Ai putea crede că angajații pleacă din compania ta dintr-un singur motiv. Adevărul este că, de multe ori, aceștia pleacă de la job din cauza mai multor lucruri și angajatorul nu poate influența sau controla acest proces.
Angajații pleacă fie că este vorba de o schimbare majoră din viața lor, fie că vor să-și schimbe nișa de activitate, fie că sunt presați de atmosfera la locul de muncă. Însă, evident nu ne putem limita doar la aceste trei motive, de aceea, în articolul ce urmează o să încercăm împreună să identificăm „portretul unui angajat care pleacă din echipa ta”. Și sperăm, în așa fel, să anticipăm demisii ale specialiștilor.
Așadar, iată câteva motive pentru care angajații își părăsesc companiile:
Atunci când un specialist nu este apreciat la locul de muncă, dânsul nu simte evoluție și nici apartenență profesională alături de echipa sa. Angajații doresc ca efortul lor să fie răsplătit nu doar prin bani, ci și prin cuvinte, iar mulți dintre ei pleacă de la locul de muncă anume din cauza că performanța lor nu este remarcată. Un simplu „ai făcut o muncă grozavă” sau „mulțumesc pentru efortul tău” îl poate ajuta pe angajat să se simtă la locul potrivit, alături de echipa potrivită.
Lipsa progresului, de asemenea, este un motiv foarte des întâlnit din cauza cărora angajații demisionează. Trebuie să reții un lucru foarte simplu: angajații percep progresul în moduri diferite. Pentru unii, progresul înseamnă o creștere a salariului, iar pentru alții înaintarea în funcție. Tocmai din acest motiv trebuie să înveți să abordezi angajații în mod individual, să comunici cu ei, să le asculți nevoile și să le creezi oportunități de avansare profesională.
Faptul că angajații pot avea disconfort emoțional la muncă, de asemenea, îi face să demisioneze de la job. Este foarte important ca în compania ta să persiste o cultură generală corporativă, fiindcă datorită ei angajații pot avea sentimentul de apartenență, utilitate și confort profesional, dar și emoțional. Lucrătorii apreciază când au parte de un mediu de comunicare transparentă, manageri respectabili și abordabili.
Dacă oferi de lucru peste program angajatorilor tăi, ar fi bine să îi răsplătești pentru asta. Fiindcă atunci când angajații sunt încărcați cu sarcini și cerințe la locului de muncă, ei tind să plece în alte companii unde totul este mai flexibil și mai puțin complicat. În prezent sunt foarte multe locuri de muncă în străinătate, iar statisticile arată că mulți angajați aaceptă cu ușurință o ofertă de muncă în altă țară daccă salariul este atractiv. Iată de ce, managerii trebuie să se asigure că angajații lor nu sunt supraîncărcați și epuizați.
Cum ziceam și la început, de multe ori anumite decizii nu vin doar din cauza stării de bine de la serviciu, ci și din cauza anumitor schimbări din viața personală. Și chiar dacă nu poți avea control asupra schimbărilor vieții personale a angajaților tăi, arată-le că le susții și respecți decizia, așa veți păstra în timp acea legătură umană și profesională.
Este vital ca să înveți să comunici deschis și prietenos cu angajații tăi. Să le mulțumești pentru munca lor. Să le asculți nevoile și să le oferi sentimentul de apartenență. Contribuie la dezvoltarea lor, oferă-le feedback-uri și transmite-le ideea că „șef” nu înseamnă doar să stai într-un birou pe un scaun comod, „șef” înseamnă un mentor care îl va susține și ajuta.
Și dacă totuși cineva pleacă din echipa ta, învață să te bucuri pentru deciziile lor, oamenii vin și pleacă, pentru că fiecare are experiența lui.