Gazprom a schimbat curatorul de export. Presa rusă a transmis că vicepreședintele Vitali Markelov a devenit noul curator al exporturilor de gaze; șeful Gazprom Export — Dmitri Khandoga și Elena Burmistrova, care conduce Gazprom Export din 2014, a devenit prim-vicepreședinte al Gazprombank.
„Gazprom a anunțat schimbări de personal în rândul managerilor de top”, un mesaj în acest sens a fost publicat pe contul de Telegram al companiei încă săptămâna trecută.
Elena Burmistrova, care a ocupat funcția de vicepreședinte al Consiliului de administrație al Gazprom și CEO al Gazprom Export, a devenit prim-vicepreședinte al Gazprombank. Ea conduce filiala de export din iulie 2014.
Ne interesează anume ea, pentru că Burmistrova, pe lângă faptul că este președintele Consiliului de Observatori SA „Moldovagaz”, fiica-filială a Gazprom în Republica Moldova, părăsește Gazprom pe fondul unei scăderi accentuate a exporturilor către o piață cheie – Uniunea Europeană.
În 2021, Rusia (Gazprom deține monopolul exporturilor de gaze prin conducte) a reprezentat aproximativ 45% din importurile europene de gaze și aproximativ 40% din consum. Dar după începerea războiului în Ucraina pe 24 februarie 2022 și introducerea sancțiunilor occidentale, livrările de gaze rusești au început să scadă.
Acest lucru, în special, a fost precedat de cererile Kremlinului ca țările neprietenoase să plătească gazul în ruble, încetarea tranzitului prin Polonia prin gazoductul Yamal-Europe și conducta offshore Nord Stream și alte întreruperi ale aprovizionării.
În aceste condiții, UE, care până acum a fost inferioară în achizițiile de gaz natural lichefiat (GNL) față de China, Japonia și Coreea de Sud, a început să caute furnizori alternativi de gaze și, până la sfârșitul anului 2022, a devenit cel mai mare cumpărător din lume. de GNL – achizițiile sale au crescut cu 58%, la 101 milioane de tone (137 miliarde de metri cubi). Acesta este aproape de volumul livrărilor de gaze din Rusia în 2021 (aproximativ 140 de miliarde de metri cubi), iar anul trecut s-au redus de peste jumătate la 60 de miliarde de metri cubi.
„Exporturile către Europa au scăzut, noi vânzări sunt imposibile acolo, munca a devenit diferită”, a declarat pentru RBC.ru o sursă apropiată Gazprom, comentând despre transferul managerului de top la Gazprombank.
După accidentele de pe gazoductele Nord Stream și Nord Protok-2, președintele Vladimir Putin a propus în locul acestei rute crearea unui hub de gaze în Turcia pentru aprovizionarea ulterioară către Europa.
„Volumul pierdut de tranzit prin Nord Stream, de-a lungul fundului Mării Baltice, ne-am putea muta și în regiunea Mării Negre și astfel să facem principalele rute de aprovizionare cu combustibilul nostru, gazele noastre naturale către Europa [rute] prin Turcia, creând în Turcia cel mai mare hub de gaze pentru Europa”, a spus el în octombrie 2022.
Acest proiect a fost susținut de președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Moscova a discutat și despre crearea unei „uniuni triple ale gazelor” cu Uzbekistan și Kazahstan.
„Ceea ce are în vedere președintele Putin este crearea unui mecanism de coordonare în prima etapă. Poate – acest lucru este încă de discutat – cu o anumită entitate juridică atât pentru cooperarea dintre aceste trei țări, cât și pentru dezvoltarea infrastructurii pentru piețele externe ”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus. Doar că țările din Asia Centrală nu și-au exprimat dorința clară de a participa la acest proiect.