Curs valutar
 • EUR
  20.0807
  0.0951%
 • USD
  17.2961
  -0.3191%
 • RUB
  0.2428
  0.5354%
 • RON
  4.0580
  0.1281%
 • UAH
  0.6566
  -0.3198%

Litvinenco anunță cum vor fi împărțite funcțiile în Parlament

26 Iul. 2021, 20:46
 // Categoria: Politica // Autor:  Cristina Vlah
26 Iul. 2021, 20:46 // Politica //  Cristina Vlah

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco a anunțat cum vor fi împărțite anumite funcții în Parlament, informează Realitatea.md. El a confirmat faptul că în funcția de speaker va fi un exponent al Partidului Acțiune și Solidaritate.

„Era firească candidatura la funcția de președinte al Parlamentului să revină celor din PAS. Au fost mai multe discuții și propuneri cu privire la comisii, cele mai multe discuții au fost în privința Comisiei de securitate”, a declarat Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la postul TV8.

Funcțiile de vicepreședinți ai Parlamentului vor fi împărțite între un reprezentant PAS și unul al opoziției. „Vicepreședinți vor fi doi: din partea socialiștilor și din partea PAS va fi cineva”, a mai spus Litvinenco.

De asemenea, deputatul a afirmat că 7 sau 8 comisii parlamentare vor fi conduse de către reprezentanții PAS, iar 3 sau 4 comisii – vor reveni opoziției.

Potrivit lui, joi va fi anunțată formarea fracțiunilor parlamentare, va fi ales președintele și Biroul Permanent, precum și componența comisiilor parlamentare.

Referitor la candidatul PAS pentru funcția de speaker, Litvinenco a evitat să spună dacă acesta va fi Igor Grosu. Asta deși în presă este vehiculat numele lui Grosu pentru funcția de speaker, iar însăși Igor Grosu a menționat că „va rămâne să activeze în Legislativ”.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie