Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3462%
 • USD
  18.0183
  -0.0094%
 • RUB
  0.2353
  0.255%
 • RON
  4.1602
  -0.3606%
 • UAH
  0.6392
  -0.7979%

Moldovenii, cei mai „harnici”. Cu ce „păcate” au fost depistați la trecerea frontierei

06 Dec. 2021, 13:29
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
06 Dec. 2021, 13:29 // Societate //  Valentina Buză

Mai multe acte cu indici necaracteristici au fost depistate de către polițiștii de frontieră în ultimele 72 de ore. Totodată, de menționat că din totalul persoanelor, 11 erau cetățeni ai Republicii Moldova.

Mai exact, pentru autorizarea trecerii frontierei de stat, în PTF Leușeni s-au prezentat doi bărbați de 31 și 40 de ani.

„Ambii erau ca pasageri ai unor curse internaționale. Conform analizei de risc polițiștii de frontieră au dispus efectuarea unor controale suplimentare. Drept urmare, asupra lor s-au depistat două cărți de identitate cu însemnele autorității competente din România, dar cu semne vizibile de falsificare. Audiați, pasagerii au declarat că și-au perfectat actele prin intermediari pentru a le folosi în străinătate”, se arată în nota informativă.

Într-un alt caz, un șofer de 32 de ani a prezentat la controlul de frontieră un test la COVID-19 cu rezultatul negativ.

„În urma verificărilor s-a constatat că actul nu corespunde unui document autentic. În replică, bărbatul a menționat că personal s-a prezentat la o clinică specializată unde i s-au prelevat probe și de unde a obținut certificatul”.

Alți doi conducători auto, un cetățean al Ucrainei și un conational sunt cercetați pentru deținerea permiselor de conducere neveridice.

Mai exact, actele au fost depistate de polițiștii de frontieră ca fiind nevalabile pentru că lipseau elementele de protecție. Întrebați, bărbații s-au eschivat de la orice declarație. Incidentele au fost consemnate în zilele de weekend în punctul de trecere Palanca.

„Șapte certificate de vaccinare au fost identificate cu semne de falsificare în punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Galați. Cercetați sunt șapte conaționali cu vârste cuprinse între 29 și 63 de ani, din raioanele Vulcănești, Comrat și Tiraspol. Pentru a fi scutite de autoizolare pe teritoriul Republicii Moldova, persoanele  au prezentat fiecare câte un certificat de vaccinare, drept dovadă a imunizării împotriva virusului Covid-19. Însă, în cadrul verificărilor suplimentare polițiștii de frontieră au constatat ilegalitați privind eliberarea acestor certificate”.

La audieri, persoanele vizate și-au susținut poziția cu privire la faptul că ar fi imunizate, refuzând să dea alte detalii sau explicații.

Pe numele persoanelor vizate s-au întocmit procese verbale de constatare a faptelor. Actele au fost transmise pentru efectuarea expertizei tehnice în vederea stabilirii legalității acestora. Cercetările vor continua până la elucidarea circumstanțelor și atragerea la răspundere corespunzătoare.

Realitatea Live

18 Ian. 2022, 09:12
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
18 Ian. 2022, 09:12 // Societate //  Mădălina Guștiuc

În perioada 10-16 ianuarie curent, la Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 16565 solicitări. Din numărul total de solicitări, cel mai frecvent s-au adresat la ambulanță cetățeni cu urgențe respiratorii – 5063 pacienți, dintre care 2074 persoane cu infecții respiratorii virale acute.

În ultima săptămână echipele de asistență medicală urgentă au intervenit prompt la 3298 pacienți cu urgențe cardiovasculare, inclusiv 45 cu Sindrom coronarian acut; 1929 cetățeni cu patologii neurologice, inclusiv 208 accidente vasculare cerebrale și la 981 persoane cu diverse traumatisme.

Totodată, La Serviciul de Urgență au parvenit 54 apeluri pe motivul urgențelor toxice, printre care 24 cazuri de intoxicații cu medicamente, 14 intoxicații cu monoxid de carbon și 11 intoxicații alcoolice.

În perioada de referință, șase persoane au suferit în urma expunerii prelungite la temperaturile scăzute, dintre care patru pacienți au fost diagnosticați prezumtiv cu hipotermie și doi cu degerături. După acordarea asistenței medicale urgente, persoanele vizate au avut nevoie de transportare asistată la spital.

Reiterăm faptul că 34 % din numărul total de persoane, care au solicitat ambulanța și au beneficiat de ajutorul medical prespitalicesc, au fost transportate la instituțiile spitalicești pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală