Curs valutar
 • EUR
  19.0707
  0.0288%
 • USD
  17.8263
  -0.014%
 • RUB
  0.2194
  0%
 • RON
  3.8446
  0.1353%
 • UAH
  0.4827
  0%

„Moldova poate fi lider în Europa”. Discursul integral al Robertei Metsola în Parlamentul nostru, tradus în română

11 Nov. 2022, 10:55
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Victoria Laur
11 Nov. 2022, 10:55 // Actualitate //  Victoria Laur

Roberta Metsola se află într-o vizită oficială la Chișinău. Președinta Parlamentului European a susținut următorul discurs în Legislativul Republicii Moldova. Declarațiile propriu-zise au fost făcute în engleză, iar Realitatea publică și textul tradus în română.

„Sunt onorată să mă aflu aici, în casa democrației din RepublicaMoldovei. Este un privilegiu să fii printre colegi, printre prieteni care împărtășesc credința în puterea Europei de a face față provocărilor de astăzi.

Prieteni, am venit aici cu un singur mesaj: Locul Moldovei este în Europa. Viitorul nostru trebuie să fie împreună, iar Parlamentul European va face tot ce este necesar pentru a vă sprijini pe drumul vostru spre a deveni stat membru al Uniunii Europene. Aceasta trebuie să fie istoria pe care o vom scrie împreună, în beneficiul tuturor din Europa. Știu că nu este întotdeauna ușor să convingi pe toată lumea. De aceea sunt aici, să ajut, să răspund la întrebări, să ascult.

Vă vom fi alături la fiecare pas. Ieri, Comisia Europeană s-a angajat să ofere multe fonduri. Știu cât de important este acest lucru și, în egală măsură, de cât mai mult va fi nevoie, puteți conta pe noi. Dar efectul de transformare al aderării la UE nu sunt doar fondurile. Este vorba despre alinierea standardelor, este vorba despre a legi, este vorba despre faptul ca vocea Republicii Moldova să fie auzită în jurul mesei, să aibă impact asupra deciziilor care ne afectează pe toți. Este vorba despre garantarea democrației, a statului de drept, a egalității. Este vorba despre speranță pentru generațiile următoare.

Despre asta este Europa.

Trăim vremuri de instabilitate, cu creșteri aa prețurilor la energie și electricitate, inflație, deficit de alimente și șomaj târâtor. Și toate acestea sunt încadrate în contextul unui război ilegal pe continentul nostru, la granițele voastre, cu un autocrat, cu propagandă și dezinformare.

Și totuși, adesea în vremuri ca acestea aflăm adevăratul sens din spatele solidarității europene. Acolo unde puterea Europei se simte cel mai puternic.

Domnule Președinte, la deschiderea sesiunii din toamna anului 2022 a acestui Parlament, ați vorbit despre sprijinul pe care țara dumneavoastră îl primește din partea Uniunii Europene. Și sunt astăzi aici, în numele Parlamentului European, pentru a reitera cu cea mai mare convingere că Europa este cu voi. Și va rămâne cu voi.

Doamnelor si domnilor,

Sunt mândră să spun că Parlamentul European a fost întotdeauna solidar cu Moldova. Am făcut prin vorbe,  dar mai important – prina cțiuni.

La începutul acestui an, am fost prima instituție a UE care a solicitat ca Moldova să primească statutul de candidat la UE, împreună cu Ucraina. Am făcut asta pentru că Moldova face parte din familia noastră europeană. Pentru că știm că Europa înseamnă a deschide uși, a dărâma ziduri și a fi împreună. Este un stil de viață.

Și aici vreau să se înțeleagă clar: Republica Moldova este un stat european – prin istorie, geografie, identitate, cultură și prin tradiție. Ştefan cel Mare a fost cel care a câştigat bătălii şi a ajutat la stabilirea cursului Europei moderne. De ani, poporul vostru a demonstrat sprijin neclintit pentru cursul european al țării, îmbrățișând principiile și valorile europene.

Prin acordarea statutului de candidat Moldovei, am dorit să transmitem cele mai puternice mesaje de speranță și solidaritate. Solidaritate cu toți cei care susțin valorile noastre comune, care vor să trăiască în pace și în siguranță, în țări libere, democratice și prospere care întrețin relații de bună vecinătate.

Acordarea statutului de candidat la UE este o oportunitate istorică pentru Moldova de a-și consolida democrația, de a-și face mai puternici tinerii și de a construi o țară modernă și rezistentă. De asemenea, este un moment istoric pentru Europa. Vrem o bucată de Moldova în Europa, nu doar o bucată de Europă în Moldova.

Moldova poate fi lider în Europa – deja sunteți lider în ceea ce privește egalitatea de gen, dând exemplu în regiune cu o femeie președinte, prim-ministru și președinte al Curții Constituționale. Felicitări!

Acordarea statutului de candidat UE deschide, de asemenea, un nou capitol în relațiile noastre. Relații care se bazează deja pe un acord de asociere ambițios și pe o zonă de liber schimb profundă și cuprinzătoare. Acestea vor continua să permită un mediu propice pentru asocierea politică, apropierea legislativă și integrarea economică, toate acestea fiind elemente esențiale ale unui viitor proces de aderare. Dar relațiile puternice nu sunt niciodată unilaterale. Acesta este motivul pentru care Parlamentul European consideră că, pentru a oferi țării dumneavoastră o cale clară spre aderare, trebuie să existe claritate a așteptărilor încă de la început. Când se fac reforme, evaluările noastre nu trebuie amânate. Și în acest sens, vă pot asigura că nu vom pierde timpul.

În ultimii ani, ați întreprins pași decisivi pentru reformă. Este importantă munca pe care o depuneți în adoptarea legislației necesare în acest sens, în special în domeniul justiției, al luptei împotriva corupției, al crimei organizate și al reformelor legislației electorale. Baza este deja acolo pentru integrarea mai profundă a Moldovei în piața unică și pentru consolidarea cooperării UE-Moldova în materie de digitalizare și telecomunicații.

În curând veți intra în următoarea fază a integrării în UE. Și dragi prieteni, aderarea la UE poate părea un munte abrupt de urcat, dar privind în jurul meu, la Maia Sandu și la mulți aliați, nu mă îndoiesc că îl veți urca repede.

Parlamentul European va oferi sprijini. Și aici nu mă refer doar la sprijinul politic, precum angajamentul nostru de a construi legături instituționale mai strânse pe baza Memorandumului de înțelegere pe care l-am semnat în noiembrie 2021. Sau pe baza Foii de parcurs convenite de comun acord pentru consolidarea democrației în Moldova. Sau capacitatea și accesul la programele noastre de consolidare a capacității – care, de altfel, va avea loc astăzi primul Seminar comun de sprijin pentru democrație al Parlamentului European și al Parlamentului Republicii Moldova.

Sau chiar prin – Dialogul Jean Monnet pentru Pace și Democrație – prin care Parlamentul European poate ajuta această Cameră să consolideze dialogul între partide și să construiască consens.

Dar vorbesc și despre mai mult sprijin tehnic, administrativ, financiar. Și mai mult sprijin practic pe tot parcursul procesului de aderare, de exemplu prin cooperarea între comisii sau cooperarea în cercetare.

În aceste vremuri tulburi, trebuie să continuăm să fim uniți în fața celor care caută să ne despartă, în fața celor care răspândesc dezinformarea pentru a aduce tulburări politice, celor care amenință și șantajează, folosind energia ca pârghie.

În acest context, permiteți-mi să amintesc ceea ce a spus recent președintele Sandu: „Vreau ca toată lumea să știe că Moldova alege să fie liberă și să-și continue drumul european, indiferent de circumstanțe”.

