Deputatul PAS, Radu Marian, le amintește moldovenilor, care beneficiază de ajutoare sociale, însă nu se încadrează în câmpul muncii, pe durata unui an, de la 1 octombrie a intrat în vigoare modificările legislative, prin care statul nu le va mai oferi aceste compensații, în contextul în care producătorii agricoli se confruntă cu deficit de brațe de muncă.
Conform modificărilor operate, gradual ajutorul social celor apți de muncă, dar care nu lucrează se va diminua în felul următor:
- după 6 luni de neangajare în câmpul muncii, ajutorul se va reduce cu 20%,
- după 9 luni se va reduce cu 40%,
- după 12 luni, dacă nu au activat deloc, sau dacă nu au activat ca zilier în agricultură măcar 40-60 zile în ultimul an, vor pierde ajutorul social, cu excepția cazurilor în care în familie sunt persoane cu dizabilități.
„Tot mai mulți gospodari, agricultori, companii se plâng că greu găsesc oameni la lucru, chiar dacă oferă remunerare decentă. La fel, ei se plâng că acești oameni stau pe ajutoare sociale. În acest context, vreau să aduc aminte că începând cu 1 octombrie 2022, a intrat în vigoare legea privind reforma ajutorului social, prin care se va elimina. Statul va fi mai puțin generos cu cei care pot să lucreze, dar nu vor. De lucru este”, spune Marian.
Precizăm că, în prezent, prețul pentru o zi de muncă în agricultură pornește de la 400 de lei, în funcție de zonele țării.