Apariția celulitei, ca parte a procesului de deteriorare a pielii este un subiect sensibil, care îți dă bătăi de cap. Specialiștii oferă explicația pentru care femeile se confruntă cu această problemă mai frecvent decât bărbații.
Celulita sau aspectul de „coajă de portocală” al pielii are legătură cu nivelul de grăsime din organism. Celulita apare cel mai des pe coapsele, șoldurile și fesele femeilor după pubertate, dar se accentuează odată cu înaintarea în vârstă. Celulita, aspectul de piele neuniformă este o afecțiune comună care poate fi observată la toate femeile, indiferent de tipurile de corp.
Celulita se formează atunci când țesuturile conjunctive formate din colagen dintre mușchi și piele comprimă celulele adipoase spre epidermă, dând aspectul neplăcut de piele cu gropițe.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Femeile dezvoltă mai multă celulită decât bărbații deoarece țesutul conjunctiv este mai slab, iar celule adipoase sunt mai mari, datorită efectului hormonilor feminini.
Bărbații, pe de altă parte, au un țesut conjunctiv mult mai puternic și mult mai puțină grăsime subcutanată, așa că nu dezvoltă celulită la fel de frecvent ca femeile. De asemenea, un alt factor care explică apariția mai frecventă a celulitei în rândul femeilor este predispoziția genetică. Anumite gene influențează în mod direct distribuția grăsimilor și caracteristicile țesutului conjunctiv feminin.
Celulita indică o problemă medicală
Factorii care alcătuiesc stilul de viață joacă un rol important în apariția celulitei. Un stil de viață sedentar sau o dietă bogată în alimente procesate pot duce la creșterea în greutate. Acest lucru determină acumularea de grăsime care favorizează apariția celulitei.
De asemenea, lipsa activității fizice cauzează scăderea tonusului muscular, ceea ce poate duce la o agravare a aspectului celulitei.
Apariția celulitei nu reflectă o afecțiune medicală de bază, potrivit specialiștilor. Pe parcursul vieții, până la 90% dintre femei vor fi afectate de apariția celulitei. Deși sunt disponibile tratamente topice pentru reducerea aspectului celulitei, medicii le oferă strict din motive estetice.
Alimentația joacă un rol esențial în lupta împotriva celulitei. Specialiștii recomandă să consumi zilnic alimente care ajută la estomparea celulitei. Printre acestea se află fructele și legumele, cum ar fi rodie, varză, sfeclă roșie sau ananas, care ajută la stimularea circulației sanguine și diminuarea aspectului de coajă de portocală al pielii.
De asemenea, o altă schimbare pe care o poți face în dieta zilnică este să înlocuiești grăsimile saturate cu grăsimile sănătoase. Consumă mai multe alimente bogate în acizi grași Omega-3 precum peștele, semințele și nucile și evită alimentele procesate, dulciurile și carbohidrații.