Maia Sandu reiterează că Republica Moldova nu se alătură sancțiunilor contra Rusiei. Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, șefa statului a declarat că în acest caz țara noastră s-ar putea confrunta cu mai multe probleme, inclusiv energetice.
Potrivit ei, războiul deja a creat probleme de export a produselor autohtone pe piețele din Rusia, Belarus și Ucraina. Totodată, președinta afirmă că oficialii occidentali au înțeles poziția Moldovei și sunt șocați de dificultățile pe care le întâmpinăm după invazia armatei Kremlinului în țara vecină.
„Haideți să discutăm ce ar însemna sancțiunile. Am zis deja că pe partea exporturilor și importurilor, cu excepția resurselor energetice, deja nu se întâmplă nimic, pentru că nu avem acces nici la piața din Ucraina, nici la piața din Federația Rusă, nici la piața din Belarus. Cel mai important element al relațiilor comerciale sunt resursele energetice. Putem noi să lăsăm țara astăzi fără gaze naturale și fără energie electrică? Nu, nu putem, nici de dragul cetățenilor noștri, nici de dragul celor 100.000 de refugiați din Ucraina, dintre care 50.000 sunt copii. Avem tot sprijinul partenerilor din Occident, inclusiv ei încearcă să ne ajute să găsim alternative, dar până nu găsim aceste alternative, evident că nu putem să facem abstracție de realitate”, a declarat Maia Sandu.
În cadrul discuției, șefa statului ezitat să spună direct dacă Kievul a rămas supărat pe această decizie. Ea a punctat doar că asemenea hotărâre nu va aduce folos nici Moldovei, nici Ucrainei, dar nici Occidentului.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că președinta Georgiei a anunțat joi, într-un interviu oferit canalului CNN, că administrația de la Tbilisi a decis să se alăture sancțiunilor occidentale contra Kremlinului.
Poziția Kievului a fost expusă de consilierul prezidențial Alexei Arestovich. În cadrul unui interviu acordat pentru NordNews și difuzat pe Rlive, acesta spunea că eventuale sancțiuni ale Guvernelor de la Chișinău și Tbilisi nu vor avea mare efect asupra economiei rusești.
Precizăm că Ucraina, Moldova și Georgia au depus cererile de aderarea la UE la câteva zile distanță una de altă, după demararea acțiunilor militare din țara vecină. Totuși, oficialii din cadrul comunității au punctat că solicitările se vor examina în modul prevăzut de legislație și vor fi analizate separat.