Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Natalia Gavrilița a discutat cu primarii raionului Edineț. Care sunt cele mai grave probleme întâlnite în nordul țării

14 Ian. 2022, 15:33
 // Categoria: Societate // Autor:  Maria Timofti
14 Ian. 2022, 15:33 // Societate //  Maria Timofti
Aflată într-o vizită de lucru în orașul Edineț, premiera Natalia Gavrilița a discutat cu primarii despre problemele din regiune și proiectele de dezvoltare implementate cu succes. Potrivit unui comunicat de presă al Guvernului, șefa Cabinetului de miniștri a vorbit despre posibilitățile pe care le oferă Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, cu un buget de peste 800 milioane de lei, pentru anul 2022. Ea a menționat că la ultima ședință de Guvern a fost aprobat documentul Unic de Program pentru anii 2022-2024, care include finanțări pentru mai multe proiecte din raionul Edineț și or. Cupcini. Anual, aproximativ 300 milioane lei vor fi investiți pentru dezvoltarea regională. Alte 500 milioane de lei vor merge pentru finanțarea proiectelor locale, iar regulamentul de aplicare pentru aceste proiecte va fi consultat și adoptat în următoarele câteva săptămâni.
În cadrul ședinței, primarii au abordat și alte probleme cu care se confruntă localitățile, cum ar fi utilizarea fondurilor pentru reparația drumurilor, salarizarea în sectorul public, regimul juridic al iazurilor, închiderea gospodăriilor țărănești inactive, evaluarea funciară, ș.a. Prim-ministra a expus inițiativele și acțiunile Guvernului pentru rezolvarea acestor probleme.
În cadrul întâlnirii, primarul de Edineț, Constantin Cojocari, a prezentat componentele proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor”, finanțat de UE și implementat de primăria municipiului Edineț în parteneriat cu primăria municipiului Alba Iulia, România. Proiectul, fiind în primul an de implementare, se va derula timp de 4 ani, perioadă în care vor fi făcute investiții în domeniul transportului public, gestionării eficiente a deșeurilor și resurselor de apă, extinderea iluminatului public. De asemenea, în cel puțin trei cartiere din localitate vor fi implementate proiecte de îmbunătățire a condițiilor de trai prin aplicarea soluțiilor inteligente, iar câteva instituții de învățământ vor fi modernizate.
Primarii invitați din orașele românești Alba Iulia și Piatra Neamț au mulțumit gazdelor pentru primire și au povestit despre prieteniile care se leagă între orașele moldovenești și cele românești. „Oamenii locului pot face minuni, administrațiile locale de succes fac diferența și punând pe harta Moldovei astfel de puncte de succes putem garanta o dezvoltare durabilă în localitățile noastre”, a declarat primarul orașului Alba Iulia, Gabi Pleșa.
Bugetul proiectului „Edineț – oraș cu perspectivă de viitor” este de 4,35 milioane de euro, din care 4,14 milioane de euro reprezintă o subvenţie din partea UE, iar 218,7 mii de euro – contribuţia partenerilor de implementare.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 17:54
 // Categoria: Societate // Autor:  Valentina Buză
17 Ian. 2022, 17:54 // Societate //  Valentina Buză

Pentru a putea fi reciclați, primăria municipiului Chișinău atenționează cetățenii referitor la necesitatea depozitării separate a brazilor care au fost utilizați în perioada sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou.

Astfel, în perioada 17-22 ianuarie 2022, resturile vegetale vor fi stocate în preajma platformelor de colectare a deșeurilor menajere (nu în containere), urmând ca serviciile specializate din cadrul Primăriei să-i transporte la o platformă din str. Lunca Bâcului, 24 (în preajma Stației de Epurare).

De menționat că, rumegușul de brad va fi utilizat ulterior pentru compost.

Totodată, Î.M. Regia „Autosalubritate” îndeamnă cetățenii să nu arunce brazii în containerele pentru deșeuri menajere solide, pentru că astfel nu vor putea fi reciclați, fiind transformați în masă neutilizabilă.

„Brazii uscați trebuie depozitați separat, pentru ca ulterior să poată fi folosiți în calitate de îngrășământ organic pentru plante, la fertilizarea solului”.

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală