Curs valutar
 • EUR
  20.0616
  0%
 • USD
  17.3513
  0%
 • RUB
  0.2415
  0%
 • RON
  4.0528
  0%
 • UAH
  0.6587
  0%

Moldovenii continuă să se înregistreze prealabil pentru a vota peste hotare! Țara în care s-au înscris peste 19 mii

24 Mai 2021, 10:19
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
24 Mai 2021, 10:19 // Politica //  Realitatea.md

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare țării continuă să se înregistreze prealabil pentru a vota în afara țării la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. Astfel, până în prezent, aproximativ 90.799 de moldoveni s-au înregistrat pe site-ul CEC – inregistrare.cec.md. În topul listei se regăsesc țări precum Italia cu 19.367 de înregistrări, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord – 14.742, Germania – 12.163, Franţa – 7.849, Rusia – 7.228 și România 6.371.

În contextul înregistrărilor prealabile, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a venit cu un îndemn către moldovenii din diasporă.

Dragi cetățeni din diasporă, pe 11 iulie votul vostru va decide calea pe care va porni Republica Moldova. Înregistrați-vă pe site-ul CEC și îndemnați rudele, prietenii să facă la fel. Mai sunt câteva zile în care puteți face înregistrarea prealabilă pentru deschiderea unei secții de vot mai aproape de dumneavoastră, termenul-limită fiind 26 mai. Instituțiile statului trebuie să asigure o bună organizare a alegerilor, așa încât toți cetățenii care doresc să voteze să-și poată exprima acest drept constituțional. Împreună am câștigat alegerile prezidențiale și am pornit schimbări spre bine în țară. Împreună am obținut șansa de a oferi țării un parlament curat și responsabil care să sprijine un guvern profesionist și stabil. Pe ce drum va porni Republica Moldova după 11 iulie este decizia voastră, a cetățenilor. Îndemn toți cetățenii să iasă la vot în acest moment de cotitură pentru viitorul țării noastre.

Privesc cu optimism în viitor. Am încredere în oamenii țării și știu că pentru Moldova vin vremuri bune

Înregistrarea Prealabilă este un serviciu opțional prin care puteți să vă anunțați intenția de a vota:
 • într-o anumită localitate din străinătate, dacă sunteți cetățean al Republicii Moldova și aveți drept de vot;
 • la secțiile de votare pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale, dacă sunteți cetățean al Republicii Moldova, aveți drept de vot și domiciliul în localitățile din stânga Nistrului (Transnistria).
Scopul Înregistrării Prealabile
 • de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării și la secțiile de votare organizate pentru alegătorii din stânga Nistrului (Transnistria) pe teritoriul Republicii Moldova aflat sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale;
 • de a fi deschise secţii de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective;
 • de a determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.
Pentru a vă înregistra aveți două posibilități:
 • on-line, pe pagina inregistrare.cec.md
 • prin cerere scrisă (individuală sau în grup) către Comisia Electorală Centrală (str. V. Alecsandri, 119, mun. Chișinău, MD-2012) și/sau către misiunile diplomatice, oficiile consulare ale Republicii Moldova. Modelul cererii poate fi descărcat aici.

Realitatea Live

17 Oct. 2021, 12:25
 // Categoria: Economie // Autor:  Realitatea.md
17 Oct. 2021, 12:25 // Economie //  Realitatea.md

Membrul Platformei DA, fostul deputat Alexandru Slusari, este de părere că „modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală ucide producătorili autohtoni”. Mai exact, susține că acest lucru are loc în contextul în care exportul a scăzut semnificativ în ultimele opt luni.

„În 8 luni importurile au crescut cu 32,5 %. Aproape dublu față de exporturi. Deficitul balanței comerciale a ajuns la cifra astronomică de aproape 2,6 MILIARDE dolari. Modelul liberal al economiei și comerțului la etapa actuală ucide producătorili autohtoni. Rețelele de supermarketuri, controlate din afara țării, promovează interesele importatorilor și prin politica dură de discaunt-uri exorbitante discriminează furnizorii locali, mai ales pe cei din sectorul agroindustrial”, a declarat Slusari.

Slurari a declarat că Guvernarea nu acționează în ciuda faptului că producătorii autohtoni demult bat alarma.

„Guvernarea din păcate, nu acționează, chiar dacă producătorii autohtoni demult bat alarma. Nici măcar nu controlează respectarea normei legale, care prevede că minimum 50 % din produsele agroalimentare pe rafturi ar trebui să fie de origine moldovenească”.

De asemenea, este convis că dacă nu se va acționa rapid, atunci procesul degradării social-economice a țării cu migrația masivă va deveni ireversibil.

„Dacă în foarte scurt timp autoritățile nu vor elabora și nu vor implementa urgent un Program real privind susținerea producătorilor autohtoni, atunci foarte curând procesul degradării social-economice a țării cu migrația masivă devine ireversibil”, a mai adăugat Alexandru Slusari.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie