Curs valutar
 • EUR
  20.7452
  -0.121%
 • USD
  17.7044
  0.0153%
 • RUB
  0.2434
  0.0411%
 • RON
  4.1909
  -0.1193%
 • UAH
  0.6661
  0.1952%

Natalia Gavrilița „e de vină”. Maia Sandu rămâne fără o parte din echipa prezidențială odată cu formarea Guvernului

03 Aug. 2021, 17:36
 // Categoria: Politica // Autor:  Petru Beregoi
03 Aug. 2021, 17:36 // Politica //  Petru Beregoi

Odată cu anunțarea și învestirea noului Cabinet de miniștri din cadrul Guvernului Gavrilița, președinta țării, Maia Sandu va rămâne fără câțiva consilieri prezidențiali, iar Administrația Prezidențială ar urma să fie lipsită și de secretarul general.

Din cei care urmează să părăsească fotoliile prezidențiale în favoarea celora de la Guvern se numără: consiliera în domeniul Sănătății, Ala Nemerenco, și cea în domeniul apărării și securității naționale secretară al Consiliului Suprem de Securitate (CSS), Ana Revenco.

Totodată, membrul CSS din partea societății civile, Vladislav Kulminski, la fel se regăsește în noua garnitură a Guvernului Gavrilița.

Printre altele, și Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, care a fost ales și deputat pe lista PAS, la algerile parlamentare din 11 iulie, la fel este propus la funcția de viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Spînu are de ales acum între trei funcții: cea de Secretar general al Președinției, deputat în Parlament și viceprim-ministru, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Realitatea Live

24 Sept. 2021, 05:29
 // Categoria: În Lume // Autor:  Cristina Vlah
24 Sept. 2021, 05:29 // În Lume //  Cristina Vlah

Liderul guvernării separatiste din regiunea Catalană a Spaniei, Carles Puigdemont, a fost reținut de către poliția italiană din Sardinia, informează Realitatea.md cu referire la agenția Reuters.

Potrivit sursei, Puigdemont venise din Bruxelles spre Alghero, la o expoziție internațională, ca să se întâlnească cu liderul regional al Sardiniei precum și cu ombudsmanul regiunii.

„Când a ajuns la Aeroportul din Alghero, a fost oprit de către poliția de frontieră a Italiei. Urmează să fie adus în fața magistraților Curții de Apel din Sasser, care sunt abilitați dă decidă dacă îl vor elibera sau îl vor extrăda”, se menționează într-un comunicat emis de biroul de presă al liderului Catalan.

Postul de radio din Spania, „Cadena Ser” a anunțat despre această știre, făcând trimitere la enunțul avocatului Gonzalo Boye. Acesta a confirmat reținerea lui Carles Puigdemont într-un tweet.

Spania l-a acuzat pe liderul Catalan de secessionism, după ce în 2017 a fost organizat un Referendum cu privire la independența Cataloniei față de Spania, fapt criticat dur de autoritățile din Madrid. Acel referendum a fost declarat ilegal de către instanțele judecătorești din Spania.

În martie, Parlamentul European l-a lipsit pe Puidgemont de imunitatea parlamentară, de care se bucura odată de devenise membru în 2019. Ulterior, Puidgemont a trăit într-un auto-exil, fiind stabilit în Belgia.

 
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Muzeul militar din Chișinău, cunoscut ca și Muzeul Armatei
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Peronul Gării Feroviare din Chișinău, pustiu
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Forfotă mare la târgurile şcolare din sectoarele Capitalei
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române
Dictare pentru fiecare, în preajma sărbătorii Limbii Române