În numele Parlamentului European, permiteți-mi să-mi exprim admirația față de hotărârea neclintită a conducerii dumneavoastră și a acestei Camere de a se stabili pe calea integrării europene. Fiți siguri că și aici Uniunea Europeană va continua să ajute Moldova să își diversifice aprovizionarea cu energie pentru a preveni destabilizarea ulterioară.

Statele noastre membre au facilitat deja noi interconexiuni. În special, România a demonstrat-o. De asemenea, trio-ul Franței, Germaniei și României a făcut atât de mult în cadrul Platformei de Sprijin pentru Moldova.

Țara dumneavoastră importă acum și gaze naturale din Slovacia. Aceasta, dragi deputați, este o solidaritate europeană deplină.

Înțelegem că inflația în creștere și facturile mai mari îngreunează viața oamenilor. Suntem hotărâți să o rezolvăm. Parlamentul European a adoptat măsuri temporare de liberalizare pentru anumite produse agricole moldovenești. Și chiar ieri am aprobat legislația care facilitează transportul rutier de mărfuri în Uniunea Europeană pentru companiile și șoferii moldoveni. Acestea vor contribui la stimularea exportului comercial moldovenesc în această perioadă foarte dificilă.

Poate cel mai important, însă, deja în aprilie a acestui an, Parlamentul European a aprobat un pachet de asistență de 150 de milioane de euro pentru sprijinirea Republicii Moldova. Parlamentul European este gata să facă mai mult. Și suntem pregătiți să o facem rapid, așa cum am făcut-o în trecut.

De asemenea, vreau să recunosc curajul de care ați dat dovadă pentru a aplica pentru aderarea la Uniunea Europeană. Securitatea Republicii Moldova rămâne o prioritate. Dreptul internațional și principiile sale de suveranitate, independență și integritate teritorială nu sunt negociabile pentru noi.

Sunteți între război și UE. Trebuie să recunoaștem acest lucru.

Semănarea îndoielii, instabilitatea și frica însoțesc aparatul de război convențional al Kremlinului – această campanie coordonată de dezinformare – se răspândește. Trebuie să facem mai mult, mult mai mult, pentru a contracara rescrierea toxică a istoriei. Și să le reamintim cetățenilor noștri că Europa are puterea de a îmbunătăți viețile, de a schimba generațiile. Trebuie să muncim pentru a convinge.

Acesta este motivul pentru care am înființat Centrul de Sprijin al Uniunii Europene pentru Securitate Internă și Managementul Frontierelor aici, la Chișinău, pentru a ajuta la abordarea implicațiilor de securitate ale invaziei ruse a Ucrainei. De ce au fost alocate 40 de milioane de euro în cadrul Facilității Europene pentru Pace pentru consolidarea capacităților Forțelor Armate ale Moldovei.

Doamnelor si domnilor,

La începutul războiului, când copiii, femeile și bărbații ucraineni au fost nevoiți să fugă din casele lor, țara voastră, Moldova, a fost cea care și-a deschis granițele. Moldovenii au fost cei care și-au deschis casele și inimile pentru 80.000 de ucraineni care căutau refugiu și au sprijinit 600.000 de ucraineni care tranzitau țara dumneavoastră, ceea ce a fost efectiv cel mai mare număr de refugiați pe cap de locuitor.

De asemenea, țara voastră și poporul vostru au fost cei care au trimis camioane cu ajutor umanitar în Ucraina. Aceasta a operaționalizat benzi de solidaritate pentru tranzitul cerealelor și combustibilului, pentru a hrăni familiile înfometate și a încălzi casele reci.

