Examinarea cererii de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană ar putea dura, afirmă Maia Sandu. Potrivit președintei, contextul solicitării este unul dramatic, iar autoritățile de la Chișinău sunt conștiente că mai au de lucru pentru a transforma Moldova într-un stat care să poată deveni membru al comunității.
Șefa statului a punctat că nu poate prognoza un termen, iar decizia va fi luată în funcție de modul în care vor acționa instituțiile europene. Într-un interviu acordat pentru Europa Liberă, președinta a mai precizat că hotărârile vor fi luate în raport cu fiecare dintre cele trei țări care au depus solicitările: Ucraina, Moldova și Georgia.
„Nu m-aș aventura să dau un răspuns. Lucrurile se schimbă repede. Depinde de decizia statelor membre, depinde de cât de repede se vor mișca instituțiile europene, pentru că parlamentul a cerut comisiei să analizeze aceste cereri și să vină cu recomandări, ce decizii ar trebui să se ia în raport cu fiecare țară
Este adevărat că am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană într-un context dramatic. Nu ne-am imaginat că așa se va întâmpla. Ucraina a fost prima, după care au urmat Georgia și Republica Moldova. Am discutat cu partenerii din Uniunea Europeană. Așa se face. Lucrurile nu se fac sub formă de surpriză. Suntem conștienți că avem foarte mult de lucru, suntem recunoscători statelor membre care și-au exprimat sprijinul pentru procesul nostru de integrare europeană”, a declarat Sandu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Conform președintei, pentru Republica Moldova este important să primească resurse pentru a îmbunătăți nivelul de viață. În opinia ei, „asta presupune procesul de integrare europeană”.
Ucraina, Republica Moldova și Georgia au depus, după invazia rusă în țara vecină, cereri de aderare la UE la câteva zile distanță. Oficialii europeni au punctat că solicitările vor examinate în termenii stabiliți, fără abateri de la reglementările din cadrul comunității, pentru fiecare dintre țări separat.