă.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române