Ați făcut asta pentru că credeți în principiul solidarității europene. Și, de asemenea, Uniunea Europeană va continua să demonstreze puterea Europei făcând tot posibilul pentru a ajuta națiunea vaostră să-și deschidă o cale către un viitor mai luminos, mai prosper, mai împărtășit”

Realitatea Live

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
07 Iun. 2023, 16:23
 // Categoria: În Lume // Autor:  Elena Putregai
07 Iun. 2023, 16:23 // În Lume //  Elena Putregai

Biroul primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, este în curs de restructurare și va înceta să mai existe în următoarele luni, a declarat miercuri, 7 iunie curent, viceprim-ministrul și ministrul de finanțe, Yerulan Zhamaubaev. Aproximativ 1,5 miliarde de tenge (mai mult de 60 de milioane de lei moldovenești) au fost prevăzute pentru întreținerea acestuia în bugetul pentru 2023.

„Restructurarea acestui birou este deja în curs. Cred că, în viitorul apropiat, vă voi spune în sfârșit cum va fi decizia. Dar biroul ca atare nu va mai exista. Cred că în următoarea lună și jumătate”, a spus el (citat de Interfax).

Potrivit lui Zhamaubaev, după restructurare, o parte din personalul biroului va fi transferat către alte organizații, iar alta va fi redusă.

În martie, viceministrul Finanțelor Dauren Temirbekov a raportat că aproximativ 1,5 miliarde de tenge au fost prevăzute pentru întreținerea biroului lui Nazarbaev în bugetul republican pentru 2023, dar în cadrul bugetului revizuit, este planificată reducerea finanțării cu 130 de milioane de tenge (peste 5 milioane de lei moldovenești).

Nazarbaev a condus Kazahstanul timp de aproape 30 de ani. În martie 2019, a demisionat, după care au avut loc alegeri anticipate în republică. Au fost câștigate de Kasîm-Jomart Tokaev. Cu toate acestea, protestele de masă care au avut loc în Kazahstan în ianuarie 2022 au dus la înlăturarea virtuală completă a primului președinte, a membrilor familiei și a anturajul său din afacerile politice și la participarea la proiecte comerciale. Protestatarii s-au opus inițial creșterii puternice a prețului gazelor naturale lichefiate, dar apoi s-au îndreptat către cererile politice, inclusiv cererile ca Nazarbaev să părăsească politica.

Pe fondul protestelor, Tokaev l-a înlocuit în funcția de președinte al Consiliului de Securitate kazah. Rudele și asociații primului președinte au început să-și piardă funcțiile în conducerea republicii. În iunie 2022, în țară a avut loc un referendum privind modificările constituționale. Acestea prevedeau trecerea „de la o formă de guvernământ super-prezidenţială la o republică prezidenţială cu un parlament influent şi un guvern responsabil”, precum şi excluderea din legea de bază a tuturor referirilor la primul preşedinte.

În februarie anul trecut, președintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Tokaev, a semnat un decret prin care recunoaște ca invalidă legea „Cu privire la primul președinte al Republicii Kazahstan – Elbasy”. Această lege a oferit o serie de privilegii lui Nazarbaev și membrilor familiei sale, inclusiv asigurarea inviolabilității pentru toate bunurile aparținând fostului președinte și rudelor care locuiesc cu el. De asemenea, documentul îi garanta lui Nazarbaev o pensie lunară de 80% din salariul titularului.

Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
Achită cu cardul tău Mastercard de la Moldindconbank și participă la Caravana cadourilor
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Orange își extinde rețeaua de Fibră optică în tot mai multe localități din țară
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
FOTO, VIDEO Rosé Day la Castel Mimi – toate nuanțele gusturilor rosé la un singur eveniment
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Moldindconbank susține poporul ucrainean și donează circa 600 000 de lei unui spital pentru copii din Nikolaev
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Investiții imobiliare în case: avantaje și perspective pe termen lung
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Distrează-te la festivalul „Lumea Copilăriei” împreună cu Moldindconbank și Mastercard
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
Cum să-ți faci produsele mai atractive prin intermediul autocolantelor personalizate
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
TANDEM transformă spațiile în oportunități. Spații în chirie pentru parteneri din domeniul Home&Decor
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
Vara se apropie, dar bugetul nu îți permite să cumperi o mașină nouă pentru a pleca în vacanță? Zoom Credit are soluția
 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală