Curs valutar
 • EUR
  20.0532
  -0.0419%
 • USD
  17.2985
  -0.3052%
 • RUB
  0.2427
  0.4944%
 • RON
  4.0510
  -0.0444%
 • UAH
  0.6575
  -0.1825%

Motivul crizei petroliere din Marea Britanie, dezvăluit de un ministru de la Londra. Nu lipsa șoferilor ar fi de vină

27 Sept. 2021, 20:38
 // Categoria: În Lume // Autor:  Mădălina Sorokovsky
27 Sept. 2021, 20:38 // În Lume //  Mădălina Sorokovsky

Guvernul britanic urmează să suspende prevederile din legea concurenței, pentru a permite companiilor petroliere să direcționeze livrările de combustibil la benzinăriile din zonele cu cea mai mare nevoie, relatează BBC.

Măsura permite, de asemenea, companiilor petroliere să schimbe informații și să întocmească priorități de livrare, precizează sursa citată.

Această evoluție vine după mai multe zile cu cozi lungi la benzinării pe fondul informațiilor că lipsa șoferilor pentru transporturi petroliere va duce la o criză a combustibililor.

Ministru britanic: „Nu avem combustibili pentru că oamenii au cumpărat peste măsură”

Guvernul de la Londra a luat în calcul să facă apel la armată pentru a asigura transporturile de combustibili însă ministrul britanic al mediului, George Eustice, susține că lipsa șoferilor, în contextul post-Brexit, nu este o mare problemă.

„Singurul motiv pentru care nu avem combustibili este că oamenii au cumpărat combustibil de care nu au nevoie”, a spus el, conform BBC.

Ministrul a estimat că „lucrurile se vor calma” odată ce „persoanele îngrijorate își vor umple rezervoarele”.

Însă, momentul umplerii rezervoarelor este incert. Asociația britanică a comercianților petrolieri independenți a avertizată că aproximativ două treimi din cele 5.500 de benzinării membre au rămas fără combustibil iar restul urmează să rămână închidă pompele în curând.

BBC notează că în Marea Britanie funcționează peste 8.000 de benzinării.

Guvernul britanic se laudă cu planuri de urgență

Măsura exceptării industriei petroliere de la prevederile Legii din 1988 privind concurența a fost anunțată de ministrul britanic al mediului de afaceri, Kwasi Kwarteng.

Potrivit acestuia, guvernul are „planuri de urgență” elaborate cu mult timp în urmă pentru a susține livrările de combustibili.

În marie 2020, guvernul britanic a relaxat prevederile legii concurenței pentru a permite supermarketurilor să colaboreze în vederea menținerii aprovizionării cu alimente.

Guvernul de la Londra dă vize temporare șoferilor străini pe care spunea că nu se bazează

Cu lanțurile de aprovizionare afectate de lipsa transportatorilor calificați, guvernul britanic a decis să acorde, deocamdată, 5.500 de vize temporare șoferilor străini.

În urma Brexit-ului, Marea Britanie se confruntă cu un deficit de 1 milion de muncitori.

Lipsa șoferilor de camion, care operează și transporturi petroliere, a fost amplificată de Brexit dar și de pandemie și zeci de mii de cetățeni europeni care lucrau în transporturi auto și-au abandonat slujbele din Marea Britanie.

Asociația britanică de transport rutier estimează la 100.000 deficitul de șoferi de camioane în Marea Britanie.

Guvernul de la Londra anunța luna trecută că „soluțiile trebuie să vină din sânul industriei” și că nu se va baza pe șoferi străini pentru a atenua criza.

Realitatea Live

18 Oct. 2021, 21:36
 // Categoria: Economie // Autor:  Cristina Vlah
18 Oct. 2021, 21:36 // Economie //  Cristina Vlah

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu unele explicații despre problemele din cadrul negocierilor cu concernul rus Gazprom, informează Realitatea.md. Potrivit lui Ceban, deocamdată nu se negocia un nou contract dintre Moldovagaz și Gazprom, ci prelungirea celui deja existent, doar că pentru o perioadă de 3 ani.

„Am mizat pentru prelungirea pe 3 ani și menținerea formulei actuale de calcul al prețului, precum și condițiile de plată. Acestea  sunt propunerile, pe care le-am expediat către Gazprom. Dar sunt întrebări mai complexe, legate de datoria transnistreană, implementarea Pachetului Energetic III…

În septembrie noi am prezentat un nou contract, cu o formulă hibrid de calcul – adică în primul trimestru (ianuarie-martie) și ultimul trimestru (al IV-lea) să fie calculat prețul reieșind din indexarea la petrol, dar din aprilie până în septembrie nu se va aplica formula Spot, ci coridorul de preț, care este folosit în contractele Gazpromului cu distribuitorii de gaze din Germania, Austria, Slovacia, Ungaria”, a declarat Vadim Ceban, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV.

Potrivit președintelui Moldovagaz, problema principală ar constitui-o nu prețul pentru gazele livrate, ci volumul necesar. Asta pentru că Gazprom nu ar fi rezervat suficiente capacități de gaze pentru țara noastră.

„Astăzi nu ne axăm pe preț, ci pe volumul necesar. Problema e mult mai complexă. Astăzi avem un deficit mare de gaze nu doar în Europa, ci în toată lumea. Pentru Europa deficitul a fost provocat de țările precum Qatar, care au direcționat fluxurile de gaze în alte părți și deficitul european urma să fie acoperit de către Gazprom. La moment, lupta merge pentru volume de gaze și trebuie să asigurăm toți consumatorii cu gaze”, a mai spus Ceban.

În același timp, președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz a dat asigurări că pentru luna curentă, octombrie, există suficiente cantitați de gaze pentru consumatorii casnici și pentru instituțiile de utilitate publică. „Pentru luna octombrie noi rezerve avem pentru consumatorii protejați, adică pentru consumatorii din serviciul public și consumatorii casnici. Dar noi căutăm rezerve pentru suplinirea cantităților și pentru agenții economici”, a mai spus Vadim Ceban.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie