Energia termică s-ar putea scumpi din nou. S.A. „Termoelectrica” a expediat către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o solicitare cu privire la ajustarea prețului pentru energie electrică produsă și tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor pentru anul 2022.
Astfel, prețul unei Gcal de energie termică ar putea ajunge la 2367 de lei fără TVA, față de 2169 de lei, cât este în prezent, majorarea fiind de aproape 200 de lei.
La solicitarea Termoelectrica, ar putea crește și tariful la energia electrică, produsă de acest furnizor, de la 3,35 lei pentru un kWh, până la 3,82 lei, fără TVA, adică în creștere cu 47 de bani.
Precizăm că ultima scumpire a resurselor energetice livrate de Termoelectrica a avut loc la 1 ianuarie 2022.
„Gaz o să avem, lumină o să avem, lemne o să avem, păcură o să avem”. Cu asemenea asigurări a venit președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unui interviu acordat pentru Vocea Basarabiei, unde precizează că „în foarte scurt timp o să vedem o noutate foarte bună din partea unei țări prietene care o să vină cu un anunț”.
Grosu a declarat că, în aceste condiții mai complicate, guvernarea va face tot posibilul ca cetățenii să trecă cu bine de această iarnă și „o să fim mult mai bine pregătiți decât iarna trecută, când în octombrie Gazprom ne-a redus cu două treimi volumul livrat de gaz”, fără a preîntâmpina autoritățile de la Chișinău, deși „am fost exemplari la plata facturilor”.
„Acum avem foarte mulți prieteni, mă refer la țările din Uniunea Europeană, din Occident care ne vor ajuta în aprovizionare cu gaz. Avem deja și legislație pentru a stabili vulnerabilitatea energetică, să vedem cât de pregătită este o familie, o persoană din punctul de vedere al vulnerabilității energetice. De data aceasta, o să pornim de la cei mai vulnerabili, cei mai necăjiți cum sunt pensionarii, familiile cu mulți copii. În primul rând, lor o să le livrăm lemne, dacă vorbim de mediul rural, în foarte scurt timp o să vedeți o noutate foarte bună din partea unei țări prietene care o să vină cu un anunț”, a declarat președintele PAS, Igor Grosu, pentru Vocea Basarabiei.
Întrebat ce se va întâmpla dacă gigantul rus Gazprom închide robinetul pentru Republica Moldova, Igor Grosu a menționat că „preferă nu se lanseze în speculații, însă guvernarea are un plan și pentru un astfel de scenariu”.
„Eu n-aș vrea să mă dau în scenariile acestea, dar noi avem în vedere și scenariul când 100% este închis și atunci noi preconizăm procurarea gazului din altă parte și înlocuirea unei cantități de gaze cu păcură, întrucât tona de păcură acum este cu mult mai ieftină decât gazul. Facem rezerve, deja o parte e achiziționată, avem înțelegeri de achiziționare graduală, pentru că nu avem capacități de depozitare de câtă păcură am avea nevoie în caz că am schimba 100%, am trece numai pe păcură. Dar nu se pune problema aceasta, o parte din gaze o să le achiziționăm ca să avem rezervă pentru două luni de iarnă, așa cum spune legislația, o parte din gaze o să le substituim cu păcură; pentru cei din mediul rural o să avem un program de asigurare cu lemne. Știu că acum agenții economici care sunt specializați în cărbune fac eforturi logistice să aducă cărbuni pe calea ferată. Noi o să ne asigurăm ca să trecem cu bine această iarnă”, a conchis Grosu.
Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Guvernul a venit cu un plan pe timp de iarnă, în contextul crizei gazelor naturale regionale, care duce la un joc pe piața internațională a Federației Ruse. În acest context, ca alternativă a gazului rusesc, autoritățile de la Chișinău prevăd utilizarea păcurii, lemnului, rumegușului, cărbunelui, peleților, precum și a altor resurse energetice.