Curs valutar
 • EUR
  20.3375
  -0.1303%
 • USD
  17.5407
  0.1192%
 • RUB
  0.2496
  -1.1619%
 • RON
  4.1099
  -0.1484%
 • UAH
  0.6650
  0.2707%

Moldova poate scăpa de șantajul Rusiei în cazul gazelor naturale. Tănase: Opțiunea dodonistă sau alta mai dureroasă

14 Oct. 2021, 14:45
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Cosoi
14 Oct. 2021, 14:45 // Politica //  Petru Cosoi

Fostul președinte al Curții Constituționale și ministru al Justiției, Alexandru Tănase, susține că în contextul crizei energetice în care se află Republica Moldova, există doar două soluții: fie autoritățile „îngenunchează” în fața Federației Ruse, fie aleg să treacă printr-o perioadă mult mai dificilă, însă într-un final țara va avea o diversitate mult mai mare din care să se aprovizioneze cu gaze.

Moldovenii au in față două opțiuni:
Prima opțiune cea dodonistă – adică renunțarea de facto la ideea de integrare europeana (oricât de iluzorie nu ar fi aceasta), de a etala o obediență umilitoare față de Moscova și de a „coordona” politica externă cu Kremlinul.
A doua opțiune este cea mai complicată si mai dureroasă, în schimb cea mai durabila: sa cumpăram gazul transparent, la prețul de piață (diversificând sursele de aprovizionare după modelul Lituaniei). Doar astfel vom scăpa de șantaj si presiuni, obținând independenta interna si externa necesara.
Deși opțiunea doi ar însemna sacrificii enorme și riscul ca o țara întreagă să înghețe o iarnă, în opinia lui Tănase „totul are un preț”.
Evident, aceasta ar presupune că vom plăti mai scump, chiar si riscul ca o iarnă am putea sa înghețăm, dar totul in lumea asta are un preț. Daca vrem să scăpam din acest laț al șantajului energetic care durează peste trei decenii, acest preț trebuie plătit. Altă cale nu există.
La fel stau lucrurile și cu achizițiile obscure de curent de la Cuciurgan. Trebuie să fim conștienți că orice achiziții de energie electrica din teritoriile ocupate, înseamnă un sprijin direct economic pentru regimul de la Triaspol, iar astfel de achiziții vor fi mereu obscure și generatoare de corupție.
În concluzie, fostul judecător Constituțional susține că țara trebuie scoasă din acest cerc vicios, în caz contrar, vom ajunge în situația în care vom plăti pentru gaze mult mai scump și, în același timp, vom îngheța.

Realitatea.md amintește că în seara zilei de miercuri, 13 Octombrie, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a anunțat despre instituirea stării de urgență în sectorul de gaze naturale.

Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.

Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:

 1. a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
 2. b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).

Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.

Realitatea Live

28 Oct. 2021, 14:54
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Petru Cosoi
28 Oct. 2021, 14:54 // Actualitate //  Petru Cosoi

Premierul Natalia Gavrilița, în comun cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreședintele Josep Borrell și Comisarul pentru politica europeană de vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, susțin o conferință de presă, la Bruxelles, în urma reuniunii Consiliului de Asociere RM-UE.

 

 
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul “Valea Morilor” din Capitală
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Coreea de Sud a lansat în spațiu prima sa rachetă
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Toamna, o adevărată expoziție de pictură în aer liber
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău