Curs valutar
 • EUR
  20.7703
  0.1069%
 • USD
  17.7017
  0.1232%
 • RUB
  0.2433
  0.8631%
 • RON
  4.1959
  0.0882%
 • UAH
  0.6648
  0.3761%

Monica Macovei, despre evaluarea procurorului general. Dacă CSP e împotrivă? „Atunci o să-i scuipe lumea pe stradă”

15 Sept. 2021, 14:27
 // Categoria: Politica // Autor:  Realitatea.md
15 Sept. 2021, 14:27 // Politica //  Realitatea.md

„Este dreptul cetățenilor să aibă parte de procurori și judecători independenți”. Declarația a fost făcută la microfonul Europei Libere de către fosta europarlamentară Monica Macovei, în trecut ministră a Justiției în România, care a acceptat să analizeze primii pași în reforma justiției din Republica Moldova făcuți de noua putere deținută de PAS, inclusiv despre evaluarea procurorului general, funcție deținută în prezent de Alexandr Stoianoglo.

Întrebată dacă se creează vreun precedent periculos, odată cu evaluarea procurorului general, Monica Macovei a răspuns în următorul fel: „Da, am avut și eu această dilemă foarte scurt timp, adică timp de 10 minute, pentru că am schimbat legea în 2005, dar, din fericire, la noi nu era scris în Constituție că CSM-ul, sau cum ar fi CSP-ul la dvs., îl numește procurorul general și tot el îl înlocuiește, la noi era în lege. Deci am schimbat legea și aceeași problemă s-a pus. Și o să vă spun răspunsul, fiindcă eu m-am dus la Comisia Europeană și nu am schimbat legea până când nu am avut acordul lor”.

„Și am mers pe principiul răspunderii colective vs. răspunderii personale. CSP-ul care propune procurorul general era format din 15 membri, mi se pare că acum, în noua lege, sunt 13. Oricum, este un organ colectiv, răspundere colectivă nu există nicăieri în lumea asta, când spui răspundere colectivă, înseamnă că nu răspunde nimeni; răspunderea personală e cu totul altceva. Ministrul Justiției și președintele țării au o față și un nume și răspund politic. Dacă procurorul general își face treaba bine, ce înseamnă bine? Ai anchete rapide, imparțiale, eficiente inclusiv pe mare corupție și mare fraudă, că astea sunt nefăcute în Republica Moldova, și condamnări. E răspundere colectivă, da? Deci, aceștia o să zică: Păi, cine răspunde? Noi nu răspundem”, a continuat aceasta.

În Republica Moldova, CSP va avea ultimul cuvând de spus, pentru că asta e scris în Constituție. Astfel, în cadrul interviului, s-a ajuns la întrebarea dacă CSP decide să fie solidar cu procurorul, chiar și în contextul unei evaluări negative?

„Bun, atunci o să-i scuipe lumea pe stradă. Asta vreau să înțeleagă toată lumea care ne ascultă, că independența justiției – și aici intră și judecători, și procurori -, deci o să spui independența justiției este dreptul oamenilor, al societății din Republica Moldova la o justiție independentă, imparțială și rapidă, și reală, nu este dreptul lor de a face orice. Și repet: situațiile de criză cer măsuri de criză!”, a declarat dur Monica Macovei.

„Apropo de critica societății civile, Centrul pentru Resurse Juridice, care a spus că schimbăm legea după om, nu, așa va rămâne. Așa va rămâne, pentru că trebuie un mecanism de evaluare. Până acum n-a fost niciunul, până acum n-a fost răspundere disciplinară, sigur că trebuie evaluare. Păi, cum a câștigat Maia Sandu pe anticorupție și nu are ce să facă, pentru că face totul CSP-ul? Același CSP care este de ani de zile? Ca să nu mai spun că procurorul general, acesta este altceva, m-am uitat, a avut o carieră politică în spate, este inadmisibil, a fost deputat în nu știu câte partide și câte mandate. Nu mă interesează în care acum”, a mai spus fostra ministră a Justiției în România.

Realitatea Live

23 Sept. 2021, 08:30
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Tatiana Rusnac
23 Sept. 2021, 08:30 // Actualitate //  Tatiana Rusnac

Deși sunt interzise prin lege, de a fi comercializate, importate și reexportate de persoane fizice, agenți economici pe teritoriul Republicii Moldova, cartușele expansive, totuși, au servit interes pentru a pune la cale o schemă de import a acestora de către o întreprindere de stat din țara noastră.

Este vorba de magazinul de arme Î.S. „CARTUȘ”, amplasat pe strada Mitropolit Gurie Grosu, municipiul Chișinău, care este în subordinea Agenției Proprietăți Publice și administrată de Vasile Gondiu.

Din 2019 și până în 2021, compania a reușit să-și majoreze venitul din vânzări cu 3,56%, iar profitul net cu 11,08%, acesta alcătuind 2,5 milioane de lei în anul 2020. Informația a fost publicată chiar de reprezentanții Agenției, într-un comunicat de presă emis în data de 21 iulie curent, intitulat: „S.A. „Cartuș”: administrare eficientă și rezultate corespunzătoare”.

