Curs valutar
 • EUR
  19.1542
  -0.4944%
 • USD
  18.1471
  -0.1146%
 • RUB
  0.1876
  -0.6397%
 • RON
  3.8502
  -0.6026%
 • UAH
  0.4914
  -0.1018%

Centrele medicale vor concura cu traficanții de droguri! Într-un oraș vor fi excluse taxele pentru canabis

06 Dec. 2021, 13:11
 // Categoria: În Lume // Autor:  Realitatea.md
06 Dec. 2021, 13:11 // În Lume //  Realitatea.md

La San Franciso din California, SUA, începând cu 2022 vor fi anulate taxele pentru canabis. Astfel centrele medicale vor putea concura cu traficanții de droguri. Decretul va fi în vigoare de la 1 ianuarie până la 31 decembrie anul viitor.

Funcționarii publici de la San Francisco responsabili de monitorizarea comercializării și consumării substanțelor narcotice ușoare au aprobat în unanimitate un regulament prin care au suspendat taxa de afaceri pentru comercianții cu amănuntul de canabis, transmite presa locală.

Rafael Mandelman, membru al Consiliului de Supraveghere al orașului, a declarat că decretul va ajuta comercianții legali cu amănuntul de marijuana, care acum se luptă cu comercializarea ilegală, să reducă incidentele de furt. Taxa introdusă în 2018 a variat între 1% și 5% din veniturile brute ale companiilor care vând canabis.

„Întreprinderile care se ocupă cu comercializarea marijuanei creează locuri de muncă pentru locuitorii din San Francisco și oferă clienților lor un produs sigur și reglementat. Din păcate, piața ilegală este înfloritoare și subminează prețurile. Acest lucru este rău pentru economia orașului, deoarece „întreprinderile subterane” nu plătesc taxe, expunând astfel lucrătorii la condiții periculoase și consumatorii la produse necalitative”.

Mandelman a mai spus că eliminarea taxei va compensa pierderile pe care comercianții cu amănuntul de canabis le-au suferit în urma furturile din 2020. „San Francisco trebuie să facă mai mult pentru a proteja aceste afaceri, angajații și clienții lor înainte de a introduce o nouă taxă”.

Realitatea Live

28 Sept. 2023, 19:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Elena Putregai
28 Sept. 2023, 19:45 // Societate //  Elena Putregai

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a asigurat joi, 28 septembrie curent, în mesajul de condoleanțe privind moartea lui Ion Druță, stabilit la Moscova, că autoritățile sunt în contact permanent cu rudele îndoliate, iar în cazul în care familia va decide ca scriitorul să fie înhumat acasă, în Republica Moldova, i se va acorda tot sprijinul.

În testamentul său făcut public de Gheorghe Erizanu, editura Cartier, Ion Druță a menționat că vrea să fie înmormântat, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, „monumentul, căruia i-am consacrat șaisprezece ani din viața mea”. „Rog să fiu înmormântat liniștit și modest, fără discursuri lungi și escale în diferite locuri care chipurile au colaborat cu răposatul și l-au respectat, poate cu excepția Teatrului Național, unde într-adevăr mai sunt auzite replicile eroilor mei”, a scris regretatul scriitor în testamentul său, alcătuit în august 2023, în limba rusă.

Textul a fost tradus ulterior de către Vsevolod Ciornei, unul dintre cei mai buni traducători din limba rusă.

De asemenea, a fost publicat și un testament audio, lăsat de redutabilul scriitor. Ion Druță spune că ar dori să fie plantată o livadă de nuci și cireși, din pomii descriși de el în nuvelele sale, care i-au plăcut, dar nu a reușit să-i sădească. „Sigur că s-ar putea de finanțat chestia ata, dar eu prefer s- sădească tinerii cititori. Așa cum va arăta livada, așa va arăta și literatura, și cititorii, și Moldova”, a spus Ion Druță.

DOC, AUDIO Vocea lui Ion Druță, încă în viață, care roagă să fie adus de la Moscova și înmormântat acasă

Marele scriitor basarabean, Ion Druță, s-a stins din viață joi, 28 septembrie 2023, la ora 10:00, la Moscova, Rusia, unde era stabilit de mai multă vreme.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală