Curs valutar
 • EUR
  20.5679
  -0.3992%
 • USD
  18.0183
  0.0166%
 • RUB
  0.2353
  -1.955%
 • RON
  4.1602
  -0.4038%
 • UAH
  0.6392
  -1.5645%

Chicu îndeamnă guvernarea să repare greșeala sa: Maia Sandu, tăiați-vă din pofte și plătiți pedagogilor și medicilor

06 Dec. 2021, 13:08
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
06 Dec. 2021, 13:08 // Politica //  Petru Beregoi

Fostul premier Ion Chicu, care s-ar face vinovat de faptul că a promis sindicaliștilor că va achita în anul 2020 premiul anual, însă așa și nu și-a onorat promisiunea, iar acum Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova solicită ca al „13-lea salariu” pentru anul trecut să fie achitat cumulativ de către actuala guvernare, îndeamnă PAS să repare greșeala admisă de către Guvernul Chicu și fosta guvernare.

Prin mesajul său, fostul premier, nu neagă că vinovat de neachitarea premiului anual al bugetarilor pentru anul trecut s-ar face guvernarea PASM și Cabinetul de miniștri condus de către el, dar îndeamnă PAS și actuala guvernare să achite această datorie pe care a admis-o.

„Maia Sandu, mai tăiați-vă din pofte și plătiți pedagogilor și medicilor… Analfabeții funcționali ai Maiei Sandu justifică atitudinea lor mizerabilă față de profesori prin… fosta guvernare. Nimic nou, la testul „manipulare” au luat „1st” la Harvard… Asta fosta guvernare și Chicu i-a majorat Maiei Sandu în octombrie bugetul pe 2021 cu peste 2 milioane de lei în loc să aloce pentru premiul anual profesorilor (din cele peste 6 mlrd de lei venituri suplimentare față de anul trecut). Asta fosta guvernare și Chicu au prevăzut în bugetul pentru anul 2022 încă o majorare pentru bugetul Maiei Sandu. Tot foștii, le-au adăugat deputaților PAS la salariul lunar câte 1 394 de lei, iar profesorilor doar câte 316 lei. Și tot fosta guvernare i-a mărit finanțarea PAS-ului din buget în 2022 cu câteva milioane bune. Asta Chicu, nu Sandu, era în Guvernul Leancă, care în 2014 a provocat prin actele sale criminale furtul miliardului, pentru acoperirea căruia în bugetul anului 2022 sunt prevăzute cheltuieli care depășesc cu mult sumele necesare pentru achitarea premiului anual pedagogilor și altor bugetari. Aveți 9 miliarde de lei în conturi lăsate de fosta guvernare, Maia Sandu. Mai tăiați-vă din poftele personale și plătiți pedagogilor și medicilor salariile și premiile la timp”, scrie Chicu ca răspuns la declarațiile făcute de deputatul PAS Dan Perciun.

Amintim că, astăzi, 6 decembrie, Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova a protestat în fața Parlamentului, acțiune justificată prin faptul că în bugetul de stat pentru anul 2022 nu sunt prevăzuți bani ca să se achite premiul anual pentru bugetari din anul 2020. Deputatul Perciun a declarat că, pentru anul 2021 și 2022, bani în bugetul de stat s-au prevăzut pentru achitarea celui de-al „13 salariu”, însă pentru anul 2020, premiul anual nu a fost achitat de fost guvernare PSRM și Guvernul Chicu.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 19:44
 // Categoria: Societate // Autor:  Mădălina Guștiuc
17 Ian. 2022, 19:44 // Societate //  Mădălina Guștiuc

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a adresat un mesaj de condoleanțe în legătură cu trecerea în veșnicie a lui Andrei Mudrea, unul dintre cei mai talentați și mai cunoscuți artiști plastici din Republica Moldova.

„A fost un om al curajului și al demnității. Un etern căutător al frumuseții, al luminii și al libertății în artă, dar și în viață. Un creator care a căutat întotdeauna să iasă din tiparele vremii și să se reinventeze, găsind formule inedite de exprimare. Am pierdut, în persoana sa, un artist valoros, dar și un cetățean implicat profund în viața țării și a societății”, se menționează în mesajul adresat de președinta Maia Sandu.

Șefa statului a transmis sincere condoleanțe rudelor, prietenilor, colegilor artiști, tuturor celor care l-au cunoscut și l-au prețuit.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală