Republica Moldova nu se află în pragul unei crize alimentare și nici nu există riscul de deficit, a declarat Igor Grosu în cadrul emisiunii Rezoomat, difuzat pe Rlive.md și realitatea.md. Potrivit președintelui Parlamentului, deciziile de a opri exportul unor produse agricole, grâu, porumb și zahăr, a fost luate pentru a avea rezerve până la următoarea roadă.
În contextul isteriei din ultimele săptămâni, când se procura sare în cantități exagerate, oficialul a punctat că problema consta în ruperea lanțului de aprovizionare după invazia Rusiei în Ucraina. Conform lui, a fost nevoie de o perioadă pentru ca agenții economici să găsească furnizori europeni.
„Că vor fi prețuri mai mari, recunosc acest lucru. Aceeași fertilizanți, îngrășăminte, se produc din gaz. A crescut prețul gazului, a crescut prețul și la acest fertilizant. Nu poți să nu îl folosești, pentru că roada o să scadă. Desigur o să influențeze prețul. E rolul nostru să îi ajutăm pe agricultori să compenseze. Trebuie să îi ajutăm pe cei care cresc pâinea, care vor vinde celor care fac pâine, produse de necesitate stringentă, mai puțin pentru acei care vor face din acest grâu vodcă.
Carnea de păsarea o importam din Ucraina. Acum Ucraina nu exportă. Ce s-a decis la Guvern, în cadrul CSE au fost invitați producătorii și Guvernul va veni cu suport ca ei să dubleze producția”, a menționat Grosu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
În același timp, șeful Legislativului a precizat că există mai multe probleme pe care le întâmpină Republica Moldova în contextul crizei din Ucraina. Este vorba inclusiv de probleme bugetare, dificultăți în sistemul medical, dar și chestiuni legate de comerț extern.