SCHEMA PUSĂ LA CALE DE Î.S. „CARTUȘ”

Potrivit surselor Realitatea.md, întreprinderea importa din SUA și UE cartușe expansive, iar ulterior loturile erau reexportate în Belarus și Federația Rusă.

Din 2019 și până în 2021 au fost introduse în țară, iar mai apoi reexportate aproximativ 4 loturi impunătoare de cartușe, iar pentru fiecare lot, Î.S. „CARTUȘ” ar fi încasat circa 1 milion de euro.

Afacerea profitabilă a întreprinderii este însă interzisă de legea de la noi, asta chiar dacă Agenția Proprietății Publice este deținătoare a 100% de acțiuni a Î.S. „CARTUȘ”.

Potrivit legislației cu privire la regimul armelor şi al muniţiilor cu destinaţie civilă (vezi AICI), astfel de cartușe pot fi importate, exportate şi comercializate doar de organele cu competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice.

Articolul 5. Interdicţii şi restricţii în regimul armelor şi al muniţiilor
(1) Se interzice procurarea, deţinerea, portul, folosirea, importul, exportul şi comercializarea de către persoane fizice și juridice, cu excepţia organelor cu competenţe în domeniul apărării naţionale, securităţii statului şi ordinii publice, a următoarelor arme şi muniţii, sisteme şi dispozitive pentru acestea:
a)armelor şi muniţiilor care fac parte din categoria A conform anexei nr. 1;
b)armelor confecționate prin modificarea armelor militare automate;
c)sistemelor de iluminare şi a sistemelor de ochire ce funcţionează pe principiul laser sau combinate cu acesta, destinate montării pe armă; etc.

Totul bine și frumos, însă până la un moment. De curând, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații au desfășurat o operațiune „privind contracararea confecționării ilegale și traficului ilicit de armament, muniții, substanțe explozive și mărfurilor cu dublă destinație”, organizate în colaborare cu Biroul pentru coordonarea luptei împotriva crimei organizate a statelor CSI.

În rezultat, s-au obținut date referitor la

„introducerea de către S.A. „CARTUȘ”, specializată în comercializarea armelor și munițiilor de diverse modele, în perioada anilor 2019-2021 pe teritoriul R. Moldova loturi impunătoare de muniții interzise în circulația civilă și anume cartușe expansive pentru arme ghintuite. Astfel, potrivit informației inițiale factorii de decizie ai S.A. „CARTUȘ”, în complicitate cu alte persoane neidentificate la moment au importat și ulterior exportat cartușe expansive, care potrivit Legii nr.130/2012 privind regimul armelor și al munițiilor cu destinația civilă, sunt interzise în circulația civilă”

IGP CUNOAȘTE DESPRE ILEGALITĂȚILE Î.S. „CARTUȘ”

Contactat telefonic, purtătorul de cuvânt al IGP, Diana Fetko, ne-a spus că, în prezent, cazul este investigat de oamenii legii.

„Colegii noștri dispun de așa gen de informații, de ceva timp. Pe acest caz deja este desfășurată o investigație internă cu verificarea minuțioasă a întregului proces de import/export al munițiilor de orice tip. În cadrul primelor investigații au fost constatate unele abateri în cadrul implementării unor proceduri. După finisarea investigațiilor vom putea veni cu mai multe detalii”, ne-a explicat Fetko.

Am încercat să luăm legătura cu reprezentanții magazinului Cartuș, însă la numărul indicat pe platforma Infobase.md nu ne-a răspuns nimeni la apeluri.

Mai mult, site-ul cartus.md este indisponibil.

CUM FUNCȚIONEAZĂ CARTUȘELE EXPANSIVE

Cartușele expansive au o serie de caracteristici care determină utilizarea lor până acum. Astfel de gloanțe pot fi utilizate în cazul în care muniția cu o putere de penetrare mai mare poate provoca daune colaterale grave (de exemplu, în avioane).

De fapt, gloanțele expansive au două obiective interdependente: creșterea diametrului glonțului la intrarea în țintă, ceea ce asigură daune maxime ale țesuturilor în corpul uman, șoc dureros sever și pierderi mari de sânge și, fără a depăși ținta afectată, cheltui energia cinetică din interior, spre deosebire de glonțul care a trecut și și-a continuat mișcarea dincolo de ținta lovită.

În termenii de specialitate, glonțele expansive au căpătat calificativul de „florile morții” din cauza că, în momentul atingerii țintei crește dramatic în diametru, multiplicând efectul izbitoare de mai multe ori. Când lovesc o persoană, se deschid ca o floare. De aici provine numele lor amenințător – „florile morții” a dispărut.

Realitatea.md este deschisă pentru a publica reacția întreprinderii de stat vizate.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române