Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat în cadrul emisiunii „Rezoomat”, moderată de Ileana Pârgaru, de la Rlive.md și realitatea.md, că mass-media independentă din Republica Moldova va fi susținută de partenerii occidentali prin intermediul lansării acestei Platforme de Sprijin de la Berlin.
„Există și acest subiect, el a apărut în cadrul unei ultime ședințe a noastre de totalizare cu privire la subiectele discutate. Noi am văzut fenomenul acela care ne-a șocat pe noi toți, că pe de o parte mijloacele de informare în masă care informează, explică echidistant ce se întâmplă și în lume cresc audiențele, versus scad bugetele de publicitate. Eu de fiecare dată când mă întâlnesc cu oficialii europeni eu le explic acest paradox care ne-a luat prin surprindere. Și da este un accent și o prioritate în ceea ce ține de mass-media.” – a subliniat speakerul moldovean.
Potrivit șefului legislativului, Uniunea Europeană trebuie să ne ofere niște instrumente de sprijin.
„Dacă vrem ca în continuare mass-media să reziste pentru asta noi trebuie să venim cu niște instrumente. Bunăoară, dacă vor decide, este dreptul lor, să încredințeze guvernului aceste instrumente, gen comenzi la capitolul proiecte privind beneficiul, interesul public, educație, integrare europeană, sau alte modalități.” – a opinat oficialul parlamentar.
Igor Grosu consideră că prioritate trebuie să aibă proiectele ce se referă la integrarea europeană.
„Noi le spunem că primul lucru pe care trebuie să–l facă partenerii noștri occidentali pentru finanțarea mass-mediei independente e să susțină acele proiecte ce promovează Uniunea Europeană. Fiindcă noi avem un paradox: avem o parte a populației, a teritoriilor, care beneficiază angro de investiții europene, dar care sunt slab informați cu privire la acestea.” – a menționat Igor Grosu.
Reamintim că România va organiza, alături de Germania și Franța, o conferință internațională menită să stimuleze sprijinul financiar internațional pentru Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la Berlin, pe 5 aprilie, și este gândit să lanseze Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova („Moldova Support Platform”), precum și un apel pentru donații din partea statelor membre UE, G7, a instituțiilor financiare internaționale și a altor state și organizații. Conferința va crea cinci grupuri de lucru în domenii unde Republica Moldova are nevoie de sprijin: refugiați, energie, financiar/economie, managementul frontierelor, anticorupție, anunță MAE de la București.