Curs valutar
 • EUR
  21.4503
  -0.09%
 • USD
  17.7049
  -0.0401%
 • RUB
  0.2462
  0.4468%
 • RON
  4.3559
  -0.1928%
 • UAH
  0.6576
  0.2281%

NATO se implică în scandalul din Belarus și cere respectarea drepturilor omului și ordinea internațională

26 Mai 2021, 17:27
 // Categoria: Homepage // Autor:  Petru Cosoi
26 Mai 2021, 17:27 // Homepage //  Petru Cosoi

NATO solicită autorităților din Belarus să-l elibereze imediat și necondiționat pe jurnalistul belarus Roman Protasievici.

„Consiliul Nord-Atlantic condamnă cu fermitate redirecționarea forțată a unui zbor Ryanair către Minsk, care zbura de la Atena la Vilnius pe 23 mai, precum și arestarea lui Roman Protasievici, cunoscutul jurnalist belarus și a Sofiei Sapega”, a afirmat NATO într-o declarație.

Prin urmare, se remarcă faptul că acest act inacceptabil a încălcat normele care reglementează aviația civilă și a pus în pericol viața pasagerilor și a echipajului.

„Susținem apelurile pentru o investigație independentă urgentă, inclusiv cu participarea Organizației Aviației Civile Internaționale. Sprijinim măsurile luate individual și colectiv de aliați ca răspuns la acest incident”, se afirma în declarație.

De asemenea, se remarcă faptul că detenția lui Protasievici încalcă principiile disidenței politice și libertății presei.

„Belarusul ar trebui să-i elibereze imediat și necondiționat pe dl Protasievici și pe dna Sapega. Aliații NATO cer Belarusului să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului și să respecte ordinea internațională bazată pe reguli”, se arată în declarație.

Statele membre ale Alianței sunt, de asemenea, solidare cu Letonia în ceea ce privește expulzarea nejustificată a diplomaților letoni din Belarus.

 • Pe 23 mai, un avion Ryanair, pe ruta Atena-Vilnius, a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk. După aterizare, autoritățile țării i-au reținut pe fondatorul canalului de opoziție Telegram Nexta, Roman Protasevici și pe iubita sa, care se aflau la bord.
 • Imediat au apărut informații că Alexandr Lukașenko a trimis un avion MiG-29 pentru a intercepta linia Ryanair cu fostul redactor șef al NEXTA la bord.
 • În aceeași zi, 23 mai, Ministerul Apărării din Belarus a confirmat interceptarea liniei Ryanair cu un avion de luptă.
 • Circumstanțele aterizării forțate a companiei aeriene Ryanair din Minsk vor fi investigate de Organizația Aviației Civile Internaționale (OACI).
 • La rândul său, Ryanair, într-un comentariu la aterizarea forțată a aeronavelor sale, a remarcat că partea din Belarus a primit un mesaj despre o amenințare la adresa securității la bordul avionului. În același timp, transportatorul nu și-a amintit că avionul său a fost interceptat de un avion belarus, iar după aterizare, jurnalistul Roman Protasevici și prietena sa au fost scoși din zbor.
 • O serie de țări europene au anunțat posibila introducere a unor sancțiuni împotriva Belarusului pentru acest incident. În plus, unele companii aeriene au încetat imediat să utilizeze spațiul aerian al Belarusului.
 • De asemenea, Ucraina a oprit complet traficul aerian cu Belarus și redirecționează toate zborurile ocolind acest spațiu. Iar Lituania și Marea Britanie au interzis deja intrarea în țară a avioanelor care călătoresc prin Belarus.

Realitatea Live

15 Iun. 2021, 21:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Cristina Vlah
15 Iun. 2021, 21:19 // Actualitate //  Cristina Vlah

Cazul „deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării” se va examina din nou la Curtea de Apel. Asta după ce Curtea Constituțională a respins marți, 15 iunie, sesizările depuse de mai multe partide, informează Realitatea.md.

Înalta Curtea menționează că a constatat că sesizările în cauză nu întrunesc condițiile de admisibilitate și nu pot fi acceptate pentru examinare în fond, acestea fiind declarate inadmisibile.

Excepțiile nu au vizat probleme de substanță referitoare la numărul efectiv de secții de votare. Ele au vizat exclusiv probleme procedurale, și anume neconstituționalitatea:

 1. Textului „fără respectarea procedurii prealabile” din articolul 72 alin. (3) din Codul electoral;
 2. Cuvântului „Contestațiile” și a textului „se examinează în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 73 alin. (7) din Codul electoral;
 3. Textului „Instanța de judecată adoptă şi pronunță hotărârea în conformitate cu prevederile […] Codului administrativ” din articolul 74 alin. (1) din Codul electoral.

Pentru a declanșa controlul de constituționalitate, Curtea a trebuit să confirme aplicabilitatea prevederilor legale contestate în cauzele examinate în fața instanțelor de drept comun care au trimis sesizările.

Condiția „aplicabilității prevederilor legale contestate în cauza examinată în fața instanței de drept comun” presupune aplicabilitatea unor prevederi care îl prejudiciază pe autorul excepției de neconstituționalitate. Totuși, în cele două sesizări, Curtea nu a reținut prejudicierea autorului prin prevederile contestate. În mod logic, declararea neconstituționalității acestor prevederi ar fi făcut inutile acțiunile în justiție ale autorului sesizărilor.

„Cu referire la o pretinsă obligativitate a procedurii prealabile la contestarea hotărârilor Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare, Curtea a reținut următoarele. Articolul 162 din Codul administrativ stabilește că procedura prealabilă urmărește scopul de a verifica legalitatea actelor administrative individuale. Cererea prealabilă poate fi formulată în vederea: a) anulării în tot sau în parte a unui act administrativ individual ilegal sau nul; b) emiterii unui act administrativ individual. Astfel, Curtea a constatat că procedura prealabilă este obligatorie doar în cazul actelor administrative cu caracter individual”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Curtea a notat că hotărârile Comisiei Electorale Centrale privind deschiderea unor secții de votare nu sunt acte administrative cu caracter individual, ci sunt acte administrative cu caracter normativ. Ele sunt adoptate pentru punerea în aplicare a prevederilor pertinente din Codul electoral, vizează un număr nedeterminat de subiecte și au un caracter general. Prin urmare, în cazul contestării unor astfel de hotărâri în instanța de judecată nu este necesară parcurgerea procedurii prealabile.

Astfel, cazul urmează să fie din reluat la Curtea de Apel. Aceasta a amânat examinarea cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale. Asta după ce ședința de judecată în acest sens a fost amânată de mai multe ori.

 
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Bruxelles: Piața Mare, iluminată în culorile NATO, înainte de summit
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ziua mondială a donatorului de sânge: Împreună suntem eroi!
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ooops… Un parașutist a aterizat pe un teren de fotbal, în Polonia
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Ultimele aplauze pentru interpretul Iurie Sadovnic
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Exerciții demonstrative de luptă corp la corp, la Armata Națională
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Patru turnuri de răcire din Marea Britanie, puse la pământ
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Veneția: proteste față de revenirea vaselor de croazieră în lagună
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Protestul Die-in/Умирание, la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției
Concurs de desene, lansat de Ministerul Justiției