Republica Moldova merge, tradițional, în urma carului, iar mai nou și la capitolul COVID-19. După ce tulpina indiană Delta a făcut ravagii în țară, iar alte state sunt îngrijorate deja de noua tulpină africană Omicron, mult mai contagioasă, autoritățile din sănătate de la noi se laudă, în premieră, cu primele secvențieri ale virusului SARS-CoV-2.
Acest lucru a fost posibil datorită secvențiatorului de ultimă generație, procurat și donat de Uniunea Europeană și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
În total au fost suspuse secvențierii 31 de probe, iar rezultatelor obținute în urma investigațiilor, au stabilit că varianta Delta a noului virus este prezentă și în Moldova.
„Rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări. În același context, precizăm că OMS a instruit cinci specialiști ai laboratorului virusologic al ANSP, care vor stabili criteriile de selectare a probelor pentru secvențiere, astfel încât să identifice posibilele variante de mutații”, anunță responsabilii de la Ministerul Sănătății.
Anterior probele erau transmise la un laborator din Germania, a ținut să precizeze ministra Sănătății.
„Secvențiatorul cu un cost de circa 400 000 euro a fost procurat cu suportul financiar al Uniunii Europene și asistența tehnică a OMS. Felicitări ANSP pentru un pas înainte spre modernizare și știință. Felicitări, Moldova!”, a scris pe Facebook ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
Amintim că, oficial, primele cazuri ale Tulpinei Delta au fost confirmate la sfârșitul lunii iulie curent, atunci când 12 probe din 15 trimise la un laborator în Germania, au fost confirmate pozitiv. Varianta B1617.2 (Delta) sau tulpina indiană are un grad ridicat de contagiozitate, de două ori mai mare față de tulpina inițială și cu aproximativ 60% mai mare decât tulpina Alpha, cunoscută ca varianta britanică.
Între timp, Ministerul Sănătății mai precizează că secvențiatorul de la ANSP va permite monitorizarea dinamicii transmiterii virusului și apariția de noi variante genetice, investigarea relației dintre genotipurile SARS-CoV-2 și datele epidemiologice, precum transmisibilitatea și severitatea bolii, identificarea grupurilor de risc pentru a ghida acțiunile de sănătate publică, evaluarea legăturii dintre tulpinile virale din cadrul clusterelor epidemiologice și monitorizarea contactelor și a altor măsuri de sănătate publică, evaluarea și confirmarea reinfectărilor, evaluarea impactului mutațiilor asupra performanței medicamentelor antivirale.