Acțiunile Federației Ruse împotriva Ucrainei au ca scop împiedicarea în mod deliberat a activităților agricole și blocarea exporturilor de cereale. Crearea unei crize alimentare inclusiv în lume pare să fie unul dintre obiectivele deliberate ale războiului rusesc, a declarat reprezentantul permanent al Ucrainei la ONU, Serhiy Kyslytsya.
El a spus acest lucru în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate pentru menținerea păcii și securității în Ucraina. Până în prezent, Rusia a furat aproximativ 400 de mii de tone de cereale din regiunile ocupate temporar din regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Lugansk, ceea ce reprezintă o treime din toate stocurile din aceste părți, a spus el.
„Având în vedere că cerealele furate urmează să fie folosite pentru următoarea recoltă, acest lucru a sporit deja amenințarea foametei”, a adăugat el.
Rusia atacă, de asemenea, lanurile de cereale, infrastructura agricolă și depozitele de îngrășăminte și continuă să fure vehicule agricole, a spus reprezentantul, informează unian.net.
Jaful grânarelor, blocarea aprovizionării din porturile ucrainene și exploatarea rutelor maritime amenință securitatea alimentară globală.
Potrivit ONU, peste 1,7 miliarde de oameni din lume ar putea fi expuși riscului de sărăcie și foamete din cauza perturbărilor în sistemul de producție alimentară cauzate de războiul pe scară largă al Rusiei împotriva Ucrainei. În același timp, Federația Rusă continuă să blocheze în mod deliberat campania de semănat din Ucraina, a subliniat el.
Ucraina cere Rusiei să oprească furtul ilegal de cereale, să deblocheze porturile ucrainene și să restabilească libertatea de navigație.
„Solicităm comunității internaționale să consolideze sancțiunile economice împotriva Rusiei pentru a opri agresiunea militară împotriva Ucrainei, pentru a preveni o catastrofă umanitară și o criză alimentară globală”, a subliniat el.
Reprezentantul permanent al SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield a atras atenția celorlalți membri ai Consiliului de Securitate asupra faptului că războiul lui Putin crește riscurile unei crize alimentare globale, care afectează în special piețele din Africa și Orientul Mijlociu.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Conform Programului Alimentar Mondial al ONU, aproape 4,5 milioane de tone de cereale sunt blocate în porturile ucrainene prin căi maritime închise pe fondul invaziei militare ruse la scară largă. Uniunea Ucraineană a Industriașilor și Antreprenorilor își propune să se apeleze la organizațiile internaționale, precum Turcia, cu o propunere de organizare în comun a unui coridor pentru exportul cerealelor blocate în porturi.