Curs valutar
 • EUR
  20.6391
  -0.0528%
 • USD
  18.0200
  0.0261%
 • RUB
  0.2347
  -2.2156%
 • RON
  4.1752
  -0.0431%
 • UAH
  0.6443
  -0.7605%

Netflix, sub lupa rușilor. Riscă să fie interzis, dacă se va constata că a încălcat legea privind „propaganda gay”

28 Nov. 2021, 14:15
 // Categoria: Life // Autor:  Realitatea.md
28 Nov. 2021, 14:15 // Life //  Realitatea.md

Rusia investighează Netflix după ce comisarul său public pentru protecția familiei a acuzat compania de streaming că a încălcat legea rusă cu privire la „propaganda gay”. 

Comisarul rus Olga Baranets a reclamat la Ministerul de Interne că Netflix încalcă o lege din 2013 care interzice răspândirea de „propagandă privind relațiile sexuale netradiționale” în rândul rușilor cu vârsta sub 18 ani atunci când difuzează seriale cu tematică LGBT, etichetate 16+.

Ministerul de Interne va analiza plângerea. Dacă se consideră că Netflix a încălcat legea, se va confrunta cu o amendă de până la un milion de ruble (13.390 de dolari). Mai mult, serviciul de streaming ar putea fi suspendat temporar.

Legislația rusă a fost condamnată de grupuri pentru apărarea drepturilor omului. În 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că legislația rusă privind propaganda gay a încălcat regulile tratatelor europene, dreptul la libertatea de exprimare și discriminează comunitatea LGBT – o decizie considerată nedreaptă de Moscova.

Ancheta Netflix urmează raportul Vedomosti de la începutul acestei luni, potrivit căruia organul rus de supraveghere a internetului ia în considerare interzicerea radicală a emisiunilor de televiziune „pervertite” și a filmelor pe platformele de streaming.

În același spectru, la începutul lunii noiembrie, un tribunal de la Moscova a amendat canalul de videoclipuri muzicale Muz-TV din Rusia cu un milion de ruble (14.000 de dolari), după ce emisiunea de premii a prezentat vedete care își schimbau genul și, ceea ce spectatorii au spus, că ar fi seamănat cu o nuntă între persoane de același sex.

Deși activiștii pentru drepturile omului și statele occidentale critică legea „propagandei gay” din 2013, baza de sprijin social conservatoare a președintelui Vladimir Putin a susținut-o în mare măsură, sondajele de opinie arătând atitudini anti-LGBT înrădăcinate.

Definiția căsătoriei ca o uniune între un bărbat și o femeie este acum consacrată și în Constituția Rusiei, după un vot la nivel național cu privire la modificările constituționale din 2020.

Realitatea Live

17 Ian. 2022, 17:19
 // Categoria: Actualitate // Autor:  Realitatea.md
17 Ian. 2022, 17:19 // Actualitate //  Realitatea.md

Fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda, sare din nou în „capul” Primăriei Chișinău și vine cu dovezi precum că, instituția admite construcțiile ilegale și încearcă să „acopere” agenții economici prin autorizații emise la adrese „greșite”. Mai exact, pe o rețea de socializare, Chironda a publicat răspunsul Agenției Supraveghere Tehnică la demersurile și solicitările locatarilor din cartierul Telecentru.

Mai exact, este vorba despre o contrucția ilegală a unui bloc de locuit pe strada Sprâncenoaia 5, care inițial nu ar fi avut o autorizație.

„Țineți minte construcția ilegală făcută de Basconslux la Sprâncenoaia 5, cu acordul tacit al primăriei? Locatarii au primit răspunsul final de la Agenția Supraveghere Tehnică, iar în scrisoare, autoritatea constată următoarele:
 • În 2015, primăria a eliberat autorizații de construcții pe un teren cu zona S, fără a avea un PUZ de modificare a zonei elaborat și aprobat.
 • În perioada 2015- 2021 Basconslux a construit blocuri și construcții supraterane și subterane cu încălcarea chiar și a autorizațiilor emise ilegal.
 • Primăria nu a făcut absolut nimic pentru a stopa lucrările de construcții ilegale, deși a primit solicitări concrete de la AST.
 • Pretura centru a oferit AST informații eronate și a încercat să ”acopere” agentul economici printr-o autorizație emisă pentru cu totul altă adresă.
 • În 2021 Basconslux a demarat construcția la ultimul bloc (care e chipurile centru socio-cultural) fără să aibă măcar autorizație (chiar și una emisă cu încălcări)”.

Așadar, urmare a celor depistate, fostul viceprimar a declarat că, Agenția Supraveghere Tehnică a făcut demersurile necesare la Procuratură și CNA.

„Încălcările admise de compania de construcții și de funcționarii din primărie pe acest caz sunt suficiente pentru deschiderea unui dosar penal. AST a făcut demersurile necesare la Procuratură și CNA. Sper foarte mult că și aceste două instituții să înceapă a lucra la fel ca AST”, a mai conchis Victor Chironda.

Realitatea.md amintește că, la data de 3 decembrie 2021, fostul viceprimar al Capitalei, Victor Chironda, a susținut o conferință de presă de presă împreună cu locatarii din sectorul Telecentru al Capitalei, care anterior l-au rugat să intervină pentru a-i ajuta să se facă dreptate într-un caz de construcție ilegală a unui bloc de locuit.

Citește și:

VIDEO Chironda ajută locuitorii disperați: Primăria se face că nu vede încălcările și neconformitățile

Chironda, din nou în „capul” Primăriei Chișinău: Aprobă în mod tacit efectuarea lucrărilor neautorizate

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală