Curs valutar
 • EUR
  20.5231
  0%
 • USD
  18.8234
  0%
 • RUB
  0.2723
  0%
 • RON
  4.2070
  0%
 • UAH
  0.5098
  0%

Neuralink ar putea începe, în șase luni, teste clinice pe oameni pentru a realiza implanturi conectate în creier

04 Dec. 2022, 11:19
 // Categoria: Sci-tech // Autor:  Realitatea.md
04 Dec. 2022, 11:19 // Sci-tech //  Realitatea.md

Elon Musk a declarat miercuri, 30 noiembrie curent, că un dispozitiv wireless dezvoltat de compania sa de cipuri pentru creier, Neuralink, ar trebui să înceapă testele clinice pe oameni în şase luni, iar una dintre primele sale aplicaţii vizate este refacerea vederii.

„Vrem să fim extrem de atenţi şi siguri că va funcţiona bine înainte de a pune un dispozitiv pe un om, dar am depus cred că majoritatea documentelor la FDA şi credem că, probabil, în aproximativ şase luni ar trebui să putem avea primul nostru implant la om”, a declarat Musk în timpul unei actualizări publice foarte aşteptate despre acest dispozitiv.

Administraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) din SUA nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii pentru presă.

Neuralink dezvoltă interfeţe cu cipuri cerebrale despre care spune că ar putea permite pacienţilor cu dizabilităţi să se mişte şi să comunice din nou. Cu sediul în San Francisco Bay Area şi Austin, Texas, compania a efectuat în ultimii ani teste pe animale, în timp ce încerca să obţină aprobarea autorităţilor de reglementare americane pentru a începe testele clinice pe oameni. Primele două aplicaţii umane vizate de dispozitivul Neuralink vor fi restaurarea vederii şi permiterea mişcării muşchilor la persoanele care nu pot face acest lucru, a declarat Musk.

„Chiar dacă cineva nu a avut niciodată vedere, ca şi cum s-ar fi născut orb, noi credem că putem restabili vederea”, a spus el.

Musk, care conduce şi producătorul de vehicule electrice Tesla , firma de rachete SpaceX şi platforma de socializare Twitter, este cunoscut pentru obiectivele sale măreţe, cum ar fi colonizarea planetei Marte şi salvarea umanităţii.

Ambiţiile sale pentru Neuralink, pe care a lansat-o în 2016, sunt de aceeaşi anvergură. El doreşte să dezvolte un cip care să permită creierului să controleze dispozitive electronice complexe şi, în cele din urmă, să permită persoanelor paralizate să-şi recupereze funcţiile motorii şi să trateze boli ale creierului, cum ar fi Parkinson, demenţa şi Alzheimer. Vorbeşte, de asemenea, despre îmbinarea creierului cu inteligenţa artificială.

Cu toate acestea, Neuralink este în întârziere. Musk a declarat într-o prezentare din 2019 că îşi propune să primească aprobarea autorităţilor de reglementare până la sfârşitul anului 2020. Apoi, la o conferinţă de la sfârşitul anului 2021, el a spus că speră să înceapă testele pe oameni în acest an.

Neuralink a ratat în mod repetat termenele interne pentru a obţine aprobarea FDA pentru a începe testele pe oameni, au declarat foşti şi actuali angajaţi, mai scrie Reuters, citată de Agerpres. Compania concurentă Synchron a depăşit o etapă importantă în luna iulie prin implantarea dispozitivului său la un pacient în Statele Unite pentru prima dată. Aceasta a primit autorizaţia de reglementare din SUA pentru studii pe oameni în 2021 şi a finalizat studii pe patru persoane în Australia.

Realitatea Live

28 Ian. 2023, 20:45
 // Categoria: Societate // Autor:  Realitatea.md
28 Ian. 2023, 20:45 // Societate //  Realitatea.md

În aceasta seară, aproximativ la ora 17:30, pe traseul R-30 în localitatea Troița Nouă din raionul Anenii Noi, un autocar de marca „Setra” de pe ruta Chișinău-Odessa, cu 21 de pasageri la bord, preliminar din cauza condițiilor meteo, a derapat de pe traseu și s-a inversat.

Victime nu sunt, iar șoferul nu se afla în stare de ebrietate.

La moment polițiștii se află la fața locului pentru stabilirea tuturor circumstanțelor.

Vom reveni cu detalii.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Inaugurarea expoziției „100 cele mai bune afișe 20”, la Muzeul Național de Artă al Moldovei
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Scuarul teatrului dramatic rus de stat „A. P. Cehov”, amenajat de Halloween
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală
Monument dedicat eroilor Armatei Române, în parcul „Valea Morilor” din Capitală